自由講場

跳至

首頁
45678...35

尾頁

男爵府

starrymama 發表於 17-5-26 17:06
結婚前應該要講, 唔係死忍.
平時又沒有敎養隻狗.
我講多最後一次, 我從來冇講過亦冇諗過掉左佢~
我講左, 我走都唔會要隻狗走, 得未?我上黎係問點樣解決問題, 唔係有心提供意見就不喜勿回。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

一係咁啦, 你老公又唔得閒, 你又唔想照顧, 一係請個工人姐姐返黎照顧隻狗? 我見屋苑D狗狗好多時都係姐姐帶去放狗. 有工人姐姐勤力抹屋, 應該好好多....

男爵府

YAC0601 發表於 17-5-26 16:29
唉, 估唔到我真係要開個咁既鋪
(以下內容可能會得罪d愛狗人士, 不喜勿回, 我係真心求助)

你真係好衰……比你一世困屋……唔帶出街,你會點?如果你比人困住唔識開門,好急情況下可以點?你未做女主人前隻狗經已傳在……你係知嘅……嫁得呢個老公就要接受成個package.難道你想當你有病痛老公同仔一脚踢開你?

男爵府

kittyau1228 發表於 17-5-26 17:04
其實有狗仔尿片...不過著完要同佢地洗PAT...你老公做唔做?
我有提意過, 不過我老公反對

珍珠宮

樓主, 你對狗狗的厭惡有幾多? 係咪真係決定不可以共存了?

好重要的. 如果你根本唔想再見到隻狗, 其他人比意見你點教隻狗都無用, 因為教狗要用好多時間, 愛心, 耐性, 要受得起挫敗感.

如果你同先生兩個都唔想再養落去, 為狗狗福址, 早日幫狗狗搵個好主人. 如果狗狗命水好, 或者下個主人更愛佢都未定. 雖然多數被遺棄的老狗都係被送去狗場甚至要流浪, 臨老唔過得世.

如果你可憐狗狗, 仲想試下可唔可以共存. 先教狗狗用狗廁所, 墊報紙或尿墊有吸味作用, 無咁大味的. 返家時執便便同換墊就得.

我睇你狗狗本身係乖, 只係當時教佢去人的toilet大小便搞到每次要洗地係自己捉蟲啫.

狗狗都老啦, 儘可能接納佢留在家啦. 當為全家積福.

大宅

好明白樓主,我都經歷過,仲要唔係一隻,係兩大一細,本身仲係驚狗,但冇辦法,狗狗係佢既family ,都要接受,我都常常要抹屎抺尿,瀨埋尿喺床,又要一拖三出街,心理壓力好大,本身我地唔係主人,而家佢甘大年紀,教 真係唔係講甘簡單。
要怪,唔係怪狗狗,係怪C6,佢地冇諗過養狗係佢選擇養唔係你既選擇。
但唔養都養到10歲,可以點,唔通唔要佢咩?要佢二揀一,等於要佢揀你定佢呀媽?

唯有同佢約法三章,你愈表演出唔鍾意佢,佢(C6)更唔同你合作。

babynetnet    發表於 17-5-27 09:19

男爵府

YAC0601 發表於 17-5-26 17:12
我講左, 我走都唔會要隻狗走, 得未?我上黎係問點樣解決問題, ...

你咁野蠻嘅……自己出post就得,人地有意見就唔得……做你老公同仔真係前世

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

各位大愛正義魔人
去深水埗公厠做返日清潔
就知道樓主的感受
重點狗不是樓主養的
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

YAC0601 發表於 17-5-26 17:09
都係一個方法, 不過我老公對困住隻狗有保留, 佢覺得好唔人道!
不過我會試下, 感謝你!!! ...
所以唔係買狗籠, 係買圍欄, 屋企冇人時先困, 齊人放佢出黎開心下, 希望幫到你啦, 同埋同老公真心慢慢傾, 叫佢幫下教同照顧..仲有, 去759 買濕紙巾抹, 又平, 抹完掉, 唔洗整臭D地拖, 開下窗通風

男爵府

10歲老狗,可能得返幾年,甚至更少,可以嘅話唔好放棄佢!整個圍欄俾隻狗,小朋友落地時咪放隻狗入去。老狗大小便唔好係正常,叫老公負責返多d野,唔好淨得你做!再唔係請個工人搞隻狗。遺棄佢,你會後悔,到你老左,你小朋友嫌你唔通又唔要你咩⋯⋯

男爵府

VAGRANT 發表於 17-5-26 17:14
好明白樓主,我都經歷過,仲要唔係一隻,係兩大一細,本身仲係驚狗,但冇辦法,狗狗係佢既family ,都要接 ...

