嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

如提

大宅

回覆樓主:

請問你幾多週?

大宅

回覆 薯B媽 的帖子

7wks ar

大宅

回覆樓主:

我見好多都話開刀,因醫生話順產變化太多。請問你係QE下次見醫生心幾時?

大宅

回覆 薯B媽 的帖子

你都係孖? 你都係QE ? 6月先第一次睇呀!

大宅

剛在QE開刀生完. 醫生之前有比我地自己選,我地都prefer 開刀生。最後醫生話要提早 (36 weeks) 開刀生

大宅

回覆樓主:

請問可否老公陪產?

大宅

回覆 smellycat1103 的帖子

你好吖! 你都係孖?qe 比幾時會通知講可以比開刀?
你點解選qe? QE 開刀OK嗎? 痛嗎? 過程辛苦嗎?
我咩都唔知, 唔好意思吖咁多問題! 

複式洋房

我16年頭響QE生孖女,大概34週醫生問我想開刀定順產。我揀開刀,之後就安排37週開刀

大宅

回覆 Carrielok1120 的帖子

傷口ok 嗎?

複式洋房

pppppppppp 發表於 17-5-28 11:48
回覆 Carrielok1120 的帖子

傷口ok 嗎?

真係睇醫生手勢,我隔離床嗰個好痛,不停要食止痛。我好好彩無痛,無食過止痛

大宅

pppppppppp 發表於 17-5-24 14:37

係呀,我係QE生孖。因為醫院在我24週先安排到我第一次見醫生,當時我都有問,佢話可選開刀或順產。但詳細34或5週先傾喎。
半身閞刀不痛,但你都會feel 都有人在你肚皮整野,而醫生會push你肚,你都會feel 都。因為我係第一胎,我開刀時都好驚,但QE d 醫生好好,especially the 麻醉科醫生,佢一直在旁告知我每個step 又安慰我。生完後,我子宮收縮得不好,推了另一間房,一直都有nurse 陪住及幫我按子宮。醫生定時會來check 我情況。

開刀後2-3天傷囗都不痛,但唔知點解出院後就痛,落牀痛到想死,要花30分鐘多先到床,可能因家的床無得扶,又怕傷到傷囗。

整體,我覚得Qe 好好,生完之後nurse 都好helpful, of coz 有一,兩個會黑面同串d. 係呀,even d 姐姐都好nice. 出了院,又有nurse 打电話問 你傷口同bbs 吃奶,大小便情況。希望幫到你。

大宅

回覆樓主:

一月喺QE開刀生, 醫生之前有比我地自己選開刀or順產,醫生都prefer 開刀生。因順產怕細B會有危險,最後醫生話比期我 (37w5d) 入院開刀,但手術早上我穿咗水,經歷埋陣痛.....

大宅

回覆 Soyi67 的帖子

最後你都係開刀 ? 覺得點吖? 你都係孖?

大宅

聽你咁講我就放心喇,唔該曬 !你傷口點吖? 條疤痕長唔長吖?

複式洋房

pppppppppp 發表於 17-5-24 14:37

我都係QE 生孖B, 37w2 生,因為一早決定開刀,所以30w 左右主動問醫生,幾時有期,佢即比期我。我覺得QE 醫護都好好,我只係頭3日食止痛藥,之後唔食都唔太痛。開刀位係用溶線,又唔洗返去拆線。

大宅

pin5b 發表於 17-6-20 18:04
我都係QE 生孖B, 37w2 生,因為一早決定開刀,所以30w 左右主動問醫生,幾時有期,佢即比期我。我覺得QE ...

多謝你回覆吖, 終於有一個孖胎喺qe生。
你傷口大唔大呀。 你覆診係唔係喺qe 既孖胎診所覆診呀 ? 全身麻醉定。 半身麻醉呀。。。。 我剛剛坐診助產士. 多多指教

複式洋房

pppppppppp 發表於 17-6-21 00:04
多謝你回覆吖, 終於有一個孖胎喺qe生。
你傷口大唔大呀。 你覆診係唔係喺qe 既孖胎診所覆診呀 ? 全身麻 ...

傷口都大,但我覺得可接受。 我係孖胎部覆診,而且次次都係 資深醫生及照超聲波,講真有時醫院醫生仲講得詳細過出面私家。因為我初期係 私家政府2面睇,過左20w 我都冇睇私家。 半身麻醉

大宅

pin5b 發表於 17-6-23 01:06
傷口都大,但我覺得可接受。 我係孖胎部覆診,而且次次都係 資深醫生及照超聲波,講真有時醫院醫生仲講得 ...

多謝你回覆吖, 聽你咁講我都安心啲。
孖胎有無 upgrade你吖

大宅

pppppppppp 發表於 17-5-31 00:23
回覆 Soyi67 的帖子

最後你都係開刀 ? 覺得點吖? 你都係孖?

係呀!孖仔

首頁

尾頁

跳至