少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

好矛盾…唔比佢地用既話佢地又會同其他小朋友比較人有佢無…
比佢地用呢就玩少陣郁D就發脾氣…
好啦比自己部電話佢地兩隻野就會亂禁又會成日打錯電話又易輕機…
本身諗住買部2-3千蚊既比佢地…但又驚咁樣係寵壞左佢地…

男爵府

小朋友幾歲?

洋房

而家D細路真係越黎越物質化…我以前細個是但落公園玩已經開心

複式洋房

年代唔同左…小朋友幾歲人已經係到比較自己有D乜..人有佢無係會係學校比人笑..自尊心會下降, 所以要有但亦要適當地比佢地使用, 我唔會買得貴!! 但而家佢地又玩得開心, 又肯勤力讀書, 幾好

洋房

ELSA_LI 發表於 17-5-9 12:48
小朋友幾歲?
大既就11升中,細既6歲...

洋房

nat_yan 發表於 17-5-9 17:43
年代唔同左…小朋友幾歲人已經係到比較自己有D乜..人有佢無係會係學校比人笑..自尊心會下降, 所以要有但亦 ...
你大概買左幾多錢??

水晶宮

卓娜 發表於 17-5-10 11:17
大既就11升中,細既6歲...

细嘅只得6歲就一定唔可以有智能手機。

大的11歲, 升中可以有手機。不过你可考慮比張电話卡係冇data plan, 只能靠學校、政府場地、老麥、屋企行wifi. 咁樣做係減少小朋友上網whatsapp、打機、睇youtube 的時間。
不过, 出手機之前要約法三章, 講明用機不恰當會收機。

洋房

買舊款個啲nokia比佢 咁咪可以打比屋企之餘 又冇得打機囉就算佢lur要iPhone samsung個種機 個電話plan冇3G4G就得啦 因為好多遊戲都要上網連線 咁佢只可以係屋企玩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

6 歲冇可能俾佢用手機.

大果個睇佢節制能力而決定. 我唔會買新機, 至多俾我部舊機俾個仔用, 我set 晒 password, 佢用至問我開機. 我大仔9歲, 平時我keep 住部手機, 冇sim 咭, 佢間中返學佢會用手機去影相, 或聽音樂, 咁咪俾佢帶返學用. 到佢11歲時會點, 我到時睇情況再決定咋...

我地算少俾仔女玩手機, 但佢地一夠鐘冇得繼續玩時就發癲, 有時我地拒絕俾佢地玩電話佢地有少少怨言. 基本上佢地越癲越惡就越冇得用, 之後我地越唔俾佢地玩, 甚至有其他懲罰. 總之控制權響我地度, 我地唔會俾佢地牽住走. 可能d 仔女知我地既底線, 佢地都唔敢太過份.

至於比較方面, 我唔理人地點比較. 人總會比較, 我明白相距太遠就唔好. 而家我同定d 仔女講, 唔係乜都係人有我有, 同埋人人既理財方式都唔同, 人地父母買乜唔等同我地要買乜, 有時人有我冇, 有時係人冇我有, 比較唔到咁多. 希望將來佢地會明白啦.

洋房

11歲差唔多,但其實用還用,但可以同佢地傾個時間,
如晚上做完功課8-9可以用~~一齊傾左就得

洋房

我買左部Sugar S9同F7 mini 比個兩個女, 一個15歲一個8歲..粉紅色兩個女都鐘意..又有小小SWAROVSKI咁. 大女真係有需要就S9就貴少少3000內. F7 mini而家買緊$1498, 但要教識佢地做好哂所有野先好玩一陣, 唔係好易會沉迷

大宅

回覆樓主:

我會因應小朋友平時生活上各方面是否能做到自律而決定。我小朋友6歲,開始試左幾次比部iphone 5c佢出街時傍身,開頭超興奮,一入餐廳食完野就攞出黎睇相,我同爸爸留意左大概5,6次後,就解釋佢知比電話佢嘅用途,如果想玩電話係無問題,但要問准我地,而且要節制,例如,通常睇卡通片,我地講明睇一集就要收埋,食飯呀,同親人聚餐時唔可以睇,係禮貌問題。而我小朋友係做到我地要求,咁我地亦嘗試放手,因為我同我先生都覺得訓練小朋友懂自律最重要。(小小個人經驗分享)

男爵府

回覆 birdbird 的帖子

同意!

禁止訪問

侯爵府

先按需要,後再視自律表現

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

洋房

yannes.wu 發表於 17-5-16 11:55
而家d家長為左出街個小朋友唔好嘈
就會俾部電話佢玩令到佢靜
我就係呢D家長...

首頁

尾頁

跳至