親子旅遊

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

Day 2 - Dinner @Mercure Pattaya Ocean Resort

玩水玩到6:30pm左右,天開始黑,吹十年我兩個先肯上水返房沖涼
沖完涼我地就去酒店西餐廳享用晚餐,因我book酒店時訂了第一晚包早及晚餐。
我這兩晚酒店房經ctrip預訂,價錢比起其他網平/terms較好,e.g. 訂一晚同一款房包早餐,就算價錢差不多,ctrip是免費取消,其他網是不設退款才有這個價....
而包晚餐這個offer都只有ctrip才有,我見包晚餐的價錢同沒有的只差百多元,我飯後又有活動,所以在酒店晚餐都是好選擇
不過我暑假去日本訂的酒店又唔覺ctrip特別平,所以大家都係要格下你去的時段邊個網抵d先訂啦~
由於我兩個小朋友游完水實在太肚餓,我都未黎得切影相佢地已經食左啦
只能影個menu俾大家參考下,佢包兩個晚餐,每個大人可以在以下menu揀頭盤/沙律+主菜+甜品各一款,飲品及水唔包,焗你另加野飲,小朋友可以跟大人食,不用額外收費....我地驚唔夠,額外叫多一個湯,pizza及另加4杯飲品...最後都食剩半個pizza餐廳環境清靜,連埋我地只得3-4枱客,食物質數都唔錯,只係要等耐少少,因佢即叫即整...

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:02

男爵府

Day 2 - Spa @Let's Relax

飯後我book了去Let's Relax 做Spa呀
去泰國唔做spa真係唔安樂,但帶住細路又唔係咁易甩身
原先都有諗過帶埋細路一齊做spa,問左Let's Relax小朋友都可以做,佢話可揀aromatherapy oil massage俾小朋友

但問過佢地兩個都冇興趣,而且佢地又怕唧又唔受力,最後都係費事浪費金錢。

我約出發前兩星期才book,預早book spa package兼advance payment可享15% off,有興趣可去官網睇下-> Let's relax Spa
帶細路咁唯有逐個去,我book左這晚俾自己,c6就之後嗰晚先去,輪流睇細路

由酒店行去Let's Relax 約8分鐘(這亦是我揀呢間酒店的其中一個原因),一條直路好易搵,行到迴旋處就見到
Let's Relax係泰國有好多間分店,以前未生仔已經幫襯過,第一次去時做了Hot stone massage,真係一試難忘,非常舒服完spa仲有芒果糯米飯

我c6都好爽,佢地游完水其實好攰,食飯前又沖左涼,飯後上返酒店房都9pm,hea多陣已經瞓晒覺

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:02

男爵府

Littlepa 發表於 17-5-24 12:51
Is Let's relax spa good? Can child go together? Need to book in advance?

Any good restaurant in Pa ...

Pls check this post #22

大宅

回覆樓主:

我等緊你住CGMB update資料, 我暑假去住

大宅

HippoHippo 發表於 17-5-24 04:56
Day 1 - HK -> BKK (住AT Residence)
皇家約旦航空飛曼谷航線是採用波音787夢幻客機,3-3-3排列,比起CX ...

AT residence 在那裡訂

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

謝分享

男爵府

希望123 發表於 17-5-26 07:13
我等緊你住CGMB update資料, 我暑假去住
細路下星期開始考試....好彩你暑假先去,我應該暑假前寫得完

大宅

HippoHippo 發表於 17-5-27 17:56
細路下星期開始考試....好彩你暑假先去,我應該暑假前寫得完
...

ok...ok...我小朋友今年呈分, 現在家努力中, 大家加油
考完等你分享

男爵府

kwokka 發表於 17-5-26 23:43
AT residence 在那裡訂
AT residence 我在Agoda訂,呢間反而Agoda平少少,而且我有會員分可扣,最後只需付$121

男爵府

希望123 發表於 17-5-27 18:05
ok...ok...我小朋友今年呈分, 現在家努力中, 大家加油
考完等你分享
...
咁啱嘅,我大女同你小朋友應該一樣大喎,都係今年呈分,一齊加油

大宅

HippoHippo 發表於 17-5-27 18:07
AT residence 我在Agoda訂,呢間反而Agoda平少少,而且我有會員分可扣,最後只需付$121 ...

