0-6個月

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

36週出世不夠5磅。
一方面想,佢叫早產是否應該食人奶。
但另一方面想,想佢快d加磅是否應該食奶粉。

人奶我係泵,一次得1至2安。夠佢食,但我覺得好辛苦。餵完奶泵完清洗完幾個字又第二餐。。。。但如果一停,之後就應該冇奶。點好。。。

有冇人bb都係輕?

男爵府

回覆樓主:

BB早產我覺得食人奶好滴,餵人奶有抗體,比距埋身咀多D,人奶越餵越多架

別墅

小艾美 發表於 17-5-20 07:01
36週出世不夠5磅。

我bb37weeks 出世,bb出世得4.4lbs, 我最初每日都有泵一餐人奶比bb, 但因為bb黃胆退唔到同埋血色素低,唔知關唔關人奶事,所以最後為bb著想都係轉全奶粉,依家bb兩個月有11.8lbs.
如果bb冇黃胆問題,餵到幾多人奶就餵幾多,始終抗體多d, 唔夠先補奶粉,唔好比咁大壓力自己。
我個時係泵出黎,因為想知自己餵左幾多,希望你bb都快快增磅

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我個B足月出世,都係唔夠5磅。
開頭醫院兒科就叫我比隻早產粉佢追,食左幾日,我又上奶,所以又比下人奶,之後我同你一樣,冇法埋身,要泵,我又全程一個湊,食左兩個月太辛苦又食番粉,而家6個月,又食下粥咁。
我覺得唔駛執著,有咩咪食咩囉,唔餓就最緊要。

珍珠宮

我覺得盡你能力,餵得幾多就幾多,唔夠再奶粉補充,唔好比自己咁大壓力。

大宅

有人奶嘅話, 盡量都係人奶好

大宅

人奶, 奶粉都無問題, 最重要BB健康
你可選擇2樣一齊餵

伯爵府

36週出世不夠5磅。

有人奶就餵人奶,無就餵奶粉

子爵府

回覆樓主:

我b 33週早產4.6磅, 而家人奶+奶粉。我全泵餵左6個月了, 我心態係有人奶就盡量比人奶先。因為人奶有抗体, 我覺得健康重要過体重, 隻b肥但身体差咪仲衰。

大宅

回覆樓主:

我囡出世5.3磅,而家就嚟6個月得12磅,一直都係過輕,之前我都諗過停人奶轉奶粉幫佢增磅,最後我都係俾全人奶,因為想佢易d吸收同身體好d,而家營養師叫我加補營素落人奶俾佢飲增磅,你下次返健康院問下醫生

侯爵府

36週出世不夠5磅。

有人奶就人奶,唔夠就兩溝

男爵府

回覆樓主:

我仔出世得2.65kg,全人奶,滿月追到去4.32kg

大宅

回覆樓主:

我以前都有一個諗法,就係泵出嚟等我知道佢食幾多, 但其實bb埋身食得好,有可能食得更多, 而且下下知道佢食幾多 ,媽媽更加大壓力咖 ,埋身又可以加速上奶增奶量,如果可以埋多啲,增到就唔使補粉。

我都認同,健康唔使肥,我個女都好瘦。

bb初初都有黃,我畀佢全埋身放題,啜到幾多就幾多, 最後成功退黃, 我都唔知佢食咗幾多架!

(利申:全人奶媽2個半月)

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

我 b 足 35 週 2.25kg
開頭瞓箱就跟醫院食奶粉
到上到奶轉全人奶
好彩奶量足夠唔使補奶粉

大宅

回覆 小艾美 的帖子

我囡37w 出世, 生長線10
初初我人奶+奶粉, 因為阿囡唔識啜+少奶水,
直到人奶3個月返工就無哂, 之後就全奶粉

我覺得如果自己有奶, 盡量俾, 多少都好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果有人奶,就喂人奶,最好埋身喇,會愈來愈多,又方便。你可以飲多D湯水。

複式洋房

虎到金來勳章

回覆樓主:

可以既餵人奶先,始終人奶有抗體,唔夠先加奶粉!

複式洋房

回覆樓主:

我個仔出世時得五點五磅,好細粒, 多數食奶粉,一日得一至兩安人奶畀佢飲, 唔夠一個月就放棄咗人奶了,現在阿b三個幾月已經去到16磅喇所以唔使擔心啦!

複式洋房

我大仔32周出世,1.7kg,我全泵人奶。做到就人奶啦,唔係執著,係要堅持。媽媽的身體係會因應BB長大造當時最適合的奶。身體知道早產,會做適合早產BB的奶,除左抗體,仲有好多野。
當然,媽媽的健康都好緊要,加油

大宅

我女36+1出世。得2.05

好珍貴咁餵左三個星期既人奶。(但其實半人奶半奶粉)
到我女依家5個月多啲。肥嘟嘟都幾好呀。

所以出世輕唔代表唔健康。一樣可以係健康寶寶

首頁

尾頁

跳至