夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我生左Bb仲係娘家坐緊月。來緊會同C6搬新屋。因為我係新手媽媽,我想我媽第日過來幫手照顧Bb同煲下野比我飲,保持奶量同補下身。但每日咁出來山長水遠我媽會幫得我好辛苦。我有提議過佢地租近D我地,佢地實願意幫佢個女我㗎。不過C6唔鍾意。佢話搬近左有壓力。但我已經同啊媽講明我地到時都會有自己空間。同埋我自己細個嗰時係婆婆秋㗎,我爸都apprexiate. 我唔明點解C6唔識appreciate反而會唔鍾意,佢唔驚我辛苦㗎?我已經有媽媽手啦。另外佢地大家都看大家唔順眼。C6比佢爸縱慣,成個少爺仔咁。有時我都覺得佢覺得自己家有D錢就講句嘢都大聲D嗰隻。對我啊媽都會黑面同無禮貌。但我從來唔會對佢爸嗎咁樣因為我會愛屋及烏。我夾係中間應該點?

子爵府

請工人,唔使99或婆婆凑

別墅

畀面勳章

調番轉頭....如果果個唔係你媽而係99
你就會明白唔係你老公小氣.....
即係你C6唔想99山長水遠日日出出入入
想99搬近你小小...方便照顧你
你C6由細到大都係麻麻湊既...佢都唔明有咩問題嫁

竟然C6唔鍾意...你咪睇下有冇其他方法可以大家都接受到
例如請陪月/番娘家住1個月/叫媽媽黎你屋企小住一段時間/請工人
咩方法都好...大家夾下

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你c6咁對你媽你都忍,爆鑊甘佢啦,男家係有錢嘅,叫你c6請工人或陪月幫你。

別墅

Rilakkuma312 發表於 17-5-10 23:29
請工人,唔使99或婆婆凑
已經請左工人。工人好新乜都唔識做,我大肚臨生嗰時全靠媽幫我train佢。而家我坐月,老公返工都係媽幫手train。而因為工人做錯野比我媽話幾句咁小嘅事,老公都看唔順眼。兜口兜面係工人面前叫我啊媽唔好再話佢。我覺得態度好差,另外係工人面前落我啊媽面。跟著C6黑面。我啊媽咁幫我地做醜人反而比C6咁樣唔專重。可能C6係家係比人縱慣,所以唔會係人地出發點唸。

別墅

柴犬公主 發表於 17-5-10 23:34
我都有念過如果掉轉我有咩感受。因為我係留係屋企嗰個,C6返工,(我工時flexible)當然由我選擇邊個幫我啦,我一定揀啊媽㗎。話完幾句第二日就無事,但同99樣樣都唔啱嘴型要就住就住。如果C6係留係屋企嗰個我就話無理由要我媽幫手姐。放且我媽會識做,唔會24小時都係度㗎,只係住得近好照應。

別墅

aptcan 發表於 17-5-10 23:58
你c6咁對你媽你都忍,爆鑊甘佢啦,男家係有錢嘅,叫你c6請工人或陪月幫你。
...
已經請左工人。工人好新乜都唔識做,我大肚臨生嗰時全靠媽幫我train佢。而家我坐月,老公返工都係媽幫手train。而因為工人做錯野比我媽話幾句咁小嘅事,老公都看唔順眼。兜口兜面係工人面前叫我啊媽唔好再話佢。我覺得態度好差,另外係工人面前落我啊媽面。跟著C6黑面。我啊媽咁幫我地做醜人反而比C6咁樣唔專重。可能C6係家係比人縱慣,所以唔會係人地出發點唸

別墅

另外關於點樣管教工人,你地C6會咁得閒插手嗎?一向都無理過㗎啦,突然話我啊媽話工人wor.... 我真係唔開心。如果99幫我教工人我一定會好 apprexiate 而唔係比說話聽同埋怨仲比面口

別墅

想問你平時對阿媽態度點?而你老公黑完你媽面你有咩反應?我老公以前都試過同我媽講野唔客氣,我私底下閙過佢兩次,好嚴肅個種,以後客客氣氣,佢自己識收斂。

別墅

NicNic21 發表於 17-5-11 00:43
想問你平時對阿媽態度點?而你老公黑完你媽面你有咩反應?我老公以前都試過同我媽講野唔客氣,我私底下閙過 ...
我同啊媽係好friend嘅語氣有時會話佢,我地唔係家長式嗰隻。不過我成日同啊媽傾計,C6知道㗎。佢應該係覺得我幫啊媽都唔幫佢。有時覺得我地兩個夾埋。

別墅

NicNic21 發表於 17-5-11 00:43
想問你平時對阿媽態度點?而你老公黑完你媽面你有咩反應?我老公以前都試過同我媽講野唔客氣,我私底下閙過 ...
試過幾次佢黑面我問佢做乜g黑面佢話無。連我爸媽都看得出問我啦。你話我幾傷心。對著佢爸媽講嘢唔啱聽又唔好見我咁wor。有時我覺得佢認為自己不可一世咁。

大宅

回覆樓主:

租近即係租幾耐?
如果是一兩年的話, 妳老公有壓力唔鐘意都有原因的
妳爸媽可否隔日過來幫妳手呀?

別墅

Magic_mirrorz 發表於 17-5-11 00:50
試過幾次佢黑面我問佢做乜g黑面佢話無。連我爸媽都看得出問我啦。你話我幾傷心。對著佢爸媽講嘢唔啱聽又唔 ...

邊個岩邊個唔岩都好,既然你c6唔鐘意,無謂搬近d,否則只會令你c6條氣更唔順,更唔妥你媽,從而影響埋你夫妻關係,有邊個鐘意成日有「陌生人」係屋企自出自入,個個都會唔自在啦。
距離遠d,等你c6條氣順返,再慢慢輔導下佢,改善佢同你媽關係啦。
至於湊bb,呢個係你同你c6責任,仲有工人幫手,盡量唔好靠人,最多你多d返外家抖下氣飲下湯。

子爵府

畀面勳章

佢咁樣對你媽,你都有責任。。如果你從一開始表明立場,企硬,佢就會學識點尊重你。
依家仔都生埋就難搞啲

子爵府

BK Milk勳章

柴犬公主 發表於 17-5-10 23:34

同意

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

搞笑,如果成件事變為婆媳
一班人又會唔同講法嫁啦
老公想有私人空間都有問題?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

老公小氣在冇拋個身出來應酬外母?
樓主都係幫哂自己呀媽冇理老公感受嫁
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

別墅

最關心BB問題熱投勳章

尊重你老公意見,但要強硬地同佢講要尊重你父母,你話可以唔搬近D,但並唔代表唔會見面,見面o既時候唔該佢表現得親切友善d,已經做人爸爸啦,唔再係少爺仔

瑪瑙宮

Magic_mirrorz 發表於 17-5-11 00:50
試過幾次佢黑面我問佢做乜g黑面佢話無。連我爸媽都看得出問我啦。你話我幾傷心。對著佢爸媽講嘢唔啱聽又唔 ...

我覺得你有 d 問題, 工人唔識咪你兩个教囉, 乜都呀媽呀媽.

男爵府

開心吸收勳章

樓主, 我好明白你老公咩感受, 我都係少爺仔脾氣, 只可惜我屋企無乜錢, 哈哈哈. 我好憎外母係屋企多多聲氣, 現在邊個先係一家之主? 如果唔係我媽叫我忍口, 我早就爆左我外母鑊勁!

首頁

尾頁

跳至