伯爵府

YAC0601 發表於 17-5-26 16:50
都估到有人會話我係棄養或者想殺左佢
我再唔鍾意佢我都冇諗過咁做, 我亦明白我老公係一定會養到 ...

甘你同迫你老公有咩分別

作為一個成人解決事情係要傾
唔係一野過我走喇就會解決到
同你先生好好傾下
一係帶隻狗train
一係以後帶去落街痾
一係睇下醫生係咪有事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

YAC0601 發表於 17-5-26 17:12
我講左, 我走都唔會要隻狗走, 得未?我上黎係問點樣解決問題, ...

樓主,宜家仲有無用工人???

男爵府

rabbit75 發表於 17-5-26 17:15
各位大愛正義魔人
去深水埗公厠做返日清潔
就知道樓主的感受

男人係樓主自己揀嘅,狗狗等同家人,BB,老人家唔會屙屎屙尿?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

J.c.baby 發表於 17-5-26 17:03
下,我覺得佢好盡責啦喎,隻狗唔係佢,係佢老公個ex留低,咁肯照顧佢咁多年都算係咁啦,又屎又尿 ...

agree,唔負責任既係樓主老公同樓主老公個EX囉。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

老公自己揀既...
一開始你根本就唔係鐘意呢隻狗...結婚前都已經知道隻狗係會跟住你地一齊....
狗是無辜的, 隻狗都應該係老狗啦....老狗多病, 忍唔住尿屎好正常............

應該叫你老公做返一個負責任既狗主。
唔通真係有佢無你咩?
如果呢個時候送走隻狗,咁你老公更加不知所謂, 第時點同下一代交代, 點樣教佢做一個有承擔既人。
狗既命係被動....

我係娘家已經養狗,我同老公結婚前都有養,我老公一直冇得養開狗,多謝佢接納養狗既麻煩,仲幫手清尿執屎。
不過我都盡量跟足返打理佢地,就算生左BB,我都繼續一力照顧兩狗一B,就係知道做狗主既責任唔係推比其他人,呢點你一定要比你老公知道。當然唔好引導佢唔要隻狗啦,老狗冇人要,唔好臨老過唔到好日子吧

catteys    發表於 17-5-26 17:37
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

樓主, 你有工人,每日要工人帶狗出街一次去厠所, 問題即刻解決大半 !!!

珍珠宮

畀面勳章

回覆 YAC0601 的帖子

我又冇話你會掉左佢. 我係話左方法係揾親朋好友收養佢囉~
睇唔清楚, 講幾多次都冇用. 火遮眼都要睇清楚人地講咩.

你走都唔會叫隻狗走? 你老公唔會真係比你咁做掛? 呢D灰氣說話同唔會真係發生的講來冇咩用.
你咁講米係迫你老公掉左佢. 唔係你掉, 你老公掉啫.

伯爵府

YAC0601 發表於 17-5-26 17:09
都係一個方法, 不過我老公對困住隻狗有保留, 佢覺得好唔人道!
不過我會試下, 感謝你!!! ...
你同你C6講,佢唔日日去放狗夠好唔人道啦

一定要佢負返責任

珍珠宮

回覆樓主:

放心,唔會鬧你。

其實隻狗已經唔關佢前唔前度事,你老公已經當左佢係家人,你地結婚前都已經知有隻狗狗,而家又講到有你無佢咁,你老公唔會理解你嘅心情架喎?

其實可能狗狗感受到你討厭佢 (因為你話你地無比佢入房,同埋有左BB後討厭佢),狗狗知道你唔中意佢,佢就會做呢d嘢引你地注意。

不如叫你老公每日定時定候帶佢去散步,俾佢喺狗廁所大完先返黎。其實你逼你老公都無用,唔通真係要佢掉隻狗出街咩?

首頁
45678...35

尾頁

跳至