嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB宜家五個月大, 由三個月大開始發濕疹, 全身連面同頭皮都有, 只係得包尿片位置無. 所以懷疑係接解性或環境性問題. 試咗三個星期的除蟎行動: 一星期換兩次床單, 床單用60度水機洗, 用防尿墊隔開床褥同床單, 床褥一星期一次用塵蟎吸塵機吸, 拎走晒所以公仔咕𠱸, 都好似無咩改善. 睇中醫試濕敷中藥已經17日, 都無咩改善. 所以宜家想由媽媽入手, 戒牛奶同蛋. 有無媽媽有類似經驗, 如果中的話, 戒幾耐有好轉? 如果唔中的話, 戒幾耐先確定唔關牛奶同蛋事?
或者仲有冇其他嘢應該要試下戒? 你地戒係逐樣戒定一炮過戒晒咁多種食物?

謝謝.

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女無濕疹,不過1歲果時出疹都好苦惱,我介口,轉自己同bb沖涼液,轉洗衣液,分開bb衫洗,飲開奶茶……試多幾樣,唔一定係母乳
想認識多啲屯門友

子爵府

Cathythemom 發表於 17-5-11 09:47
我BB宜家五個月大, 由三個月大開始發濕疹, 全身連面同頭皮都有, 只係得包尿片位置無. 所以懷疑係接解性或環 ...

如果係塵蟎敏感你床褥都會係好高致敏源要用防塵滿套 戒口嘅話我諗起碼要個零 兩個月先至見到關唔關事 戒奶介蛋 介麩質食物

子爵府

Cathythemom 發表於 17-5-11 09:47
我BB宜家五個月大, 由三個月大開始發濕疹, 全身連面同頭皮都有, 只係得包尿片位置無. 所以懷疑係接解性或環 ...

同埋呢睇吓係咪洗衣液有問題洗衣機等等,因為我見你話佢除咗pat pat其他全部接觸嘅地方都有問題

大宅

回覆 MYSONPY 的帖子

icic thanks!

複式洋房

我同你情況一模一樣,我已戒緊蛋奶兩星期,但未見好轉

禁止訪問

大宅

juju987 發表於 17-5-16 20:54
身體有毛病就要睇醫生喇

謝謝. 睇過普通科同兒科. 宜家等緊睇皮膚科. 啲皮膚科有名啲都好難約. 楊志強要七月先有得睇下星期四就睇林渭新.

等緊睇又盡下人事試下戒口先咁咋.

男爵府

有無試下人手洗bb衫, 同埋著全棉?
淨係有片隔住既地方無既話, 似係貼身衣物問題

大宅

回覆樓主:

睇吓係咪洗衣液問題? 我轉用白鴿牌后+機洗后 bb皮膚都敏感。 要轉番之前用開既牌子同手洗。

禁止訪問

大宅

我上星期尾開始轉用無患子洗衫同沖涼. 直情用無患子乾果黎浸啲皂水出黎用.

上星期尾我見搽咗七日類固醇都好唔晒, 就停類固醇, 轉用埋California baby 金盞花萬用膏搽全身, 當晚就痕少咗. 額頭就發晒出黎再隔晚就收水轉好. 跟住輪到塊面發晒出黎出晒水, 再變乾水變暗紅, 隔兩日就退晒. 宜家到手同埋腳.
我懷疑(只係懷疑同覺得) 係之前啲類固醇夾硬禁低佢既發炎, 停咗之後就發出黎, 但金盞花膏同無患子就真係令佢退咗啲濕疹.
我用耐啲睇睇係咪真係好得返晒再同大家分享.

大宅

p.s. 用無患子洗衫其實都好乾淨. 以前用BB洗衣液啲奶漬都去唔晒, 用無患子就好乾淨, 洗完啲嘢仲好軟熟.

大宅

我睇紅磡譚紹棠
幾百蚊 你可以試下
媽咪辛苦晒 希望慢慢好轉
聽佢講 bb3個月後發果d可能係 dna性既濕疹 較耐先好返

洋房

留意係食物敏感引起濕疹,我仔就係

洋房

回覆 Cathythemom 的帖子

類固醇無治療濕疹的功能,你講得啱, 類固醇的功能是抑制炎症反應,收窄器官,使原本發紅的皮膚變回白滑,簡單來說即是只係把症狀遮蓋並沒有令其消失

大宅

木子太子 發表於 17-5-25 05:34
我睇紅磡譚紹棠
幾百蚊 你可以試下
媽咪辛苦晒 希望慢慢好轉
謝謝你~!
我同老公都有鼻敏感, 西醫都話expect幾歲先會好. 希望佢只係洗衣液敏感, 控制得到啦.
宜家搽金盞花膏好緊, 希望唔駛再搽類固醇.

子爵府

Cathythemom 發表於 17-5-25 12:42
謝謝你~!
我同老公都有鼻敏感, 西醫都話expect幾歲先會好. 希望佢只係洗衣液敏感, 控制得到啦.
宜家搽金 ...

請問搽金盞花可以喺邊度有得買呀?我bb都有濕疹,搽丄7日類固醇都唔得

複式洋房

食野小心D

大宅

musiccisum 發表於 17-6-16 18:32
請問搽金盞花可以喺邊度有得買呀?我bb都有濕疹,搽丄7日類固醇都唔得
...
我喺BB用品店買的. BB 宜家已經一個月無用類固醇.
我戒口BB 都無好轉. 同埋包片位置(腰一條明顯分界線)無事, 所以鎖定係接觸性問題.
我做過既嘢:
1. 停用洗衣液同沖涼液. 用晒無患子(自己買無患子乾返黎浸皂水)
2. 金盞花膏. 我用california baby, 搽好咗個頭面身(佢唔係順利地好返, 係先轉差, 收水, 變暗紅, 脫皮就好返, 要有啲信心同耐性. 初初係見佢無咁痕, 所以就算轉差我都繼續搽)
3. 手腳搽california baby 搽極都唔好, 人地介紹用little innoscents 金盞花膏, 佢質地較膏狀同乾身, 感覺搽手腳頸摺位好啲. 搽同兩個星期度就好咗七成.
4. 有人話食益生菌可改善免疫系統, 所以我都俾佢食. 佢濕疹好轉唔知關唔關事.

首頁

尾頁

跳至