想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同c6結左婚3年, 我地都好鍾意小朋友, 特別鍾意囡囡, 開初有共識要二人世界2-3年先計劃生BB
到2015年12月發現意外懷孕, 當時咩都唔識
淨係覺得前所未有咁頭痛, 痛到睇野都矇矇地
睇西醫仲食左d西藥, 過左兩日先發現原來有左
當時已經5w, 後來一直見紅, 鮮紅血塊
急症室都入過兩次, 訓左幾晚醫院, 當時覺得好可怕
咁大個女未試過吊晒鹽水又不停照陰超同抽血
對面床個媽媽就啱啱刮完宮半個月大出血所以入院
個刻終於明白"為母則強"呢個道理
當時醫生話子宮照唔到D咩野(我個陣咩都唔識, 唔知太早原來照唔到)
話有機會係宮外孕, 個時我仲未識驚呀.. 因為都唔知係咩黎
後來穩定左D, 冇再流血, 6W幾覆診時見到閃閃
原來當醫生講:恭喜你, 呢個就係你既BB, 已經有心跳喇
個刻既感動, 難以用筆墨去形容
當c6知道我有左, 佢個刻面上既喜悅我呢生都唔會忘記
無奈幸福既時間太短暫, 最後BB胎停, 我選擇左做吸宮

小產後99幫我補下身, 坐小月, 唔知各位jm有冇同一個感覺
bb走左之後會好想快d再有番bb (但本來我地係未有計劃住)
黎左一次m之後, 我開始上bk睇左好多資料, 開始計劃我地既生bb大計
買左紅d綠d, 飲黑豆水, 食黑朱古力, 飲花膠湯, 買supplement比c6食, 拜金花娘娘
第一次用紅d就見深粗, 當日轉淺即dodo
幸運地比我地一擊即中, 但睇得出今次c6冇上次咁喜悅
因為佢同我一樣, 害怕再次失去, 我地好緊張, 好怕bb再離開我地

今次完全無見過紅無見過啡, 覺得應該陀得好穩振下
最開心既係, 預產期巧合地同c6生日係同一天
雖然知道唔會咁準, 但感覺好特別
7w去做私家產檢,bb size正常亦有心跳了,bb心跳聲真係我呢生人聽過最美妙既聲音
最後.. 9w時產檢, 醫生同我地講bb已經冇左心跳
講左兩個option比我叫我地番去諗下, 同埋下星期再黎照多次睇下個胎有冇生長到
個刻我向醫院一滴眼淚都冇流過, c6覺得我有d唔正常
出左醫院門口, 我呆左企向到等車, c6攬住我
個一刻我淚崩了, 唔明白上天點解要送份禮物比我但又要拎走
我唔明, 個刻個腦一片空白, 覺得個天真係要冧落黎, 我支持唔住了
一星期後覆診, 懷孕反應減少左好多, 最後確定左胎停, 我再次選擇吸宮
我問醫生連續兩次都胎停, 我同c6需唔需要做d咩檢查
醫生話唔需要, 佢話好平常, 叫我地後生可以再試下先
向手術室等緊個陣,有個姨姨望一望我排版同我講:唔緊要架,仲後生,大把機會,再接再勵
個刻我只敢偷偷地啜泣...
兩次小產只係相隔左4個幾月, 心傷比身傷更重..

第2次小產後, 我乖乖地睇中醫調理, 針灸, 過左一段時間都唔中
我去左驗荷爾蒙, 照輸卵管, c6驗精, 所有報告都話比我地知身體十分健康正常
唯有就係隨緣, 身邊好多朋友都叫我唔洗咁心急, 仲後生之類
其實真係經歷過先明白呢種感受

到左今日, 我已經第2次小產後一年
一直努力左一年都仲未有bb, 今個cycle開始食排卵藥
身邊既朋友好多都已經有左第2胎 (當時我地仲同時間有左bb..)
經歷過先知道, 原來由有bb到bb健康出世, 一d都唔容易
我真心感激c6一直既不離不棄, 亦一直好配合我
叫佢做咩檢查食咩supplement幾時dodo從來都唔會質疑我
呢一刻覺得其實有個好老公已經好足夠, 可能上天想我地再準備下先, 再比我地過下二人世界
我相信小天使會向適當既時候回來我地身邊

打咁長篇一來想分享下
二來想鼓勵下同路人, 求子路真係一d都唔容易行
但你一點也不孤單, 因為有好多人都向同一條路奮鬥中
終有一天, 你一定可以成為爸爸媽媽

Turnip    發表於 17-5-18 18:10

侯爵府

shan0609 發表於 17-5-18 15:36
我同c6結左婚3年, 我地都好鍾意小朋友, 特別鍾意囡囡, 開初有共識要二人世界2-3年先計劃生BB
到2015年12月 ...

加油啊, 相信小天使好快會返黎搵你

別墅

睇完忍唔住喊添⋯樓主您要加油喔!

複式洋房

回覆樓主:

好明白.........

我成日都自己講呢d係上天安排,放鬆心情,始終有日會返黎我地身邊。

男爵府

畀面勳章

好心up, 樓主, 加油 , support supprt

大宅

加油丫

男爵府

樓主有個好老公,真心希望bb可以快點降臨去你地個家庭,祝福你

大宅

多謝各jm鼓勵,祝大家都好孕

別墅

睇完都喊左出黎,經歷過的就會明,大家加油,我自己都好想小天使快點到來

大宅

邊睇邊喊,完全明白你,我都小產一年到而家仲努力中,一齊努力!

男爵府

睇到眼濕濕,希望BB快d返黎妳身邊

大宅

哎吔,搞喊左各位tim,其實自己一邊打都一邊喊
不過大家應該係身同感受
希望大家一齊好孕,做狗年媽媽

大宅

加油呀,保持樂觀的心
小天使好快再來臨

洋房

shan0609 發表於 17-5-18 19:20
哎吔,搞喊左各位tim,其實自己一邊打都一邊喊
不過大家應該係身同感受
希望大家一齊好孕,做狗年媽媽:fort ...

你要加油呀~我同你既情況完全一樣,我2月份流產,又係胎停,後來同c6去驗晒所有野,連染色體都驗埋,醫生都話我地所有野都正常,而家唯有再努力試,希望快點有健康bb

大宅

睇到我眼濕濕我明你,真係明當年我比你更急去接返bb返黎,小産次數多到唔想數,身傷心更傷。同你一樣老公好體諒,一直在身邊,但佢都會攰,會有壓力,會傷心,所以你都要多啲錫返佢呀bb岩既時候會返黎架喇等你返黎報喜

大宅

我今年都啱啱流產咗兩次,兩次都係停心跳,我當一個人時都會好掛住兩個BB想喊,呢D嘢真係無經歷過唔會明,而家為有等下一個小天使

大宅

BK Milk勳章

我都明大家繼續樂觀面對,BB會返黎

複式洋房

回覆樓主:

我在3個月前化學左,當時4w,加油呀!寶寶一定會回到妳身邊。

大宅

一路睇一路流眼淚,jm加油

大宅

呢條路真係唔易行,加油。

首頁

尾頁

跳至