我最後在它網站直接訂房,有間五人房,啱晒我要求,一間房,機場接送計一間房又平了。我cancel 了thong ta (emoji)

男爵府

多謝分享,好詳細👍👍收藏先

男爵府

kwokka 發表於 17-5-27 19:35
我最後在它網站直接訂房,有間五人房,啱晒我要求,一間房,機場接送計一間房又平了。我cancel 了thong ta ...
係喎,原來官網有多D房型可供預訂,我見有兩張雙人床的家庭房同埋5人房反而在agoda唔見有這兩種房型

男爵府

我對仔女考埋明天就考完試啦,我終於可以甩難啦可以抖返3個月叉叉電先

男爵府

Day 3 - Breakfast @Mercure Pattaya Ocean Resort

這間酒店的早餐很豐富,食物種類都算多
以$5xx這個價錢連早餐真的很超值性價比很高

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:03

男爵府

Day 3 - Flight of the Gibbon (including tram ride in KK open zoo)

食完早餐我地就出發去今次旅程的主打活動Flight of the Gibbon啦

在籌備這次旅程時在Klook apps見到這個飛越叢林的活動,我一見到便已覺得一定要玩我對仔女今年9及11歲,佢地好鍾意刺激活動,非常適合佢地,就連我地兩公婆都從未玩過,所以大家都好期待

details -> kkday - Flight of the Gibbon

我原先諗住經Klook apps訂,但後來發現KKday減左價,$545@,平過klook $572@;而且KKday這個活動原來可以儲埋Asiamiles,所以最後經左KKday

男爵府

Day 3 - KK Open Zoo

這個活動已包來回酒店的接送和簡單午餐

我地約10:15am在酒店上車,去到目的地約11am....唔知係咪因為有另一批人玩緊,所以叫左我地遊覽kk open zoo先

包車司機負責揸這架遊覽車載我地遊動物園,當天天氣都頗熱,用這個方式遊園非常好,司機載我們到不同景點,到站便落車睇動物/ 影相/ 餵動物,睇完上返車佢就載我地去下一個景點睇動物,這樣參觀動物園真是第一次,唔駛點行真係非常爽

我地餵左長頸鹿,大象和犀牛

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:03

男爵府

我地大約用了一小時便遊覽完動物園,回到Flight of the Gibbon的地方(這兩個地方好近)

教練用左少少時間講解點玩同埋注意事項,跟住我地就一齊行上山玩,全程約兩個多小時

這裡有23個林間平台,除了玩飛索外,中間還有兩條天空步道及垂降索

我兩個小朋友好鍾意玩飛索全程勁開心,一D都唔驚總括而言,我地一家都非常喜歡這個活動,很值得一試啊

唯一美中不足是午餐的地方實在太多烏蠅同我地爭食

大宅

HippoHippo 發表於 17-6-6 01:20
我對仔女考埋明天就考完試啦,我終於可以甩難啦可以抖返3個月叉叉電先
...

good, 我女都考完啦, 大家可以鬆鬆

男爵府

Day 3 - Swimming @Hotel -> dinner @Central Marina-> crazy shopping @Big C

去完Flight of the Gibbon, 回到酒店約下午3:45, 我對仔女一回到酒店便嚷著要到泳池玩,佢地好鍾意在泳池打排球,除左佢地兩個,還有一對外籍夫婦及小朋友同佢地一齊玩
跳水及滑水梯佢地都有再encore,最後玩到約6:30pm才肯上水返房沖涼

我地7點幾才出去食飯,原想去其他餐廳,但因阿女想encore food court個印度咖喱,我C6又趕住要去Let's relax做Spa,幫佢book左8pm做,所以最後我地又去返Central marina的food court,食完我c6走先,我就帶住兩隻馬騮去左big C瘋狂shopping
我地由晚上8點幾行到10點幾,買左成車野,超攰,好似唔駛錢咁

big C入面有一間skippy land,遊戲多數10baht@

首頁
12345...11

尾頁

跳至