跳至

首頁
34567...9

尾頁

超級版主

超級版主

禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱媽媽會置頂通告

大宅

taifat 發表於 17-5-31 00:23
請問你老公IELTS係咪考academic果份?
當地大學master係咪都要求IELTS好高分呢?
Thank you

我老公係考academic,但如果大學master就要睇返果間大學嘅入學要求

大宅

laueunice 發表於 17-6-1 17:24
可否講下你老公怎樣過去讀書?是否一定要在香港考IELTS?

入學有要求的,就要睇你想選的學校要求啲咩,如果唔想考IETLS學校就會要求你先讀語言課程。我地係自己報學校然後搵agent申請學生簽證的

複式洋房

vami 發表於 17-5-24 00:18
讀master不如去多倫多啦…winnipeg要做半年野先入紙,多倫多一畢業即可入紙喇
...

想問有冇年齡限制?
我都想出走,又係為了小朋友(emoji)

複式洋房

virginiatse 發表於 17-5-28 21:42
我問過一個agent 話吾得,話一定要master
master讀得耐, 英文要求又高

有degree 反而唔比讀diploma?如果讀唔同科既diploma 得唔得?
係間大學唔比入學定移民條件唔岩?

別墅

nielivon 發表於 17-6-3 23:47
想問有冇年齡限制?

一般冇年齡限制

複式洋房

糖果媽咪518 發表於 17-6-4 19:52
一般冇年齡限制

我可在那兒睇有咩課程適合讀啊?

別墅

nielivon 發表於 17-6-4 19:54
我可在那兒睇有咩課程適合讀啊?

你可以上網睇下 你想去邊 個度有咩學校

複式洋房

糖果媽咪518 發表於 17-6-4 19:56
你可以上網睇下 你想去邊 個度有咩學校

知道, thanks ~

大宅

nielivon 發表於 17-6-3 23:47
想問有冇年齡限制?

無話年齡限制,你可以上CIC睇吓,因為都係計分

複式洋房

vami 發表於 17-6-5 00:37
無話年齡限制,你可以上CIC睇吓,因為都係計分

好的, 謝謝。

大宅

回覆 糖果媽咪518 的帖子

既然你上得黎問..我都唔怕話你知無錯,論學歷你地係算低,相信英文語言上都要時間去catch up, 加拿大通街都係大學生, master degree holder...講學歷你地暫時係比不上.

不過我相信有心唔怕遲.

同埋最重要係, 加拿大唔止想收高水平的人, 同時佢地亦好需要中等學歷人士. 唔好介意,係加拿大做藍領工作唔差, 人工都好好. 分分鐘比你坐辦公室要多. 但當然係屬於低下的工作.

如果你一心真係想為2個女, 可以考慮先係香港叫老公去學下水電/用bumper等等.因為呢方面都一直好要人.

同埋50萬唔算好多, 再諗諗先. 係加拿大生活唔平. 頭先有位JM講到..DAYCARE/住/車/食/TAX都係你要知道. 一般DAYCARE, 1600-2000CND 都有. 但人工扣晒TAX落袋可能得3-5千.

同埋你老公本身無加拿大工作經驗,搵工真心有一定困難. 英文已經可能係一個先解決問題.

家人唔建議的原因都唔係錯,怕你地定錯左,最後白忙一轉.

別墅

lalang02 發表於 17-6-6 11:17

既然你上得黎問..我都唔怕話你知無錯,論學歷你地係算低,相信英文語言上都要時間 ...

我都明白呀~不過我兩個女女都唔需要去daycare 所以 都會相對輕鬆好多

大宅

如果係咁就再簡單左, 你自己可以湊返. 因為加拿大below 唔知幾多歲係唔可以單獨留係屋企.
我覺得唔係無機會, 但再SAFE少少係諗好工作方向先, 始終得你老公搵錢. 你又去返學, 不過其實你都可以申請在學工簽, 只要你first term % over 65 or 70,你可以申請. 真係有空堂時間又唔洗湊女..可以去返下PART TIME. 幫到幾多得幾多. 你其實可以去到考個地產牌,慢慢BUILD UP自己的事. 要搵錢係唔難既.
不過反而你要同你老公講定當地搵工同香港唔一樣, 可能佢都要接受定會有一定既落差, 例如人工啦, 工作環境啦等等...

