跳至
[加拿大] 陪讀?

首頁

尾頁

大宅

Background: 我們沒有任何加拿大居留權, 知道要比貴些學費, 阿仔初中。

請問:

1. 阿媽是否取traveller visa 便可? 有沒有陪讀visa?
2. Traveller visa 只有6個月, 是否出一出境便可以? 會否第二次唔比入加拿大境?
3. 用traveller visa, 請問可否租屋, 開 bank account, 開mobile plan, 開水電煤, 學車, 考牌?
4. 阿媽holding traveller visa, 可否做監護人? 如不可以, 那裡可以找監護人? No friend or relative in Canada!

謝謝各位賜教!

子爵府

1. 冇陪讀visa,特區護照唔洗visa,每次入境可逗留6個月,另需上網做eta,最長5年或你本特區護照到期日

2. 基本上係,同埋如果假期返香港,其實每次唔會長過4個月

3. 大前題你要租到屋有地址先可以做到其他野

4. 監護人你係指辦student visa?一定要加藉/PR 先做到,如果冇親戚朋友,你可以問下學校/school board

我自己都陪緊
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

大宅

yy13 發表於 17-5-23 00:20
1. 冇陪讀visa,特區護照唔洗visa,每次入境可逗留6個月,另需上網做eta,最長5年或你本特區護照到期日

2. ...

Follow up #3: landlord 肯不肯租比visitor? 好似好奇怪咁。定係要長租airbnb?

大宅

QueenBallet 發表於 17-5-22 21:33
Background: 我們沒有任何加拿大居留權, 知道要比貴些學費, 阿仔初中。

請問:

我吾知你將會系邊個省讀?我只知Toronto 系揸任何passport 都可以考車牌,當然要local address.Vancouver 就一定要有PR card 先可以考。(當年我吾見了landing paper .亦系Toronto 考到車牌)

大宅

QueenBallet 發表於 17-5-23 07:36
Follow up #3: landlord 肯不肯租比visitor? 好似好奇怪咁。定係要長租airbnb?

你試下一次比一年租金多數沒有問題

男爵府

回覆 netnetyip 的帖子

Vancouver唔係要PR card先可考車牌, 但你要比到icbc睇到有visa, 所以香港人過嚟係煩d. 之前我老公過嚟先申請移民, 一直都唔可以攞車牌, 到批咗佢temporary working visa 先可以攞車牌.

子爵府

QueenBallet 發表於 17-5-23 07:36

真係好睇業主/agent
有d 你肯預繳租金就肯租
有d 就一定要睇晒credit 資料

**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

大宅

linchan 發表於 17-5-23 08:09

Vancouver唔係要PR card先可考車牌, 但你要比到icbc睇到有visa, 所以香港人過嚟係 ...

我老公三年半前去了Vancouver 申請考車牌,問了好多間都要出示PR card 先得,佢有齊landing paper . Sin card .但冇PR card .所以最后我地去左Toronto.

男爵府

我老公當時都冇PR Card, 只有temporary working visa.

大宅

yy13 發表於 17-5-23 00:20

2. ...

陪讀用travel visa, 可否開bank account, mobile plan, 上網plan?

子爵府

QueenBallet 發表於 17-10-8 09:04
陪讀用travel visa, 可否開bank account, mobile plan, 上網plan?

bank account 我自己用HSBC 同CIBC
2間mailing address 我都用香港地址開
但mobile 同上網你要有呢度地址先開到

大宅

yy13 發表於 17-10-8 10:56
bank account 我自己用HSBC 同CIBC
2間mailing address 我都用香港地址開
但mobile 同上網你要有呢度地址 ...

想分享下,你陪讀,你daytime做什麼打發時間?

子爵府

QueenBallet 發表於 17-10-8 11:11
想分享下,你陪讀,你daytime做什麼打發時間?

其實陪讀生活幾悶
不過每次只陪1-3個月
時間過得好快
上午送返學之後去買餸
我通常隔日買
如果煲湯就煲落湯先
之後洗衫熨衫吸麈打掃每日輪流做
下午去接放學返屋企預備晚飯
我小朋友學校比較遠
唔塞車一程約半小時
夜晚食完飯睇陣電視沖涼
約10點半熄燈瞓覺
日頭中間時間自己搵下野做
夏天可以去花舖超市睇下花買下花
今年就玩買泥整下前後yard 整左成個月
又或者整下平時喺香港唔會整嘅野食
因為喺香港要返工冇時間
冬天就冇乜選擇
太大雪就鏟雪
生活方式同香港完全唔同
呢度地方大有時叫人黎睇黎整野可能叫幾日甚至個幾2星期
之前壞左電制索性自己換
生活慣左香港節奏方式會唔慣同覺得幾悶
不過作息時間會健康左
起碼會早睡早起

大宅

yy13 發表於 17-10-10 06:57
其實陪讀生活幾悶
不過每次只陪1-3個月
時間過得好快

你每次travel visa 都比半年嗎?連續咗幾多次?怕唔怕Immigration 有一次只比少少你?

你在那省stay?

我十五十六中,有好多野唔知自己可唔可以應付!一直都好depend on husband.

子爵府

QueenBallet 發表於 17-10-10 07:56
你每次travel visa 都比半年嗎?連續咗幾多次?怕唔怕Immigration 有一次只比少少你?

你在那省stay?

加拿大入境唔同美國
冇話批幾耐
特區護照基本上可以stay 半年
陪讀已經差不多2年
聖誕/暑假一定返香港
March break 就唔一定
最緊要識揸車
唔係真係會發霉
我只有幾個朋友但要返工
唔想成日麻煩人地
又唔去church
所以幾悶
我住Markham

子爵府

QueenBallet 發表於 17-10-10 07:56

你在那省stay?

有樣fyi
唔知你知唔知
我都係早幾個月先知
問左幾個加拿大朋友冇人知
不過我已問左會計師確實
我地海外人逗留加拿大每年唔可以超過183日
如果over 要global tax
我今年都已經爆quote
陪開學買書只留左3星期多d
啱啱返左香港

8卦一問
點解你唔諗寄宿?

大宅

yy13 發表於 17-10-10 08:34
有樣fyi
唔知你知唔知
我都係早幾個月先知

因為唔捨得阿仔(emoji)

要交tax, 咁點算呀你?你返HK咁你細路點呀?

我仲衰到未有車牌,肥咗!

大宅

yy13 發表於 17-10-10 08:34
有樣fyi
唔知你知唔知
我都係早幾個月先知

仲有,你陪讀期間唔舒服,你睇乜醫生?

子爵府

QueenBallet 發表於 17-10-10 08:44
因為唔捨得阿仔(emoji)

要交tax, 咁點算呀你?你返HK咁你細路點呀?

我地都唔放心
始終話大唔大
而且呢個年紀比較易受影響
所以自己跟貼d
我同老公輪流
我返香港老公過去陪
依家知道要global tax 就唯有數住日子
我喺香港2x年雪藏牌
後生考完後完全未揸過
去年喺多倫多連補20個鐘
好彩1個月內攪掂pass

子爵府

QueenBallet 發表於 17-10-10 08:46
仲有,你陪讀期間唔舒服,你睇乜醫生?

呢邊醫生唔建議食藥
一般傷風感冒我自己食成藥
屋企藥櫃放滿香港/日本/加拿大成藥
之前小朋友發燒104去睇醫生都係咁
只叫飲多d 檸檬水、蜜糖水同瞓多d

首頁

尾頁

跳至