跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 23:08
其實最擔心都系 仲介個度水分太高 對所有野講一半唔講一半姐

我諗確實係可行既,只係到時你讀書你先生要做嘢,會唔會照顧唔到小朋友?開頭小朋友適應都要時間,我諗多啲陪伴少不了

別墅

littlebread 發表於 17-5-4 23:12
我諗確實係可行既,只係到時你讀書你先生要做嘢,會唔會照顧唔到小朋友?開頭小朋友適應都要時間,我諗多 ...

其實我有諗過小朋友接送翻學放學問題 衹能夠睇我到時讀咩課程 時間再同先生夾 儘量時間搓開

男爵府

如果我是你:
我會 set 一個十年很高的搵錢 target 給自己和老公,然後高中送她們出國,由她們自己申請居留,然後申請家人。

我不會讓自己對錯失了最佳時機的東西有什麼幻想,好像應該發奮讀書妳沒有,應該發奮搵錢時妳去讀書,應該可以享受成果時妳兩邊唔到岸,強行推行主觀意願,希望妳明白什麼是順水推舟,什麼是逆水行舟。

別墅

dlee_ca 發表於 17-5-5 01:00
如果我是你:
我會 set 一個十年很高的搵錢 target 給自己和老公,然後高中送她們出國,由她們自己申請居留 ...

我明白枕亦都好理解你講既野,但系我既諗法係,我今年祇有25歲,我希望趁著我還能夠拼既時候去拼搏一次,係香港 即使工作十年 是否有能力能夠有足夠既儲蓄比佢地去到外國讀書,第二就係,當佢地係受香港以及內地文化滲透既國民教育後,出去讀書是否更難適應,宜家香港小朋友讀書指數爆表我地做家長既 做小朋友既 係咪真係可以handle到?假如宜家有機會可以出去 而冇去到 等到若干年後 只會越難 移民政策收的越緊。語言係一種習慣 唔係靠努力就一定可以運用到似自己既母語,所以當我有機會時 點解唔應該去把握呢?雖然 有風險 但做所有野都有風險 成功與否 其實睇既係米都係有冇為之付出 有冇踏出第一步

男爵府

你現在只看見自己的決心,你有沒有在移民官員的角度去看你自己的個案?

你說你可以走勞工路線,你有想過菲律賓、印度、麥西哥、中國、東歐國家的移民比香港人更克苦耐勞呢?

歡迎有時間過來看看,我沒有額外意見了。

別墅

dlee_ca 發表於 17-5-5 01:25
你現在只看見自己的決心,你有沒有在移民官員的角度去看你自己的個案?

你說你可以走勞工路線,你有想過菲 ...

不,不是說只注重勞工路線,而係話即使做廚房體力活 都希望能夠咬咬牙關供到佢地。拎到身份亦會進修爭取提高自己既收入

子爵府

我覺得你後生係一個優勢,touchwood要重頭黎過亦唔會太遲。但另一半點諗,同你想法一唔一致先最重要。如果你先生好抗拒就真係好難行出呢一步。另外,屋企人唔支持你重話要斷絕關係,都幾令人費解。你要用佢地d錢去做呢件事咩?如果係就最好唔好,唔係既話,你自己既家庭先最重要。

其實就算touchwood失敗左都係冇左幾十萬,你兩夫婦又唔係要放棄高薪厚職,萬一要損失金錢,又唔係以後搵唔返。但人生得一次,自己想做既事、自己既目標如果不好好把握時間去完成,時間過左就未必再有機會,而且仔女既人生、童年可能因為你呢個決定而變得更好,所以你要問自己,兩夫妻係咪真係可以為左仔女,同心咬緊牙關去面對好多未知既難關?

如果你係下定決心做一件事之後可以堅持、唔會半途而廢既人,而你先生都支持你,我覺得你可以做到,支持你。

別墅

guguned13 發表於 17-5-5 08:07
我覺得你後生係一個優勢,touchwood要重頭黎過亦唔會太遲。但另一半點諗,同你想法一唔一致先最重要。如果 ...

其實本身呢件事 我同我先生都一樣係甘諗 我先生比較大男人 佢會覺得無論係邊度佢都唔會餓得死 佢都有能力賺錢養家 至於錢方面 其實係 我地結婚既時候 我媽咪生意做得有啲起色 就係深圳買左個兩房物業比我 做嫁妝 但呢兩年生意冇甘好 以至於叫我賣左內地層樓 初初買既時候 係120萬人民幣 到賣既時候335萬人民幣 甘好喇 佢意思本身係想拎剩翻既百幾萬黎買居屋比我 跟住我地自己供 甘我意思其實就系 我唔想係香港買樓 香港每個月供樓 加埋每個月工人既錢 屋企開支 根本就系我同我先生負擔唔到既 佢係我媽咪 即使係 當初系買比我做嫁妝 宜家你有困難 我都冇話 一定要比呢筆錢我 所以我就同我媽咪傾過 呢筆錢 當係借比我既 等我拎到身份 穩定之後 每個月還翻比佢 但係佢就系覺得係香港用一百萬黎做下生意仲好 起碼每個月有收入先 拎五十萬出去移民 最後身份拎唔到 就等於乜都冇 到時被逼翻黎香港 身份所有宜家反對既親戚都會等住睇我地笑話 我覺得我希望仔仔女女 以後可以多個選擇 而唔系第時要捱生捱死

大宅

樓主你有一個好好優勢, 係你還後生. 如放棄在香港也沒太大犠牲,除了家人和朋友.在加如初不介意min pay,一定不會餓死的.但這移民計劃,是否可行,有沒有成功例子(successful rate)?也要三思.明白為了小朋友,做父母會去到好盡的.如想清楚,就行動吧! 支持你, 加油~

別墅

chmanpong 發表於 17-5-5 09:04
樓主你有一個好好優勢, 係你還後生. 如放棄在香港也沒太大犠牲,除了家人和朋友.在加如初不介意min pay,一 ...

