夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

你'好想', 不過明顯你既環境並不能造就你既理想.
你係屋企住; 係唔洗人幫手揍, 不過都係依靠家人生活
你而家老公, 又知唔知你既'理想'係點?
可能係佢眼中, 佢又真係無必比家用你, 你個仔有前夫養, 你唔洗比租, 唔知你是否有比家用; 佢可能當無. 咁咪唔覺得需要比囉.

你如果一大一小打定心思過去有人養; 我驚你如意算盤打唔響. 做人, 都係靠自己最穩陣; 今個月比, 下個月唔比; 你都有排驚. 何必咁做人?

大宅

wongchinghan 發表於 17-5-22 13:46
我又唔係一定要佢養,只係覺得佢婚前婚後講野差好遠,又無負責任,而家係夫妻唔係情侶,無可能一直異地, ...

係呀,男人婚前講既野唔好信到十足,婚後去到現實,做到八成算好好,因為唔係乜都係佢控制晒。

但我担心你,我又唔想做白姐姐,姐妹,諗清楚喎,佢講既野無兌現,結左婚又唔比家用,我唔係話你貪錢,但比基本家用係男人最基本責任,口講愛無用,最基本比家用先反映佢真心諗法。

但我又怕多事,可能誤會左台灣做法。總之,姐妹,睇路。

我作為旁觀者就覺得唔多對路。

或者你想搏一搏都可以過去,但諗定自己後路,唔好比個仔入藉住,你過去台灣望多半年睇清個人先再決定係咪長住,我估你倆好少溝通,未必好了解對方。

同埋你走左,前夫都未必仲比錢你,男人有時都好賤,或者佢真係無錢比你,始終你同佢係過去式,當有矛盾時,前夫唔比錢你都極有可能,除非佢大把錢又有心。到時,如果你個現任老公仲唔比家用你,我怕你好慘。

水晶宮

你屋企俾地方你住無錯你真係要感恩, 咪自己搵份工作就吓D時間, 小朋友可以搵一D有托管服務既, 或者俾一千幾佰蚊叫附近信得過既人或同學仔媽咪幫手接送去補習班等等, 要諗就一定有方法, 路係人行出來只要你有決心一定有出路

首先你經濟獨立到先可以 PLAN 未來既每一步

侯爵府

回覆樓主:

你個仔都讀小學,你為細路為自己,都要學識自食其力,唔好樣樣靠人了,好無安全感

首頁

尾頁

跳至