自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

上年去惠州雙月灣玩係自助餐廳見到個大陸大媽揍住個歲幾既孫,由得個B係路中心啜住叉定筷子,隔離枱一班香港阿嬋出聲提醒佢話咁樣BB好危險,個大媽可態聽唔明定點,以為人地話佢個孫撲埋去捉住個孫,幾驚佢咁會整到佢個孫呀!唔止一枱係咁……佢地真係無乜危險意識架!
就算係大人都唔識保護自己,出入酒店泳池要經過個鍘,擺明個阿叔明抽水,連用膊頭撞兩個女人個胸,佢地可以無野一樣,比我地香港女人一早小左佢,一係用眼神殺死佢……

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 SandyKL 的帖子

係架,以前我長期係大陸做野,如果我去坐巴士既話可能天黑都未返到屋企假期後坐巴士可能要幾日後先上到車重有大把…………

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

照顧自己兒女,是父母最大責任。之前我試過同囡泳.我同佢相距25米(囡深淺水之間).我在泳池邊同妹傾計。实然見囡像遇溺.(救生員同囡相距10米坐著冇反應)。我9秒9即飛游過去救囡。事後妹話我竟然用3秒游到25米救囡.重快過奧運選手(因平時25米我游30秒)不是我睇實囡差1秒就淹親。後囡爸知後投訴救生員(我全不知自己可用3秒游25米。之後點游都游唔到3秒25米)除妹睇住我救囡那次之外。佢話我救囡後,其他人才知道。所以兒女安全,不能靠人

翡翠宮

雖然無咗個仔係好慘, 點解可以淨係怪哂個場地? 講到自己咩責任都無?

聽落真係同外國個班咩到告、要人賠天文數字嘅流氓一樣

瑪瑙宮

大廚勳章

痛失親兒的肖女表示,豪豪非常聰明,還有2個月就過4歲生日。她認為,如果戲水區兩個池子之間有護欄,意外是可以避免的。兒子出事時,現場亦未見有救生員。事發後當地部門已成立調查組,責令海泉灣溫泉世界暫停營業,調查處理此事。

<-----------個阿媽自己掛住玩手機,忽略自己個仔仔反而賴個泳池?話有欄杆就無事?自己大個三四歲小朋友玩水竟然丟下他唔理佢,出咗事仲怪人?你話工人就話大意,自己做人阿媽都唔知點做
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

回覆樓主:

尋日响巴士,見到個阿媽响度玩手機,個小朋友,約2歲,見到有個4歲小朋友捉住佢前面個扶手,就係咁打佢,佢阿媽開頭都冇理,掛住望住部機,後來先制止,跟住佢個B, 發皮氣,係咁用條脷lam塊玻璃,佢又係唔知,後尾其他人眼望望,佢先知道,但係佢冇制止佢,比佢繼續lam, 跟住bb攞佢阿媽個袋來玩,攞d野出來,見到佢攞左把較剪,好彩包住左,真係冇眼睇

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔好話得嗰4歲,我個仔6歲我都要好像跟尾狗咁跟住佢

珍珠宮

回覆樓主:

家長最大責任,就算企喺外面傾偈,對眼都一定會望住個小朋友。

btw,個男童好似無死到架喎

琥珀宮

babynetnet 發表於 17-5-19 01:25
回覆 SandyKL 的帖子

係架,以前我長期係大陸做野,如果我去坐巴士既話可能天黑都未返到屋企假期後 ...

好好笑。

禁止訪問

琥珀宮

seaheart88 發表於 17-5-19 06:36
痛失親兒的肖女表示,豪豪非常聰明,還有2個月就過4歲生日。她認為,如果戲水區兩個池子之間有護欄,意外是 ...

有片有真相,10個圍欄安左唔睇實幼童一樣出事。

翡翠宮

回覆樓主:

大陸先有可能發生,香港公共泳池都唔可以帶電話相機之類

琥珀宮

水寶寶 發表於 17-5-19 01:36
照顧自己兒女,是父母最大責任。之前我試過同囡泳.我同佢相距25米(囡深淺水之間).我在泳池邊同妹傾計。实然 ...

當年幼女3、4歲,一家5口係海南島間酒店游水,深水位有太陽櫈,就坐果邊,游完哂水,忙梗,屋企男人照顧2個大嘅仔,突然阿女唔穿水泡直跳落池,好彩我到,屋男即跳落去撈佢上嚟。

依家阿女14歲,問返佢當年攪咩,佢話以為自己有水泡。個池冇救生員,自己一定要睇到實。

珍珠宮

kwan1981 發表於 17-5-19 07:58
唔好話得嗰4歲,我個仔6歲我都要好像跟尾狗咁跟住佢

我都係咁話,特別嗰個係仔。喺陸地我都唔敢 3 分鐘唔望佢,喺水佢一定係喺我觸手能及嘅距離。小男孩你真係唔知佢幾時諗到 “新挑戰”。我仔之前落親樓梯就企定喺十級八級嘅高度,初初教佢要停都唔好企喺樓梯,後來發現佢係評估緊自己跳唔跳到落去 。而家十級佢想停已經要制止定佢

珍珠宮

自己睇仔都搞成咁,冇得好講啦

公爵府

回覆樓主:

要玩就返屋企先玩啦,帶得個仔出街就有責任睇住佢

珍珠宮

SandyKL 發表於 17-5-19 08:18
當年幼女3、4歲,一家5口係海南島間酒店游水,深水位有太陽櫈,就坐果邊,游完哂水,忙梗,屋企男人照顧2 ...

我細個仲低能,穿住水泡游游下,見到水泡個吹氣嘴被襟咗落去,突然心血來潮想抆出嚟睇下個水泡會點,抆完個水泡當然持續漏氣啦,最後當然沉咗水底,正當我思考緊點解會沉落水底嘅時候,好彩有人發現,執返我上嚟,否則我應該唔可以同大家吹水喇

我想講,有時啲細路咩白痴嘢都做得出,家長真係要睇到實一實!

珍珠宮

SandyKL 發表於 17-5-19 00:49
佢地安全意識好薄弱,據有親人在內地工作10年所得結論係除咗政治,大陸係全世界最自由嘅地方,啲大陸人點 ...

好有見地喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

明知水會深就要睇緊D

子爵府

首頁

尾頁

跳至