跳至

首頁

尾頁

洋房

麻煩各位幫幫手,情況如下

媽媽 : 澳門出世, 有出世紙及永久身份證,年年有現金分享
爸爸 : 香港人

BB 2016年9月 香港出世

到底應該申請邊樣先呢?(目標係澳門身份證)

1. 澳門出生登記
2. 澳門居留權
3. 澳門身份證

T.T 呢3樣野攪到好亂... 麻煩各位

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

先申請居澳權,跟住申請身分證。

大宅

Same case here 不過我係6月edd
之前問過身分證明局,佢話帶bb上去搞就得,好方便,要影定張相,如果bb吾方便返來,重可以找人代搞

複式洋房

pndickey 發表於 17-5-29 17:25
麻煩各位幫幫手,情況如下

媽媽 : 澳門出世, 有出世紙及永久身份證,年年有現金分享

出生登記不用理
先去中華廣場填好哂form,帶齊所需文件,(要媽媽去 因為媽媽係澳門永久居民),幫bb申請左留澳居留權先
跟住會收到通知話居留權搞掂 帶埋bb去多次中華廣場 帶齊文件去申請bb身分証

複式洋房

cccar 發表於 17-6-4 10:54
出生登記不用理
先去中華廣場填好哂form,帶齊所需文件,(要媽媽去 因為媽媽係澳門永久居民),幫bb申請左留澳 ...

我個case同樓主差唔多,只係父母嘅身份調轉,即小朋友爸爸响澳門出世有出世紙+永久澳門id+年年有現金分享,媽媽係香港人,小朋友現兩歲半多,香港出世

我上網搵過資料,好似話要填兩份form (見圖1紅框內容,要填圖2個格式四及圖3個格式五),對嗎?如對,申請原因咁係咪寫 "團聚" 就得喇?格式五係咪一定要填?希望可幫忙解答,非常感謝!

複式洋房

mengmengbb 發表於 17-6-6 16:11
我個case同樓主差唔多,只係父母嘅身份調轉,即小朋友爸爸响澳門出世有出世紙+永久澳門id+年年有現金分享 ...

我個case同你一模一樣 但我唔清楚要填啲咩form 因為我係直接去中華廣場個counter到 個姐姐俾我填完直接申請 我諗你親身去一次會方便好多

複式洋房

cccar 發表於 17-6-7 08:39
我個case同你一模一樣 但我唔清楚要填啲咩form 因為我係直接去中華廣場個counter到 個姐姐俾我填完直接申 ...

ok~ noted with thanks!

複式洋房

回覆樓主

請問樓主去左申請未?我想知去到要搞幾耐
希望其他有經驗jm可以告知,謝謝!

洋房

多謝各位, 我打算過2個星期去, 回來再報告, 謝謝各位資料

大宅

mengmengbb 發表於 17-6-21 16:52
請問樓主去左申請未?我想知去到要搞幾耐
希望其他有經驗jm可以告知,謝謝!
...
居留權 入紙申請就好快搞 多數一兩小時內完成
之後叫您返屋企等信。
我果陣大約2星期就審核, 您預大約一個月

之後要打電話到身份証明局預約定日子
是中華廣場先係領取居留權紙,然後再係搞身份証果邊等
呢日您預左半日到會好D

之後又等一個月就拎到身份証

另外一樣野要注意究竟打針係娑香港家澳門

如果沒正式領取澳門身份証 ,而去衛生中心打針 係俾DOUBLE價

複式洋房

回覆樓主

唔該晒jm們

我老公7月頭過左澳門搞申請居留權證明書,而家等佢寄封審批文件,職員話封文件大概要等一個半月左右,希望順利pass

複式洋房

mengmengbb 發表於 17-7-13 01:58
唔該晒jm們

我老公7月頭過左澳門搞申請居留權證明書,而家等佢寄封審批文件,職員話封文件大概 ...

想問下,咁係未全程唔駛帶BB去?咁BB香港岀世紙要唔要帶去?

複式洋房

Sycabito0530 發表於 17-10-24 21:04
想問下,咁係未全程唔駛帶BB去?咁BB香港岀世紙要唔要帶去?

首先第一步要申請居留權證明書,呢個申請係要帶bb香港出世紙,但唔使帶bb本人去,只要bb嘅爸爸或媽媽帶齊所需文件去搞就得,搞完就等信通知,當收到通知話可以領證明書,就打去身份證明局預約日子&時間去取及搞埋身份證,同一日做,呢次就要帶埋bb去,因為要打指模&度高。
至於仲要帶咩其他文件,上澳門身分證明局網頁會有齊資料。
有咩唔明可再問,會儘量幫忙解答,希望幫到你

大宅

mengmengbb 發表於 17-10-25 01:08
首先第一步要申請居留權證明書,呢個申請係要帶bb香港出世紙,但唔使帶bb本人去,只要bb嘅爸爸或媽媽帶齊 ...
補充一點
初生BB是不需要度高同打手指模 , 但BB就要去因為佢會即場影BB相

複式洋房

望月童 發表於 17-11-9 11:05
補充一點
初生BB是不需要度高同打手指模 , 但BB就要去因為佢會即場影BB相

thx!

首頁

尾頁

跳至