6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今天要分享的是培養榛榛閱讀習慣的問題。
一直以來我也相信讓榛榛喜愛閱讀的話,
會使他他日的學習習慣會更好。
所以在榛榛初生時,榛爸已送了他第一本圖書。

內容也是一些黑白及彩色的圖片。
之後同事送了兩盒大黑白圖卡給我,
這套卡榛榛十分喜愛,
在他厭奶時我也會讓他看圖卡,
當他看得入神,就會不知不覺把奶喝掉。

隨著榛榛日漸長大,我又在淘寶寶買了同系列的彩色圖卡給他看,
他依然喜歡。

之後榛爸買了很多細圖卡給他看,但效果就只是一般。

最近,再把圖片給他,他會著緊的要伸手拿著圖卡,之後不斷拍打及折曲。
我意識到他開始要看硬卡圖書了。
我在淘寶精挑細選的買了兩本硬卡書,
一本是英文,一本是數字。

為何要精挑細選?因為我不想讓榛榛太早接觸簡體字。
在淘寶要找幼兒書易,但要找沒有簡體的書難。
這兩本書,有大大的英文或數目字,

顏色及構圖豐富,榛榛很喜歡。
唯一缺點是英文那本在詞語上還有一點點簡體字。

昨天,我再去大眾書局為榛榛買書,
這套小百科般的十分貴,
在淘寶有十分相似的,一套三本只售約60元,
但現在在香港買一套四本卻要23x元。

價錢差那麼遠就是為了繁體字,
還好榛榛對這套書也有點興趣,否則真是超級浪費。

現在家中已有一個小小的圖書閣了,

希望榛榛會成為一個愛閱讀的好孩子。

珍珠宮

培養閱讀既好習慣真係要從細做起。我每晚訓前都會同bb睇書講故事,希望有幫助啦,

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實時候父母都少d玩手機,睇書,都可以俾小朋友營造一個讀書環境架

珍珠宮

台灣網站博客來有好多繁體書,買故事繪本每日同bb講故事
數字字母、認知呢d書比較單一,營養較少,對陪養閱讀作用唔大

男爵府

AGa1111 發表於 17-5-2 22:23
台灣網站博客來有好多繁體書,買故事繪本每日同bb講故事
數字字母、認知呢d書比較單一,營養較少,對陪養閱 ...
有無好書推介?

大宅

我都系廳準備左個書架放bb d書, 好認同閱讀習慣要由細培養

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

閱讀興趣都要睇氛圍,在生活之中慢慢培養。

珍珠宮

我都覺得培養閱讀習慣真係個好習慣,可以學到好多知識,又可以學會集中精力

複式洋房

可以share 淘寶link嗎:mother:

男爵府

vivi0615 發表於 17-5-10 16:42
可以share 淘寶link嗎:mother:
已俾左你了

男爵府

今日有同事介紹左我去今石堂買書,
仲俾左個建議Book list我,
佢教中文的,對閱讀好有心德,
佢介紹我d書佢仔都選過
我遲d試左再同大家分享。

別墅

RubyYu07 發表於 17-5-2 21:56
培養閱讀既好習慣真係要從細做起。我每晚訓前都會同bb睇書講故事,希望有幫助啦,
...

我想問你讀個時佢有冇聽呀?我個女好鍾意書,不過係揭書同玩整本書,我讀唔夠兩句,佢已經搶走左黎玩咁係咪拎過另一本出黎讀?

子爵府

bicycle0132 發表於 17-5-17 11:33
我想問你讀個時佢有冇聽呀?我個女好鍾意書,不過係揭書同玩整本書,我讀唔夠兩句,佢已經搶走左黎玩:badf ...

你讀故事? 有咩故事書好介紹?

珍珠宮

我想問你讀個時佢有冇聽呀?我個女好鍾意書,不過係揭書同玩整本書,我讀唔夠兩句,佢已經搶走左黎玩:badf ...

佢會聽,不過唔知聽唔聽得明。始終好難集中到精神,講講下佢又會整第二樣嘢了。

大宅

你們好!我仔而家9個半月啦,有咩書適合佢呢?我有試過買一d有音樂既,但佢好似興趣不大!另外,求tb link,🙏🏻thanks

男爵府

我仔都會玩書同想放入口的,不過我唔會換書,我會堅持同佢睇晒先

男爵府

RubyYu07 發表於 17-5-17 14:28
佢會聽,不過唔知聽唔聽得明。始終好難集中到精神,講講下佢又會整第二樣嘢了。
...
我仔都好似分心,因為集中力同年紀是正比的,所以先話由細養成習慣。

男爵府

ChristineWan 發表於 17-5-18 03:45
你們好!我仔而家9個半月啦,有咩書適合佢呢?我有試過買一d有音樂既,但佢好似興趣不大!另外,求tb link,& ...
我有朋友,教中文的仲左個書單我,我整理下,再同大家分享

男爵府

ChristineWan 發表於 17-5-18 03:45
你們好!我仔而家9個半月啦,有咩書適合佢呢?我有試過買一d有音樂既,但佢好似興趣不大!另外,求tb link,& ...
俾左英文及數字書的連結你了

別墅

靚靚太 發表於 17-5-17 11:47
你讀故事? 有咩故事書好介紹?

其實我冇特別咩書,只係圖書館借一兩本書返黎讀比佢聽下嫁咋,等佢遲下對書有興趣,不過佢而家似係當左玩具

首頁

尾頁

跳至