跳至

首頁

尾頁

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

複式洋房

回覆樓主

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱媽媽會置頂通告

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 02:13
我同我先生結婚七年 佢係高中畢業 而我中五舊學制個年選擇左休學,結婚呢七年黎 經歷過好多 日子宜家算越黎 ...

樓主,首先我支持你,因為年輕就是你們最大的本錢,再加上你們的決心和準備,我相信你去到邊都不用担心,因為你一定會咬緊牙關過的。
我而家身在多倫多探親,我很喜歡這個地方。可借我沒有加藉,年紀亦不輕,沒有了年齡的優勢,還有在香港多年建立的,不易放棄。但我都覺得為一代,選擇來這兒是好的。加油!
另外我想問到Manitoba 申請讀書visa有年齡限制嗎?

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 02:13
我同我先生結婚七年 佢係高中畢業 而我中五舊學制個年選擇左休學,結婚呢七年黎 經歷過好多 日子宜家算越黎 ...
樓主,你太天真,我覺得移民前請先去旅行三個月再諗下移民啦

別墅

回覆樓主:

樓主,想問下你申請如何?入紙未?

子爵府

美好大世界2017勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我都想知讀書移民是否真的可行

別墅

IvyannaY 發表於 17-12-27 23:01
我地都諗住用讀書移民方法去 Winnipeg , pm u u some info, plese check

may i hv the info pls , thx!

複式洋房

樓主,
可否update-下你現在的情況?

子爵府

netnetyip 發表於 17-5-6 11:58

Hi!我d background 有小小似,冇學歴,香港中學畢業,以前 ...

好勵志。

民房

回覆 IvyannaY 的帖子

可以比埋資料我嗎?thank you so much!

民房

回覆 prettybabebe 的帖子

我也想得到關於溫尼泊 中介資料,請pm 我!感謝

複式洋房

我都好同意其他JM所講,想移民嘅,真係要去當地experience吓d天氣同環境先好決定。我未去過Manitoba,但係呢兩日Toronto落大雪我就覺得幾難頂吓。凍係一回事,有heat有衫着就ok。但係落雪唔係咁簡單,要鏟門口d雪(你唔出街都要鏟,跣親人唔得了,賠天文數字都唔出奇),又要鏟車d雪,條路又危險。用腳行又易跣,and想行快d都難。

另外要計清楚條數,生活開支要預鬆d。我同老公都有做嘢,自問都算幾高收入(夾埋年薪25萬以上),都只係僅僅夠。交稅,供樓,養車,daycare,買餸,雜費 - 千祈咪睇小雜費,由其極端天氣嘅地方,真係gas費電費都比到你窮。唔係誇張,我哋出街食餐飯都要諗過度過。

複式洋房

仲有,如果喺呢邊係無屋企人嘅,咁要有心理準備有時會覺得無助or depressed. e.g. 小朋友病咗唔返得學嘅就一定自己要請假湊、同老公嗌交都無外家返、etc.

利申:我自己無後悔嚟咗toronto,因為我之前嚟住過吓,我知道可以有幾惡劣嘅。And對我嚟講呢度嘅工作壓力細好多。讀書壓力我就覺得係睇個細路自己適合邊樣。呢度讀書到中學都係hea,但係到大學會忽然辛苦起嚟。讀成點就好睇個細路自己有幾自發。

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-20 15:39
仲有,如果喺呢邊係無屋企人嘅,咁要有心理準備有時會覺得無助or depressed. e.g. 小朋友病咗唔返得學嘅就 ...

想請教一下冬天開 heat,電費大概一個月幾多錢? 你住house 還是 apartment/condo ?

複式洋房

wrymoep 發表於 19-1-21 00:03
想請教一下冬天開 heat,電費大概一個月幾多錢? 你住house 還是 apartment/condo ?

...

我之前住嗰棟condo個condo fees係包埋heat嘅,淨係電費around $70/month。而家住house,一個月電費+gas around $250。不過我屋企好細嘅 (~2000’),唔知正常size嘅屋要幾錢電/gas費呢?要其他JM share吓...

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-21 06:25
我之前住嗰棟condo個condo fees係包埋heat嘅,淨係電費around $70/month。而家住house,一個月電費+gas ar ...

如果冬天 電費+gas 只係 C$250 都算平囉! 響香港冬天開暖爐,電費加煤氣費都差唔多,不過間屋細你超過一半!所以你咪以為香港消費比加國平,E家已經無呢支歌仔唱!

2千尺 house 我覺得已經算係正常屋囉! Toronto 多數人住好大既house ?

你覺得住house 同 condo,從生活質數上比較,邊樣好處多? 生活開支方面係咪差不多?

大宅

Nuijibee 發表於 19-1-20 15:38
我都好同意其他JM所講,想移民嘅,真係要去當地experience吓d天氣同環境先好決定。我未去過Manitoba,但係 ...

Toronto 會有剷雪服務嗎? 幾多錢?

複式洋房

wrymoep 發表於 19-1-21 11:34
如果冬天 電費+gas 只係 C$250 都算平囉! 響香港冬天開暖爐,電費加煤氣費都差唔多,不過間屋細你超過一 ...

Haha 而家香港確係無嘢平!不過收入高bor,我哋喺呢度after tax嘅收入得以前香港嘅一半ja..

我住喺Toronto,我見多數2500-3000呎。如果Markham, Richmond Hill, etc就仲大。但係咁大間屋,我諗起d電費、gas費、地稅我就頭暈

如果我無細路,我一定會揀condo。唔使打理花園、剷雪,一般building maintenance 又有人攪。唔好處就係condo fees都幾貴,閒閒哋成千蚊個月。and 你唔知遇著d咩neighbours,有d condo好多人放airbnb,成日有生保人出入,又周知無日開P,真係多得佢唔少。

我搬去house係為咗個bb,生活空間大d ,學校好d,and 唔怕佢喊嘈親隔離。生活開支呢.. 一般雜費有限錢,不過如果間屋多嘢要維修就可以好貴啦。

首頁

尾頁

跳至