興趣嗜好

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

亞路 發表於 17-11-18 02:40
喂! 你仲清, 屋企就黎變"空無一物"了

我近日有個清濕星野既好方法~

環保袋依個方法好work!!
我係將雜物放入兩層膠袋,睇唔到入面有d咩,然後放埋一邊,過一段時間,唔準打開,問下自己仲記唔記得入面有咩?
唔記得就成袋掉晒。
結果...真係8-9成都唔記得。

子爵府

亞路 發表於 17-11-18 02:57
講起雪櫃, 我嗰個可以用"空nel nel"黎形容 我係食晒清晒先入貨既

乾糧櫃又係, 食晒, ...

100件衫?你家人要暴動了

子爵府

亞路 發表於 17-11-18 02:57
講起雪櫃, 我嗰個可以用"空nel nel"黎形容 我係食晒清晒先入貨既

乾糧櫃又係, 食晒, ...

關於衫褲鞋袋,我果個唯一一個袋,因為日日用,已經爛完又補,斷帶又補,入面既布都爛了,終於陣亡,我趁住雙11係淘寶買左兩個袋,一對鞋,一條褲,四件衫。
以前真係好難將d野用到爛,依家真係可以了

子爵府

oneone11 發表於 17-11-19 22:12
實行斷捨離已有兩個多月了,最大的成果係衫。 睇完大家嘅分享,又去圖書館借了幾本書睇, 開始行動。 第一 ...

你執得好徹底!你都講得岩既,其實只留必須品,其他掉晒,依個方法仲快

子爵府

mcdullyiu 發表於 17-11-23 10:54
有無又瘦到?

我女最近濕疹爆發。一日追住她搽藥搽cream無晒時間。

我女都係濕疹人,我明有幾忙阿。
我女由全身90%爛到出血,要睇急症收入院。依個情況持續左一年,爛下停下咁。
到依家終於剩返少少濕疹。
我都唔敢買公仔比佢,屋企既野掉得就掉,盡量用天然野。
圖書我多數都係借,用濕紙巾抹一抹先睇,買書就買d可以 1-5歲都睇得既。

子爵府

mcdullyiu 發表於 17-11-27 10:14
係呀。真係好鬼唔得閒 又要戒口。只係想食得咩都已經好頭痕。你知唔知邊到有無蛋無奶零食?

阿囡細 ...

我無特別幫佢戒蛋奶,平時都有比少少,零食都係一般既大人餅,
醫生話,完全戒晒又唔需要,好返既話,都係可以掂蛋奶

子爵府

APIGMA 發表於 17-12-1 15:20
回覆 亞路 的帖子

我岩岩再執化妝品,掉左支黑色眼線筆,就開支存貨用啦,點知原來我支存貨買錯左銀色放 ...

嘩 咁多用到幾時 哈哈 好搞笑
我之前執化妝品,驚見100塊mask+70包面膜粉,面膜粉一包可以用3次,我日日用一年都搞唔掂。
仲有20幾盒眼影,一盒用幾年都用唔晒,同埋平時好少用到眼影囉,一塗就好易重手左。
最後連埋套20幾枝既化妝掃送晒比人,mask就用唔切,過期掉晒。
如果早d識斷捨離就好啦

子爵府

asa2012 發表於 17-12-1 16:20
星期五, 個人護理店又玩買夠幾多錢送野,
見報料果邊話買3支膏送幾支藍威寶, 洗衣粉咁
以前一定覺得好抵, 去 ...

我都覺阿,
仲有惠康儲印花免費換煲,
我媽每一期都換架,
搞到一屋有50條牙膏,20枝洗頭水。
我問佢:用唔切點算?
佢話:送比親戚。

我依家對贈品同儲印花無感覺~
見到萬寧買4條牙膏送n咁多野,
覺得好不智,$120四條牙膏本身都離地,點解會覺得抵?仲要儲一堆公仔麵,檸檬茶,藍威寶係屋企。

子爵府

亞路 發表於 17-12-1 15:33

唔緊要啦, 隔離舖食個lunch都冇咗三萬, 你幾執毛先千幾蚊, 好 ...

係阿
聽大家討論下掉左乜都幾舒壓,
今日大執左個雜物櫃同廚房,
擺晒全部食物餐具出黎,
老公返屋企見到,嘩左一聲,
問我:又大掃除阿?
最後,執左d唔好食既零食出黎送比人。
勁快手 半個鐘已經執完,
我地一家三口,廚具剩返:
1個杯,1個煲,2對筷子,
3個湯匙,1隻碟,5隻碗,
1個保溫壼+1個保溫杯,
2把刀,2把剪刀。
(個數量真係有d少,連我自己都驚嘆咁少野可以煮到1日三餐)
朋友黎到屋企都好驚訝咁話:全家得一個杯?唔洗分茶杯,汽水杯,飲水杯,酒杯,客人杯?
下次佢黎我屋企,居然自備膠樽,真係好神奇

子爵府

亞路 發表於 17-12-1 13:18
e? 咁似我o既? 我又係一開始買收納盒, 然後再買櫃, 買衣櫃,鞋櫃 以為向高空發展係聰明做法, 卒之又 ...

