懷孕前後

跳至

首頁
23456...37

尾頁

別墅

csmchow 發表於 17-5-3 12:26
媽媽加油呀。我之前也是宮頸短,20週時宮頸得1.9,孫錫鴻醫生立即幫我加托和立即停工卧床休息直到37週。BB ...

唔好意思。我想問個時孫醫生有無叫你唔駛去政府醫院度飲糖水?佢叫我唔好周圍去。我已無去政府產檢,我問咁飲糖水呢?佢都話唔駛,你有無去?謝。

別墅

sinhangbb 發表於 17-5-3 19:08
我19週5日去孫錫鴻醫生到產檢,check到宮頸長度短,最長度到2.2cm,最短度到1.8cm,之後孫醫生叫我19週6日 ...

唔好意思。我想問個時孫醫生有無叫你唔駛去政府醫院度飲糖水?佢叫我唔好周圍去。我已無去政府產檢,我問咁飲糖水呢?佢都話唔駛,你有無去?謝。

大宅

回覆樓主

加油呀!雖然情況唔同,不過我陀得唔穩,呢幾日都瞓床。希望大家順順利利!記得保持好心情!

別墅

bearbmama 發表於 17-6-7 16:38
加油呀!雖然情況唔同,不過我陀得唔穩,呢幾日都瞓床。希望大家順順利利!記得保持好心情!
...

謝謝你!一齊加油!你幾週?

大宅

jjbtong 發表於 17-6-7 16:40
謝謝你!一齊加油!你幾週?

12w. 感覺條路仲漫長,高齡第一胎,都幾緊張。

別墅

bearbmama 發表於 17-6-7 16:41
12w. 感覺條路仲漫長,高齡第一胎,都幾緊張。

我上一胎都試過初期要訓床安胎,加油。醫生有無講卧床都幾時?我初時知要卧床都唔容易。但有次醫生話如果26週早產,bb要訓一年醫院,咁我就情願我卧床到足月為止。值得的

禁止訪問

別墅

sinhangbb 發表於 17-6-7 16:49
孫醫生都有叫我盡量bed rest唔好周圍去、亦唔好去政府產檢,我亦都真係聽過孫醫生講有一次無去健康院產檢 ...

啊~~~好在問下你!我下星期飲糖水同產檢,咁我都照去了,謝謝你。我都諗過如果唔去,咁我36週之後。點駁番去政府度產檢。咁我照去了。感激你告知呢~

別墅

sinhangbb 發表於 17-6-7 16:49

孫醫生都有叫我盡量bed rest唔好周圍去、亦唔好去政府產檢 ...

即係我要報告番比政府知我帶環同有B鏈,等佢知。孫醫姑娘話唔駛同政府講,佢話政府唔理-_-'

大宅

jjbtong 發表於 17-6-7 16:44
我上一胎都試過初期要訓床安胎,加油。醫生有無講卧床都幾時?我初時知要卧床都唔容易。但有次醫生話如果2 ...

而家瞓2個禮拜先,再睇下有冇流血流啡。人地話過左三個月可能好d,唯有信。妳都要對自己同bb有信心呀!

禁止訪問

別墅

bearbmama 發表於 17-6-7 16:59
而家瞓2個禮拜先,再睇下有冇流血流啡。人地話過左三個月可能好d,唯有信。妳都要對自己同bb有信心呀!:fu ...

Yes , 如果醫生開到假紙,訓多d對bb好。

別墅

sinhangbb 發表於 17-6-7 17:02
政府每次產檢真係未必會理,不過如果你打算係政府生,當然有你呢個資料比較好
...

係啊!我會政府度生啊!咁我照話比政府知

男爵府

jjbtong 發表於 17-6-7 16:44
我上一胎都試過初期要訓床安胎,加油。醫生有無講卧床都幾時?我初時知要卧床都唔容易。但有次醫生話如果2 ...

我大b16w做了子宮頸縫合手術。之後全程瞓床。不過都喺 26w3d穿水。27w因發炎催生。好彩留院58d就夠4.5磅。我依家陀緊細b 25w了。近呢d週數都有d驚。今次14w已做了子宮頸縫合手術。不過今次無咩瞓床。因要湊大b。

別墅

Liukut 發表於 17-6-7 19:02
我大b16w做了子宮頸縫合手術。之後全程瞓床。不過都喺 26w3d穿水。27w因發炎催生。好彩留院58d就夠4.5磅。 ...

你向邊度做鏠合?有無食抗宮縮藥?加油!我明啊!呢d心理關口日子唔易過。我23週都會諗番起第一胎2個哥哥既事。可能我有信仰,今胎到23週時心裡平安,同埋每一胎都是獨立個體,一齊加油。盡休息。祝你2b足月先出黎。

大宅

我尋日第一次返醫院見姑娘,真係辛苦到暈,但我亦都係怕萬一咩事,最後要去政府醫院,佢地冇我記錄會唔會唔好,所以都去左,再俾左期我下星期返去見醫生。
我已經瞓床瞓左10w,5w就開始,我都好想知我仲要唔要返醫院見醫生好,孫醫生度我已經要2w覆一次。
另外糖水問題,我醫院個邊冇提,係咪要自費去做?
同埋啲產前講座係咪唔去都得?雖然我會揀私家開刀,但瞓過好多資料話子宮頸短好易早產,到底私家唔收,到政府要順產,冇上過講座唔識用力又點算好。。。。。好煩惱。。。。。

別墅

florianowen 發表於 17-6-7 19:13
我尋日第一次返醫院見姑娘,真係辛苦到暈,但我亦都係怕萬一咩事,最後要去政府醫院,佢地冇我記錄會唔會唔 ...

我睇頭先有位媽媽咁講,我政府生,所以我都會睇埋政府等佢有紀錄.我都同意,政府有紀錄好一點。糖水係因為我係高齡同家人有糖尿紀錄,政府比期我,唔係自費。你只見左姑娘,要飲的話都無咁快有期比你,先照結構。糖水係之後既事。你下星期見醫生問下。(你去政府睇借輪椅坐,唔駛行咁多)產前講座我無去,一直都覺得係商業手法(我指出面奶粉商個d),對我地帶左環黎講,就真係更是多餘。休息重要過一切。佢又唔會幫你照肚睇阿b.我未帶環前反而join左初生嬰兒護理班(出面比錢),但我帶左環我無去,老公去。你會不會請陪月/家人湊?若是其中一樣更加唔駛上護理班。 我上胎乜班都無上到,都係照生。其實去到產房,痛到乜都唔會記得.我淨係記得姑娘話你唔好叫,出盡力去痾出黎,聽佢講已足夠了。ps :我地係易早產,但帶左環,食藥,多訓,應該好一點。

大宅

咁我唔報講座lu。屋企人會幫手湊,起碼有人幫先。下次見醫院醫生仲話要等2個鐘(雖然孫醫生都要等咁耐),仲係醫院就周身唔自在。。。。。

大宅

回覆 jjbtong 的帖子

係喎,so far戴左環,子宮頸長度仲有冇再短?上次去孫醫生覆診我記錯戴環前個長度,以為戴左之後都繼續短,嚇死我,好彩醫生有記錄,冇再短

別墅

florianowen 發表於 17-6-7 20:47
咁我唔報講座lu。屋企人會幫手湊,起碼有人幫先。下次見醫院醫生仲話要等2個鐘(雖然孫醫生都要等咁耐),仲 ...

但如果想政府有你紀錄~~辛苦點忍一忍~~好快過。你再book下次政府,同幾期個人講,比盡早時段你。早一點唔駛等咁耐兼早d無咁多人

首頁
23456...37

尾頁

跳至