行高學歷條路就唔好諗住, 唔岩你地.

開初一定辛苦, 你其實諗下, 你唔行呢步唔知下一步會點. 再辛苦, 你地都可以一家4過好的環境生活.
因為加拿大工時好少會OT, OT都要俾錢.

人地覺得辛苦係因為人地唔願意去行呢一步, 你肯行, 你會享受呢個歷程. 辛唔辛苦你自己先感受到.

男爵府

回覆樓主:

搭下咀先

50萬好老實講真係好唔夠,呢度搵工,見你冇Canadian Experience好難肯請你,落地頭幾個月都幾肯定要食自己,仲要帶埋2個幼兒,不如响香港搵多幾個錢先考慮下移民

別墅

lalang02 發表於 17-6-6 11:35

如果係咁就再簡單左, 你自己可以湊返. 因為加拿大below 唔知幾多歲係唔可以單獨 ...

明白呀 我都會partime既 我地儘可能都會慳住用 小朋友就我係屋企睇住 開頭先生會做兩份維持生活 衹能夠話挨下先

別墅

mrshau 發表於 17-6-6 12:17
搭下咀先

50萬好老實講真係好唔夠,呢度搵工,見你冇Canadian Experience好難肯請你,落地頭幾個月都幾肯 ...

我明白呀 不過 專業既工 有技術含量既難搵 甘如果肯做 做waiter..後廚..甚至做工廠都唔肯請??其實我地冇要求咩白領藍領…只係有份工labor都冇所謂

大宅

真係可以考慮下做地盤,唔好睇少...人工唔錯~不過最好去當地做多少少RESEARCH先, 如果真係金錢上可以, 考慮買間細細地既樓. 因為租真心唔抵,無RETURN. 供MAKE SENSE好多. 好多人都係供滿一年..拎升左既差價套現.

不過係將來既事, 其實你都可以去諗下CALGARY, 都係水位比較低CITY之一
唔好肓目一味想去想去..始終你帶坐全家TAKE RISK.

祝好運

別墅

lalang02 發表於 17-6-6 14:33

真係可以考慮下做地盤,唔好睇少...人工唔錯~不過最好去當地做多少少RESEARCH先, ...

我有睇過 Alberta 既生活水平高過manitoba..樓價亦都係 ,有打算買呀 不過過去睇清楚啲先決定買邊度 同買邊種

別墅

回覆樓主:

路過。。。

希望樓主唔好介意,我覺得你睇得太易。實際似乎唔係咁,建議樓主實地睇下情況。
1, 你話你小朋友唔使去day care, 但到時如果要上堂邊個接兩個小朋友放學? 你有個小朋友已6歲,點都會學下嘢,呢筆費用要預下。我已聽好多人話預在到時會捱,要慳,要點,但咪又係後悔,因生活比香港更艱難。
2,你先生可搵工,但你只係攞working visa,其實都唔知算唔算working visa, 所以搵工未必有優勢。你話打餐館工,你知唔知好多餐館請黑工,所以如要比minimum pay你老公,餐館老細未必請。 如果做藍領工,你先生又完全無呢類經驗,比較難。而超市工通常都係part time工,你先生又未必夠d師奶fight. 不過可試下申請晚上執貨,不過講緊一星期只可做幾粒鐘。
3, 車!唔係買在架車便ok, 還要養車!
你個plan我唔知得唔得,得當然開心,唔得點算。你個女到時返香港中文程度已落後,佢必可讀回主流學校。同埋建議儲多些錢,計清楚每月開支,要作最壞打算。
同埋有樣嘢要留意,好多couples 過來後會比較多拗撬,因係新環境難免會有不同壓力,尤其男方,佢地好多時自尊(雖然預計無咩工可打,但到實際時,佢地真係好難接受)受挫。

首頁
34567...9

尾頁

跳至