自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

有啲長,但真系傷聲來!

我2月尾開始搬屋安裝左黎個牌子抽油煙機最新款,點知個殼既邊吾對稱,即打上去問,講師傅來黎到頭附近再幫我睇,我等等,等到了,但黎日我有事吾系屋企又要再約喎,左約一個月左右都未有電話到,咁我打上去問啦⋯⋯講岀全部問題岀來,
加上新機岀左問題先叫真系約師傅上來睇,
廣告講到有幾靜幾抽得,我只能講系抽得,
但系吾抽時系廚房會明顯聽到機身傳入空氣聲同雜聲,
第二就系開機使用時會聽到v v v既聲音,
叫左師傅上來睇,都系講外來影響冇解!
試問我用咁多錢買部抽油煙機只系想對自己身體好,中意佢吸力好加上講到好靜,但未到二個月,仲要吾系日日用,就岀現好困擾既問題,
我再聯絡佢地公司,有嘈音入到屋,最尾回應系師傅講正常嫁,所以冇得整,睇都冇睇就正常,我買機你又吾講有咁既問題要留意!
再約到師傅上來系因為又岀現v v v既聲音,師傅上檢查換左摩打,仲同屋企人試左講冇聲,我反到屋企即去開機試仲系有雜聲,打俾師傅講系氣流既問題吾關機既問題,我叫佢換部新既我,因為連外殼都吾對稱我真系懷疑,仲要系新機⋯⋯
最終既結論系外來因素,我用抽油煙機時打開窗,咁就抽得好啲,又聽吾到有v v v聲喎~
咁我真系吾明,我用咁多錢買部咁既日本機反來,就要咁樣去享受,真系好嬲好嬲同好傷心!

如果有人用緊會吾會同我一樣!

水晶宮

回覆樓主:

因為抽力超勁。
我唔開窗都有聲,抽倒窗都吸實開唔倒。我open kitchen。
所以我覺得係因為太勁。

大宅

我都用緊富士皇,幾滿意呀,可能我有去門市試過機大約知佢有約噪,我亦無預料佢好安靜,對比屋企以前用果d佢算無咁噪,而且抽力好夠又算易洗

wcpcelia    發表於 17-5-20 19:40

大宅

BK Milk勳章

yuyu_fish 發表於 17-5-16 18:24
我都用緊富士皇,幾滿意呀,可能我有去門市試過機大約知佢有約噪,我亦無預料佢好安靜,對比屋企以前用果d ...

請問你吾同時,會吾會聽到機身傳岀空氣既嗚嗚聲?

大宅

虎到金來勳章

我都用緊,暫時都無問題

大宅

BK Milk勳章

puppydingo 發表於 17-5-16 18:18
因為抽力超勁。
我唔開窗都有聲,抽倒窗都吸實開唔倒。我open kitchen。
所以我覺得係因為太勁。

啲vv聲真系好燥底心情好差

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我部抽油煙機唔係富4皇,但初裝時又係發生氣流嘅噪音問題,聽到V V 類似迴音咁嘅聲,我對聲音好敏感,煮飯時聽到哩啲聲會頭痛,叫過c fu上嚟睇咗幾次,機嘅c fu上過嚟,證實機件冇事,安裝c fu上過嚟幾次,幫我拆又裝,裝又拆,但都解決唔到氣流回音問題,最後c fu話可能係我出氣口個設計有問題,氣流出得唔順,有回氣流現象,所以有氣流聲,於是叫裝修C fu上嚟睇,幫我換咗另一款排氣口,之後冇晒氣流聲同V V聲。

水晶宮

wongyung90 發表於 17-5-16 18:35
啲vv聲真系好燥底心情好差

用先有聲,平時唔覺有

男爵府

開心吸收勳章

wongyung90 發表於 17-5-16 18:15
有啲長,但真系傷聲來!
我四月初裝了富4皇最新款那隻,暫時好滿意,抽力夠,尤其是清洗好容易。我裝修師傅強力推薦我買德國X,佢覺得抽力唔輸給富4皇,但我覺得好嘈,特登去showroom睇,開左電話聲都聽唔到。你的情況如果個殼唔對稱,唔可以叫鋪頭換過?咁貴也替你心痛。我因為大廈裝修外牆油漆關窗煮飯,有些日子只開抽氣扇,唔覺有vv聲,用中等速度抽氣聲也不算大,希望你早日解決問題。

禁止訪問

開心吸收勳章

伯爵府

csk 發表於 17-5-16 18:55
我四月初裝了富4皇最新款那隻,暫時好滿意,抽力夠,尤其是清洗好容易。我裝修師傅強力推薦我買德國X,佢覺 ...

請問富x皇邊到有得睇實物

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-16 18:35
我部抽油煙機唔係富4皇,但初裝時又係發生氣流嘅噪音問題,聽到V V 類似迴音咁嘅聲,我對聲音好敏感,煮飯 ...

我諗同你一樣,師傅仲講的耳仔太敏銳,哎~我想既咩,不過多謝你,,但搵師父系搵抽油煙機師傅還是裝修師傅?thanks

大宅

wongyung90 發表於 17-5-16 18:27
請問你吾同時,會吾會聽到機身傳岀空氣既嗚嗚聲?

開果時會有風聲呀,不如你拍底你d vv聲係點?

大宅

BK Milk勳章

我四月初裝了富4皇最新款那隻,暫時好滿意,抽力夠,尤其是清洗好容易。我裝修師傅強力推薦我買德國X,佢覺 ...

其實我好吾捨得買,加上訂左舊款,咁岩廚櫃整錯左size又咁岩新岀轉左款個位岩岩好,點知岀現咁既問題,對中意煮野食既我來講算打擊大(emoji)

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

當時安裝睇唔到唔對稱?
我都係用富士皇,開機時再開少少窗,佢吸力太勁。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wongyung90 發表於 17-5-16 19:36
我諗同你一樣,師傅仲講的耳仔太敏銳,哎~我想既咩,不過多謝你,,但搵師父系搵抽油煙機師傅還是裝修師 ...
我最先係揾抽油煙機c fu, 佢當時拆咗喉(即係機同出氣喉不連接),剩開機就聽唔到聲,所以佢排除咗部機嘅事,於是就揾安裝c fu, 因為佢負責連接氣喉,咁佢就估係出氣口設計嘅事,於是我再揾為我裝修嘅C fu睇,佢觀察後認為係排氣口個設計唔啱我部機,就換咗另一款排氣口,問題就解決了,當時我録低啲聲等全部C fu聽。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我啱啱都裝咗,好滿意,算静,無奇怪聲音。

大宅

BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-5-16 19:43
我最先係揾抽油煙機c fu, 佢當時拆咗喉(即係機同出氣喉不連接),剩開機就聽唔到聲,所以佢排除咗部機嘅事 ...

好感謝你,希望我搵佢地可再次幫我整反好,今日師傅都有做黎個動作,拆左喉同機接駁位,再開機冇聲,之後一接反就有,佢就講系氣流問題冇得搞,傷透我的心⋯⋯

大宅

BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 17-5-16 19:47
我啱啱都裝咗,好滿意,算静,無奇怪聲音。

真係替你開心

男爵府

我之前用德國x 真係好嘈!嘈到關門廳都有聲!又易壞!

而家用富士x 幾好(5個月左右)!有開窗同無開窗聲音可接受!至少關門一定聲都無!

首頁

尾頁

跳至