醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如過年要派利是比員工,中秋節等要送禮嗎?怕做漏咗會對長者服務冇咁好,請指教(政府買位院社,私人宿位)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果有家人可以長期探老人家會好d,d 職員冇咁hea。

同埋要少投訴。呢樣會難委老人家,但投訴太多或太強硬的話,最後又係老人家受番。

男爵府

回覆樓主:

其實入住私人安老院,最緊要家人要多些去探望,因這樣院舍方面會緊張D,老人家也適應快D。

男爵府

bosch 發表於 17-5-18 00:36
如果有家人可以長期探老人家會好d,d 職員冇咁hea。

同埋要少投訴。呢樣會難委老人家,但投訴太多或太強硬 ...

明白。都怕佢唔適應,會多探望。

男爵府

Elainelllam 發表於 17-5-18 01:34
其實入住私人安老院,最緊要家人要多些去探望,因這樣院舍方面會緊張D,老人家也適應快D。
...

係嘅。

侯爵府

WENDY 發表於 17-5-17 16:12
如過年要派利是比員工,中秋節等要送禮嗎?怕做漏咗會對長者服務冇咁好,請指教(政府買位院社,私 ...

其實真係無乜潛規條。

之前我阿嫲嫲住左私院半年(政府買位佛教背景),再入住政府院舍 (天主教背景)。

前者我好多時間上去,不同時段,佢哋都知。我有一兩次撞過社署突擊巡查和跟 case, 發現佢哋真係係有心的,我偶然有買少少零食請姑娘食,真係少少那種。 到我嫲嫲搬去政府院舍時,佢哋仲主動幫我手,因為當時我有腳傷,所以好感激,我事後買左
兩盒靚曲奇上去,始終人哋都係打份工。

依家那間政府好嚴,寫到明乜都唔收得。但佢哋的員工係睇到有心做,所以我曾經寫過讚賞信,舊年尾佢哋教會有籌款我都有捐錢,佢哋已好開心。

都係那句,你對人好,人對你好,就係咁簡單。

男爵府

crshk 發表於 17-5-18 11:58
其實真係無乜潛規條。

之前我阿嫲嫲住左私院半年(政府買位佛教背景),再入住政府院舍 (天主教背景)。

啱嘅,謝謝你

首頁

尾頁

跳至