興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

welcome 發表於 17-6-6 17:56
這是暫時的成果,希望可以再簡化一些

不錯喎……

但仍可再努力

男爵府

welcome 發表於 17-6-6 17:56
這是暫時的成果,希望可以再簡化一些

我好想學緩莉舞將所有廚房物品收起,但幾乎要先丟掉所有物品才有位擺入抽屜、廚櫃

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

welcome 發表於 17-5-21 06:15
公共圖書館有很多關於整理的書,它的分類在420 XXXX 至 422 XXXX 的位置,而穿衣/時尚分類的書在 423 XXXX ...

繼續刨書

珍珠宮

我都想將間屋整得好簡潔,但家中既長老實在有太多阻力,樣樣都話要,唉,點執都係咁,真係好灰。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

keepitup 發表於 17-5-19 14:15
都係呀! 交收好麻煩⋯⋯
我暫時free同區咋

我會成袋拎去救世軍

男爵府

回覆樓主:

呢個post 唔好比佢沉, 我都厭惡屋企好多雜物, 清左一年, 係乾淨左好多, 但停濟左, 近一個月無再掉野

我唸我要進入"狠心"既境介, 再要簡化一點 將新既唔用既都say good bye, 我又好怕交收, 用紙袋裝住, 放喺後樓梯, 睇吓清潔ee有無興趣

衫褲裙我決定將櫃底唔著既, 10套10套燙好, 迫自己著幾次, 認真頂唔順既, 洗好送去收集筒 有望可以再清6~8袋衣物!

大家加油. 多update呢個post 丫

伯爵府

回覆樓主

我都開始掉嘢,主要係無紀念價值嗰啲,因為我以前咩都儲一餐。原因係搬屋
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我係好少買野俾自己既人,但會買俾朋友~朋友去完外國成日會買手信俾我,我覺得好有紀念價值,已經儲左幾個國家啦,你地會狠心掉嗎???

大宅

亞路 發表於 17-6-28 01:48
呢個post 唔好比佢沉, 我都厭惡屋企好多雜物, 清左一年, 係乾淨左好多, 但停濟左, 近一個月無再掉野:bashf ...

最近發現,有啲衫季季拎出嚟都唔會着,本來覺得好徙
但而家決定狠心了

下一步想清廚房
有啲碟堅唔啱用,決定一次過掉了

男爵府

APIGMA 發表於 17-6-28 22:34
我係好少買野俾自己既人,但會買俾朋友~朋友去完外國成日會買手信俾我,我覺得好有紀念價值,已經儲左幾個國家 ...

影張相然後......掉. 掉淨近倆年既記念品.

男爵府

keepitup 發表於 17-6-28 22:42
最近發現,有啲衫季季拎出嚟都唔會着,本來覺得好徙
但而家決定狠心了

廚房我已清左好多野, 掉了好多煲, 碗碟, 餐具, 蒸架, 蓋.....有3分1既廚櫃係吉嘅.

有些新束束既碟, 各式各樣既酒杯要狠心掉好似分手咁

加油.

男爵府

我有問題:
1。有啲物品怕突然要用,所以留起
2。有啲衫、鞋、袋要應付不同場合,例如紅白二事、見工、外勤,不同功能嘅運動服裝,雨天、冬天、旅行需要嘅衣物等等,已經一堆

應該點掉?

伯爵府

亞路 發表於 17-6-28 23:29
廚房我已清左好多野, 掉了好多煲, 碗碟, 餐具, 蒸架, 蓋.....有3分1既廚櫃係吉嘅.

有些新束束既碟, 各式 ...

新嘅我未捨得。好彩我呢邊都多人願意約交收。
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

暫時我感到滿意的是斷捨離紙張,所有收到的月結單、銀行信、水電煤帳單,只存一年即scan儲檔入電腦。一切宣傳信及不重要的紙張,全部送到樓下回收箱。

今天的起心肝把家中膠袋及紙袋又送到回收箱,這些都是以往未用環保袋購物之前儲落,清空後感覺好爽。

下一步應該是什麼好呢?
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

Strawberrys 發表於 17-7-7 22:54
暫時我感到滿意的是斷捨離紙張,所有收到的月結單、銀行信、水電煤帳單,只存一年即scan儲檔入電腦。一切宣 ...

下一步係衫褲鞋襪. 旅行手信, 家居裝飾物, 廚房既煲, 蒸架, 杯杯碟碟餐具.....

男爵府

tttt709394 發表於 17-6-30 10:21
我有問題:
1。有啲物品怕突然要用,所以留起
2。有啲衫、鞋、袋要應付不同場合,例如紅白二事、見工、外勤 ...

1. 有d用品一年用唔倒幾次, 而呢d物品又可以被取代的, 只係用時唔係咁方便. 例如蒸架大大個, 但可用鑊分開倆三次蒸或破小件用飯煲蒸. 蒸架可掉.

2. 白事衣服唔好keep, 大吉利是咩!
場合性物品如款out左我都會掉. 到時先再買. 當然值得保存既又有位keep住無防.

男爵府

回覆樓主:

另有一些清雜物心得:

首先清屋其間, 先唔好比自己一無聊就行街, 應改為無聊就執屋打掃掉野. 只買食得既野.

1) 打開床下底. 遂part遂件拎出來望一次. 唔心動既, 擺左2, 3年以上無用到既掉得~

2) 手袋款out左無用1,2年掉或賣. 只keep10個以內自己like既.

3) 所有化妝品, 洗頭水, 沐浴露, 清潔劑只keep一件. 就用完先買. 唔好囤貨在家.

4) 唔好大減價就去望吓野, 好易出事, 尤其我發現, 而家一年4季 都有 大減價, 破底價感謝日, 唔好中商家既計

5) 雪櫃唔好囤乾貨, 調味料, 大量飲品...盡量食晒去. 食到個雪櫃無晒野先好再買糧草雪入去. 再清再買不斷
loop

6) 裝飾品擺耐左又面左左既掉得.

7)舊衣襪如是綿質, 可當地布, 或抹布, 抹完唔洗洗即掉.

清下掉下, 你會發現間屋大左, 個人開心左, 正能量高左, 愛屋企人更多

jmormor    發表於 20-11-13 20:37

男爵府

亞路 發表於 17-7-10 08:32
1. 有d用品一年用唔倒幾次, 而呢d物品又可以被取代的, 只係用時唔係咁方便. 例如蒸架大大個, 但可用鑊分開 ...

謝謝回覆

其實我執了一個星期六,都只清咗書枱,不過見到枱乾淨咗,都自動自覺計下啲月結單

男爵府

tttt709394 發表於 17-7-10 13:13
謝謝回覆

其實我執了一個星期六,都只清咗書枱,不過見到枱乾淨咗,都自動自覺計下啲月結單:wah ...

不用謝, 大家傾下講下, 更加有動力清雜物.

你都要加油, 只有掉野先可以令間屋乾淨.
以前只識收納攪到間屋密密麻麻係好整齊呀, 但好有壓迫感, 仲有好快亂過又執餐死

男爵府

keepitup 發表於 17-5-9 23:47
雖然沒想過要過極簡生活,但也確實不想浪費家中任何一呎地方來安置嗰啲唔再用嘅物品!

呢條路上需要同路人 ...

樓主快d up post

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