0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已返工一個月,每日返工泵2次人奶,都幾辛苦,但泵+晚上埋身,都係得8安人奶!我個仔每日食5餐,每餐150ml, 即係我每日只供應佢1.5餐人奶。想請問各位食咁少人奶其實幫唔幫到bb增強免疫?定選擇放棄?

複式洋房

Polumay 發表於 17-5-31 16:46
已返工一個月,每日返工泵2次人奶,都幾辛苦,但泵+晚上埋身,都係得8安人奶!我個仔每日食5餐,每餐150ml, ...

有幾多餵幾多,唔夠就補住奶粉先,我見好多媽媽都係開始時要補粉,慢慢先變成全人奶,俾BB啜多啲,放鬆心情,唔好俾太大壓力自己。

男爵府

已返工一個月,每日返工泵2次人奶,都幾辛苦,但泵+晚上埋身,都係得8安人奶!我個仔每日食5餐,每餐150ml, ...

雖然係辛苦,除非果B唔肯食人奶,否則我會堅持餵,餵到幾多就幾多

別墅

唔好放棄; 我都唔係好多奶,但都啉住餵得幾多得幾多;你試下埋身時,一邊餵,另一邊泵的奶或手擠出黎,甘會多的奶;我都係用呢個方法另少的奶個邊多奶左

大宅

如果還能忍耐的話,不要放棄哦!我返左工4 個月每日pump4次,量都好少,只夠餵bb1-2餐一日。抱住做得幾耐得幾耐就會釋懷d啦。其實我覺得真係無話人奶b係咪會健康d,每個人都唔同,因人而異。可以嘗試當餵人奶係你同bb一個親子時間增加彼此感情,加油喔!

複式洋房

多謝你地嘅鼓勵!!其實想BB健康啲,辛苦啲都唔介意。但係因為返工實在太忙,而且感覺老細好似唔鍾意,好有壓力,怕自己頂唔順爆煲。不過聽完你地咁講,自己開始有返啲鬥志去餵人奶

大宅

回覆樓主:

返工後我冇係公司泵,等到放工衝返屋企埋身,之後補奶粉,而家當係親子活動

禁止訪問

大宅

有時要bb飲奶粉個心好唔安樂,但要返工都無辦法,遲啲要出trip都唔知點算

珍珠宮

我都同意,有幾多就餵幾多,唔好比自己咁大壓力。唔夠飽就補奶粉,一樣可以肥肥白白。

複式洋房

大家加油

珍珠宮

我覺得再堅持下囉,有幾多喂幾多,加油,飲多D湯水

伯爵府

唔好放棄,食人奶肯定俾奶粉好,可以食都俾人奶

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB幾個月喇?順其自然喇,儘量喂,系屋企最好就埋身喇。

珍珠宮

日日飲少少應該可以增强免疫力。睇你可唔可以堅持。

複式洋房

bb就嚟5個月

洋房

加油~放鬆d~唔夠就補奶粉先,唔好比自己咁大壓力,咁會影響奶量,我都同你一樣泵得好少,不過聽人講會愈泵愈多,所以堅持住呀!

大宅

我BB 都係就嚟5個月,我返工一日泵3次,每日帶返屋企嘅奶大約280-340ml, 有啲日子多啲,有啲日子少啲。

我個schedule 係
5.30/6.00 埋身
8.00 埋身 - 返工
10.30 米糊2湯匙(用20ml奶開)
11.00 樽餵160ml
15.00 樽餵 180ml
18.45 放工 - 埋身
21.00 埋身
03.00 埋身 (凌晨佢嘈得好勁就俾佢啜)

我唔求100% 人奶,所以如果我帶返屋企唔夠,就補少少奶粉囉。

你一日兩泵一共8安,你同我差不多啦。可以嘅話加多泵 (我嘅時間係9.30/13.30/16.45)。放假全埋身,2個零鐘埋一次,奶量會慢慢多架。

我唔放棄嘅最大原因係我覺得餵人奶同BB好親密,返工再忙,但泵奶嘅20分鐘令我感到同bb 好親近,好soothing。

我會建議唔好放棄,放棄咗你可能會後悔。我响bb 3個幾月時因爲唔夠奶會想放棄,已經去到減到一日2泵完全唔埋身嘅地步,全日奶量少過300,但後來又後悔,積極埋身,慢慢加返。不過我又冇迫自己不斷加泵追奶,冇power pump,只係密密埋身,因為我享受埋身嘅親密感,唔係想要打爆樽打爆雪櫃。

你放鬆啲,餵人奶唔係一定要100% 或 0%,你因應情況去adjust,清楚自己想餵嘅原因,有幾多俾幾多。你如果有爬文,實睇過有JM 到成6,7,8 個月先開始全人奶。唔駛今日就下咩決定嘅,放鬆去餵,享受埋身嘅時刻啦。

你個BB 都係就5個月,應該同我個仔一樣,食奶好搞笑。食兩啖,拎嚟拎去周圍望,望完又拎返過嚟啜兩啖,又拎走,一時又望住你,四目交投,好得意。呢啲時刻係無價嘅,我聽同事講,佢地再大啲,埋身啜時嘅互動仲搞笑仲得意。唔放棄,那怕只係餵得一餐,你都有機會去感受。

加油樓主!

用戶要求終止服務

inness 發表於 17-6-4 06:55
我BB 都係就嚟5個月,我返工一日泵3次,每日帶返屋企嘅奶大約280-340ml, 有啲日子多啲,有啲日子少啲。

我 ...

看完你的post,我好期待大d的時候餵人奶時同bb的互動

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至