其實係香港透過網絡去瞭解 好多都系移民公司既post 所以先上黎求助 呢個政策是否可行

複式洋房

回覆 糖果媽咪518 的帖子

WINNIPEG 冬天-30度, 無什麼娯樂, 妳太後生, 要頂得住悶.我有朋友好多年前在那裡讀書, 每年冬天也想自殺, 因每天也下大雪, 又凍又悶. 畢業后立即番香港.

但WINNIPEG 嘅人好NICE & PEACEFUL, 好歡迎新移民. 樓價又平.

記住在加拿大就算攞MIN PAY 也要納稅, 扣除大概CAD110,000免稅額, 最少也要交25% 稅, 所以生活也不是想像中咁容易. 就算比妳學到一兩樣技能, 人地都寧願請自己人多過香港人啦.

GOOD LUCK

別墅

NewLife0 發表於 17-5-5 21:51
回覆 糖果媽咪518 的帖子

WINNIPEG 冬天-30度, 無什麼娯樂, 妳太後生, 要頂得住悶.我有朋友好多年前在那裡 ...

我知道冬天好凍 不過我本身唔怕凍既人 我知道稅好重 不過我可以理解為 其實同香港既強積金差唔多?其實係個度讀書既人 怕悶 係目標唔同 我有兩個小朋友 一個屋企係個度 我既目的係比佢地多一個將來既選擇 而並不是話係想自己生活過得好 出發點唔同啦我覺得 所以翻香港 我冇諗過 因為我既目的好明確 出去 就唔會諗 辛苦 怕悶就想翻黎香港 相反 我覺得甘樣 反而更多family time. anyway 多謝你既意見 我宜家準備考好啲個雅思成績就出去啦 祝我好運吧

別墅

回覆樓主:

入大學雅思academic 至少要overall 6.5,樓主加油。如果一向都係自己一手一腳湊兩個,完全唔靠長老,斷哂六親咁,一試無壞。

子爵府

糖果媽咪518 發表於 17-5-6 00:06
我知道冬天好凍 不過我本身唔怕凍既人 我知道稅好重 不過我可以理解為 其實同香港既強積金差唔多?其實係 ...

加油!

別墅

sisi0626 發表於 17-5-6 00:28
入大學雅思academic 至少要overall 6.5,樓主加油。如果一向都係自己一手一腳湊兩個,完全唔靠長老,斷哂六 ...

多謝你地 對於離開學校多年既我 要重新pick up 翻啲英文真系都幾吃力

別墅

guguned13 發表於 17-5-6 04:04
加油!

多謝呀

複式洋房

糖果媽咪518 發表於 17-5-6 10:06
多謝你地 對於離開學校多年既我 要重新pick up 翻啲英文真系都幾吃力

我也贊成咁後生有本錢涯,可以放手一試。試完就算回留也只是剛剛過30多少少。若學歷沒有提升能做的工作也許和現在差不多。過去若讀返點學歷對自己一定有正面影響和得著,眼界也會不一樣。

香港的生活模式會把妳們生活的可塑性規範了,生活質素也不高。況且現在香港做生意租太貴,風險不少,也沒有人能保證做生意一定賺到錢。

但的確路是不易行,難得先生意向一致。加油!

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 02:13
我同我先生結婚七年 佢係高中畢業 而我中五舊學制個年選擇左休學,結婚呢七年黎 經歷過好多 日子宜家算越黎 ...

Hi!我d background 有小小似,冇學歴,香港中學畢業,以前系香港一間小小名店做shop manager.唯一分别我年纪大你好多,因為年纪吾細,從來未在外國生活過,又想我女女將來可以選擇系Canada / HK 住,三年多前過黎Toronto 揾番以前的身份,(以前land 過,但未住滿就返左HK),我同你一樣諗法,又不是什麽高薪厚職,由低再做都冇問題,黎到Toronto .好幸福地揾工一個月后已经揾到份full time sales 工,一年后重揾得番shop manager 工,但考慮到自己英文普普通通,做manager 壓力又大,自己都放棄左,我而家系名店做sales.主要顧客from China.好啱我做,又冇乜壓力。所以移民吾一定系差,我自己黎之前都系甘樣同朋友講:我要試下外國生活,幾年后若是攞吾番身份我會返HK.最壞打算系冇左好多錢,我預一佰萬HK.但呢一佰萬系使系自己度,所以都叫做冇損失。好彩而家攞番身份.所以你吾好放棄,肯努力工作一定有回報的。當年我一個女人系度住了一年,我都ok.而家老公同女女過埋黎,非常感恩。

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-6 10:06
多謝你地 對於離開學校多年既我 要重新pick up 工資,唔一定翻啲英文真系都幾吃力
樓主加油啊,我們都考慮緊移民去曼省後搬到別的城市,
但是在考慮如何生活,
因為生活費高但剛剛到步人工只得基本工資,
唔多夠生活。

別墅

seashell 發表於 17-5-6 10:47
我也贊成咁後生有本錢涯,可以放手一試。試完就算回留也只是剛剛過30多少少。若學歷沒有提升能做的工作也 ...

係呀 我都系甘諗 但係我發覺 雅思真系一道難題呀

首頁
12345...9

尾頁

跳至