我都係,我發現自己愈來愈大力咁
以前買櫃又唔覺辛苦,掉櫃反而最辛苦,搬到腰痛,我住村,要自己推去5分鐘路程遠既垃圾站,掉衣櫃簡直想死。
掉左十幾個櫃之後,我以後都唔會再買櫃架啦,真係好深刻既教訓。

子爵府

亞路 發表於 17-11-30 00:17
自由個版主昨天開post忍購物, 轉頭食個lunch無左3萬蚊, 真係好可愛 笑死
...

我都有睇,好可愛囉,不過都提醒左我,平時出街我都好鐘意買小食,買汽水,
依家可以試下唔消費,
唔買無謂野,可唔可以過到一個月先。

子爵府

亞路 發表於 17-12-1 03:01
肯行出第一步已經好好成續, 比個叻你 喺度報告下清左咩真係快好多嫁.
我實行斷捨離咁耐(有2,3年la ...

我床底已經吉晒啦,有時呀囡碌左玩具入去,遺忘左d玩具,我執屋見到,會自動掉左佢,因為既然大家都無人記得件玩具,證明係可有可無啦

APIGMA    發表於 17-12-2 09:55

子爵府

Biggie 發表於 17-12-2 13:48
超級勁!但妳屋企食飯都要3對筷子啦!得番2對?咁如果一齊飲嘢呢?1隻杯?真係work嗎?
...

有一個係bb, 佢未用筷子阿
得一個杯ok阿
不過個個人生活習慣唔同

子爵府

Biggie 發表於 17-12-2 13:46
其實屋企點可以有十幾個櫃?

電視櫃,工具櫃,衣櫃,鞋櫃,
書櫃,化妝品櫃,廚具既櫃,食物櫃,
煲櫃,文件櫃

數數下都覺得好多,
依家只剩返兩個櫃:
一個七層櫃(放全家既衫褲襪+文件+錢)
一個大櫃
(上層:放餐具+食物+藥物,下層放袋+吸塵機+抽濕機+濕紙巾等等既雜物)
屋企即刻大左好多,清潔超容易

子爵府

Bido 發表於 17-12-2 11:35
咁講法
其實屋企唔需要長期預備客人用品
又係啵

係阿 依家好少人會飲茶啦
我屋企無準備客人既野
連凳都係得三張,超簡潔

子爵府

Bido 發表於 17-12-2 11:25
無錯 當一個四人家庭 都好難消化四支牙膏

係,我以前買一pack三枝,
依家買一枝算,
屋企吋金呎土,成萬蚊一呎,
唔想為左慳$1-2,搞到屋企成個倉庫咁

子爵府

APIGMA 發表於 17-12-2 09:47
回覆 肥豆媽咪 的帖子

化妝掃我都有30支開黎用緊,20支新既未開又賣唔出,應該可以用一世MASK既無間 ...

無錯,mask真係好易愈買愈多,仲有潤唇膏

子爵府

亞路 發表於 17-12-2 01:19

床底係吉既 ?我真心佩服你

係阿 我都覺得執完太徹底,有d變左極簡生活咁,好似我的家裡空無一物個套戲咁

子爵府

mcdullyiu 發表於 17-12-4 09:39
回覆 肥豆媽咪 的帖子

真係好想做到你咁少野,唔洗執真係好正!

我已經斷捨離到極簡既地步,
其實咁做係有原因架,
因為之前經歷人生低潮,
囤積得太勁,300呎屋養左5隻狗,10幾個櫃,床底塞左幾個大膠箱,地板長期都係狗毛同屎尿。
果段日子不停買買買,
到有左小朋友,我決定清晒之前因為經濟能力唔好而慳錢買既“次貨“,
依家正在仔細揀緊一d真正心動既"精品“返黎。

子爵府

Biggie 發表於 17-12-4 13:32
妳嘅改變好令人鼓舞呀

係阿,依家都係300呎屋,
但大型家私得返一張床(床下底係吉既)
兩個櫃(8成滿),一張桌,3張凳,
一個細雪櫃(3成滿)。

連電熱水機,奶樽消毒機,微波爐,電子湯煲,兩部電腦都斷左。
桌面清空晒,櫃頂同雪櫃頂都空晒,無再向上發展,全部野收晒入櫃,每一日都可以拎塊布輕輕鬆鬆咁抹下櫃頂同桌面。
連鐘意囤積既奶奶見到都話:你屋企咁乾淨!唔似我屋企垃圾崗咁。
真係好感動,斷捨離對我既變化真係好大

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