0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

inness 發表於 17-6-4 06:55
我BB 都係就嚟5個月,我返工一日泵3次,每日帶返屋企嘅奶大約280-340ml, 有啲日子多啲,有啲日子少啲。

我 ...

我見你個schedule, 你都好辛苦,你真係超級好媽媽!我公司話就話俾我地人奶房,但始終我走去泵奶嘅時間係做少左野,我感覺都我老細麻麻地like, 所以乘日鼓吹我餵奶粉,加上我唔多奶所以令到我有想放棄。但聽完你地咁多正能量令我想餵bb耐啲!

想問你每次埋身餵重有無補奶粉?

係呀,佢現在飲奶好唔集中,乘日望嚟望去,又會要抓住支奶,亦都試過一手撥走支奶又有時飲奶望住你笑,真係好可愛

男爵府

Polumay 發表於 17-6-2 11:25
bb就嚟5個月

我BB剛5個月,成功全人奶5個月我媽都成日懷疑我晤够奶,但返健康院話佢發展好好,手腳仲好有力添出世時3KG,而家7KG。
飲多D花生煲的湯,記得食埋花生

複式洋房

she811 發表於 17-6-5 17:41
我BB剛5個月,成功全人奶5個月我媽都成日懷疑我晤够奶,但返健康院話佢發展好好,手腳仲好有力添: ...

BB 好可愛又精靈我早產我個b出世時5.5kg,佢現在都差不多7kg。你係全餵人奶定有補奶粉?

大宅

Polumay 發表於 17-6-5 17:14
我見你個schedule, 你都好辛苦,你真係超級好媽媽!我公司話就話俾我地人奶房,但始終我走去泵奶嘅時間係 ...

埋完身冇補奶粉呀,阿b 會自己lur 返乳頭出嚟,我當佢食飽飽架喇!佢濕片同體重都好ok架

男爵府

Polumay 發表於 17-6-5 20:21
BB 好可愛又精靈我早產我個b出世時5.5kg,佢現在都差不多7kg。你係全餵人奶定有補奶粉?
...

嘩!你早産都咁重磅我B40W+3催生,好多人話過期吸收得多D,出來又老積D(我囡的确系)
我全人奶,不過食得好密,頭4個月平均2h/次,搞到我癫咁滞好彩有我媽幫手。

複式洋房

咁我發覺我應該唔夠勤力,所以人奶咁少,我唸我放假要多啲俾佢埋身先得我都幾鐘意埋身個重親手感

洋房

回覆樓主

我都係窮媽,每日返工泵2次都係夠食1.5餐,但唔會放棄,一直堅持,因為返到屋企見到bb需要你果時你會覺得幾辛苦都但得⋯相信自己有奶,餵到幾多就幾多⋯加油~一齊努力(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

唔好放棄呀,多埋身多飲水就ok

複式洋房

回覆樓主

依排阿仔厭奶,唔鐘意埋身,用樽都係勉強飲晒

首頁

尾頁

跳至