跳至

首頁

尾頁

大宅

我家打算六七月移居英國。請問你們移民時是怎樣把傢俱運往英國的呢?可提供資料參考嗎?謝謝!

大宅

找搬運公司船運吧。
睇你有多少野,可以找搬運公司來你家睇,佢地會計到會用到呢多位,計到佔用幾多貨櫃空間,如多野可報埋包櫃價格咁你可以比較。 有琴的話,要另外加錢的。木器傢俱都可運,會成個櫃做除虫程序。

移民有一次係免稅入,到時搬運公司會問你拿埋證件之類做報關的。

通常呢D報價,係包埋packing, 即係佢來你家幫你pack入箱,但佢幫你入,就有時會較佔位,因為佢地係以volume 收費。如可以,有些野你可以預先入晒細膠箱,或叫公司俾D箱你自己pack.
報價會有個volume charge, 會以實際pack 好的體積來計價錢,如你有機會佔半個櫃以上,最好報晒不包及包櫃價,你可到最後pack晒後,比較價格再決定都得。包櫃就唔駛等佢滿櫃先付運,咁會快些到埗。

報價時公司會問埋你到英地址,一般係door to door, 即係送到英國家門口,包搬埋入屋指定位置,同埋視乎是否要停車費或有樓梯會有收費不同。
另外,唔包拆箱,如要拆箱或傢俱安裝會另計錢,英國人工貴唔平㗎。

上年問,包櫃大約4-5萬左右。

大宅

個人意見。較大型傢俱較佔位,為起運費都唔平呢。
在英傢俱查實唔太貴,成日有特價。 一張大二人床架平都係幾千港銀,但運可能都幾千,咁不如在英買算。所以你要睇下個volume charge, 同埋叫搬運公司來報價時可問下個職員意見,佢地多經驗知道每件物件大約分擔幾錢運費左右咁你就有個預算邊D 要邊D 唔要

大宅

samkee 發表於 17-5-16 01:55
個人意見。較大型傢俱較佔位,為起運費都唔平呢。
在英傢俱查實唔太貴,成日有特價。 一張大二人床架平都係 ...

好多謝你的回覆,十分詳盡:mother:
我諗我都係盡量少運傢俬,只運私人用品了。

大宅

bbbmom 發表於 17-5-16 10:29
好多謝你的回覆,十分詳盡:mother:
我諗我都係盡量少運傢俬,只運私人用品了。
...

請教samkee,請問你提及移民有一次免稅入境,是要提交什麼移民文件?因為我是citizen, 只揸passport ,這樣資料足夠免關稅嗎 ?我問船公司,船公司好像也不太清楚,謝謝你。

大宅

bbbmom 發表於 17-5-19 15:28
請教samkee,請問你提及移民有一次免稅入境,是要提交什麼移民文件?因為我是citizen, 只揸passport ,這 ...
係,我係移民,所以搬運公司要我個VISA用來報關。 如果係citizen就唔清楚了,但搬運公司應知道手續的,你最好問清楚。定找間有做開英國搬運的做會好D。

大宅

samkee 發表於 17-5-20 04:58
係,我係移民,所以搬運公司要我個VISA用來報關。 如果係citizen就唔清楚了,但搬運公司應知道手續的,你最 ...

唔該晒!我諗我要搵多幾間船公司問先得。

大宅

samkee 發表於 17-5-16 01:46
找搬運公司船運吧。
睇你有多少野,可以找搬運公司來你家睇,佢地會計到會用到呢多位,計到佔用幾多貨櫃空 ...

想問問2017/01/01 開始報關ToR form 取代舊有C3, 有一項要提供home address purchase agreement, 你有這方便經驗分享一下嗎?

大宅

happylove222 發表於 17-5-25 11:50
想問問2017/01/01 開始報關ToR form 取代舊有C3, 有一項要提供home address purchase agreement, 你有這 ...

即係話你搬回英的地址,如果係賣入的物業,要提供證明,即係land registry, 有註明物業地址及擁有人資料;另外,如果係租,就要提供租約證明。
另外,好似有註明要埋以前海外物業的證明或租約,你要睇清楚要不要。

大宅

samkee 發表於 17-5-25 11:57
即係話你搬回英的地址,如果係賣入的物業,要提供證明,即係land registry, 有註明物業地址及擁有人資料; ...

謝謝回覆!提供英國定香港的purchase agreement? 另外,移民申請第一次可以括免稅項?

大宅

happylove222 發表於 17-5-25 12:04
謝謝回覆!提供英國定香港的purchase agreement? 另外,移民申請第一次可以括免稅項?
...

你係移民定係citizen? 佢個LIST 係有說UK 及香港都要,但要睇情況。 我估,如果係移民,應只要UK的。但如係CITIZEN , 因佢要睇你係在海外住幾耐再回去,所以應兩樣都要去證明你唔係短暫居住又回去,唔合時限係唔合資格。

UK有VAT,商品係要打稅,我無記錯,應係話可以入口一次,就本身已有物品,不用打稅。如果係新買物品,都要給稅呢,所以佢都註明要交份清單,聲明有什麼係免打稅。 如你有架車你都可以運過去㗎。

查實你應該問搬運公司,佢地應好熟的,因為佢地好緊張文件是否齊,因為唔齊就有機會扣關有延誤,佢地就好煩。

首頁

尾頁

跳至