論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

伯爵府

這個好像是姐姐選雇主多D

333s    發表於 17-6-1 06:47

別墅

回覆樓主:

僱主可畀錢落廣告請工人。$290放30天廣告

男爵府

eg_mere 發表於 17-5-30 19:17
僱主可畀錢落廣告請工人。$290放30天廣告

我剛試咗Helper Library,真心覺得唔好用
d姐姐超麻煩,我whatsapp咗幾十個本地姐姐,最後得幾個回覆
最後約咗幾個姐姐但全部都放飛機,有個衰到熄埋電話

佢地想搵d唔使做,人工高既工
我最後經返普通agent請海外無咁嬲

禁止訪問

大宅

jumug 發表於 17-5-31 00:30
我剛試咗Helper Library,真心覺得唔好用
d姐姐超麻煩,我whatsapp咗幾十個本地姐姐,最後得幾個回覆
最後 ...

我也send左message比10幾個工人,最後只見左兩個,第一個想請佢,佢唔採我,又唔覆我,後來見佢係另一處找工,要求高少少人工,差點想放棄,叫agency幫手,好彩前兩天見左個,來了兩年,未成精,便拿拿聲跟佢簽約,希望佢ok啦!

男爵府

yswong 發表於 17-5-31 02:35
我也send左message比10幾個工人,最後只見左兩個,第一個想請佢,佢唔採我,又唔覆我,後來見佢係另一處找 ...

我發覺如果一同本地姐姐講你想full time mom,佢地根本唔會考慮。我連普通agent 都試埋,d姐姐一聽到個樣已經變臉

今次當比$攞經驗

另外我而家屋企個完約菲正搵工,同其他一樣都係超揀工。佢原本已經有新僱主,上一兩個月已簽好約,但最近佢決定唔要,想再搵。所以話就算比你搵到簽埋約,未到最後一刻,佢地都係可以隨時走,因為本地姐姐簽約係零成本

333s    發表於 17-6-1 06:49

別墅

我也send左message比10幾個工人,最後只見左兩個,第一個想請佢,佢唔採我,又唔覆我,後來見佢係另一處找 ...

咁啲文件揾agent 攪定你自己攪?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jumug 發表於 17-5-31 06:50
我發覺如果一同本地姐姐講你想full time mom,佢地根本唔會考慮。我連普通agent 都試埋,d姐姐一聽到個樣 ...

不嬲都係!我之前經agent請overseas, 都係臨時話大肚無上機, 又再搵另一個! 毫無責任感
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jumug 發表於 17-5-31 06:50
我發覺如果一同本地姐姐講你想full time mom,佢地根本唔會考慮。我連普通agent 都試埋,d姐姐一聽到個樣 ...

做咩唔同佢renew?
放下自在

別墅

我係HL請左一個姐姐。要等到9月先來到。希望好運了!我地雇主無論係agent或online請,本地或海外都好無保障啊!我衣家淨係祈求順利請一個正常既姐姐啦。都唔之意請到好姐姐啦

大宅

eg_mere 發表於 17-5-31 08:15
咁啲文件揾agent 攪定你自己攪?

HL拍著間agency,收費不用兩千,試用一次,兩年前請果個比左7千介紹費,如果下次可能要用柬傭了(emoji)

333s    發表於 17-6-1 06:49

男爵府

cattz288 發表於 17-5-31 17:28
不嬲都係!我之前經agent請overseas, 都係臨時話大肚無上機, 又再搵另一個! 毫無責任感 ...

都係,我都試過類似
個agent仲要繼續收我錢

男爵府

cattz288 發表於 17-5-31 17:29
做咩唔同佢renew?

一來我唔想同佢續,佢有齊old seafood既特徵,同埋佢上年開始有血壓高,要每日食藥同定期返醫院檢查攞藥;二來佢自己都出咗去搵工

象牙宮

jumug 發表於 17-5-31 19:28
都係,我都試過類似
個agent仲要繼續收我錢

下! 咁我果間好d, 即刻比我揀過, 等到cc下
放下自在

象牙宮

jumug 發表於 17-5-31 19:35
一來我唔想同佢續,佢有齊old seafood既特徵,同埋佢上年開始有血壓高,要每日食藥同定期返醫院檢查攞藥; ...

年紀大就有呢d麻煩野
放下自在

男爵府

MMMHK 發表於 17-5-31 18:12
我係HL請左一個姐姐。要等到9月先來到。希望好運了!我地雇主無論係agent或online請,本地或海外都好無保 ...

d姐姐好鍾意一次過同唔同僱主簽約,最後再慢慢揀

我個姐姐都係早排簽咗,最後佢又取消

象牙宮

jumug 發表於 17-5-31 19:39
d姐姐好鍾意一次過同唔同僱主簽約,最後再慢慢揀

我個姐姐都係早排簽咗,最後佢又取消

下! 咁串架?! 我簽約時已拎埋佢舊約/passport
放下自在

複式洋房

想請問係咪香港完約菲先可以自己搞文件,其他都要經agent ?自己揾人既收費同佢地介紹有無分別?

男爵府

cattz288 發表於 17-5-31 20:27
下! 咁串架?! 我簽約時已拎埋佢舊約/passport

佢又會比你keep舊約同passport?

首頁

尾頁

跳至