自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cindyyu73 發表於 17-6-1 10:57
我本身戴開小米...
但有時會連唔到手機.....
差電約30分鐘差滿, 半滿電時沖涼差一陣就滿晒.

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

mmya 發表於 17-6-1 11:21
你講隻錶? 因為有時行山都要行4一5個鐘。

即係平時用我唔開gps就襟用啲?

我試過差爆去行山,7個鐘得返一滴電。所以已經最盡

珍珠宮

vicky 發表於 17-6-1 13:14
我試過差爆去行山,7個鐘得返一滴電。所以已經最盡

七個鐘,好厲害
人都冇電!!

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

youarepigs 發表於 17-6-1 09:05
搭單問,係咪得charge2可以做到呢個function
charge 2唔得wor, 冇built in GPS, 只有connected GPS, 即係話你用charge 2你要拎埋電話開電話GPS先得...唔可以只拎fitbit唔帶電話...
我用緊charge 2...

男爵府

palmchristy 發表於 17-6-1 09:33
Fitbit surge同 charge2 都得,兩隻都支援GPS, 其他唔肯定。
charge 2唔得wor, 冇built in GPS, 只有connected GPS, 即係話你用charge 2你要拎埋電話開電話GPS先得...唔可以只拎fitbit唔帶電話...
我用緊charge 2...

Surge就有built-in GPS.

hker    發表於 17-6-1 13:57

珍珠宮

你估我唔到 發表於 17-6-1 13:39
charge 2唔得wor, 冇built in GPS, 只有connected GPS, 即係話你用charge 2你要拎埋電話開電話GPS先得...唔 ...

仲諗住買charge2添

侯爵府

充电要小心.只可用電腦充(0.5-1a).維修中心長期人滿維修。
千萬不要用手機火牛充。

charge 2我在用。 無內置gps. 一定要有電話gps 的。 也要在run 的mode 才有對手機gps 的。 fitbit 不能濕水的。 但我覺得它們的app 好好用。 我也有android . 我不太懂用。

大宅

減齡達人勳章

palmchristy 發表於 17-6-1 11:36
Fitbit個app, 可以俾你透過在手機上或在其網站, 輸入你所食的食物種類同份量(重量或份數), 去計你每日食左 ...

我有用開另一個apps(myfitnxsspal)紀錄食物同卡路里
同用電話計步
平時行路加運動會紀錄去個apps
諗緊買fitbit會唔會方便d

想問如果我做gym, 跑步
係咪都要入fitbit話佢知我做左幾耐運動?
定係自動知我做咩運動,用心跳率計卡路里消耗?

男爵府

youarepigs 發表於 17-6-1 14:07
我有用開另一個apps(myfitnxsspal)紀錄食物同卡路里
同用電話計步
平時行路加運動會紀錄去個apps
fitbit可以同myfitnesspal sync.我自己有用endomondo, 我做運動時有照平時用endo咁紀錄, 唔駛同fitbit講, 佢自己都detect到你心率果D, 佢識得同你個app (myfitnesspal) sync, 當然, 你之前要上website connect fitbit with your myfitnesspal first.

男爵府

mmya 發表於 17-6-1 13:55
仲諗住買charge2添
charge 2同alta都唔係真係for好運動果D人, 所以佢地個外型會靚過其他手錶款, 但功能上一定係少咁d野...我用charge 2我做運動帶埋手機去聽歌, 我覺得都OK....
同埋我唔會rely晒用charge 2做record, 我未買charge 2前一直用endo*****去record running, 咁買左charge 2我都係用endo去record, 不過sync埋charge 2紀錄埋心跳果D而已~~

大宅

減齡達人勳章

你估我唔到 發表於 17-6-1 14:11
fitbit可以同myfitnesspal sync.我自己有用endomondo, 我做運動時有照平時用endo咁紀錄, 唔駛同fitbit講, ...

即fitbit自動會知你用apps跑步,自動加卡路里消耗果個數?
咁做gym呢d呢,
我係mfp入strength training, fitbit又見我心跳快左
咪計多左卡路里消耗?

男爵府

你估我唔到 發表於 17-6-1 13:39
charge 2唔得wor, 冇built in GPS, 只有connected GPS, 即係話你用charge 2你要拎埋電話開電話GPS先得...唔 ...

正解. Charge2的是connected GPS.

男爵府

youarepigs 發表於 17-6-1 14:16
即fitbit自動會知你用apps跑步,自動加卡路里消耗果個數?
咁做gym呢d呢,
我係mfp入strength training, ...
我用我endo做例子講, 始終我唔係用mfp不過我相信都係咁上下既野。首先跑步前你要好似平時咁, 入mfp/endo話比mfp/endo知你而家要跑步....開電話GPS (因我係用charge 2只有connected GPS, 冇built-in, 所以我一定係用電話GPS)..
咁跟住跑果陣其實你fitbit會detect到 (fitbit說明入面有講你連續做5min指定運動, 佢會auto detect到, 指定運動包括跑步, 仲有幾個運動你可係佢app check返, 我記得好似係單車, weight training, etc), 咁fitbit會record你心跳, 心率, 運動時間等資料; mfp/endo會record你跑左幾多距離 (GPS), 有冇上落 (GPS), 步速, etc。而因為你預先係要sync endo/mfp with fitbit (上佢網頁sync一次), 咁所有你mfp做運動的紀錄, 都會auto入左fitbit度; 同時間, 所有你fitbit的步行紀錄, 都會auto 入落mfp度....
兩者係sync的, 咁同一時間兩者同一運動, 佢地會merge返d資料....

至於卡路里, 其實都係參考, 佢計唔計多我唔知, 本身endo/mfp都可以計卡路里?
卡路里首先你要係endo/mfp入面set左你age, 高度, 體重先,.....佢用呢d數字, 再計你跑左幾耐, 步速幾多之類會計你個卡路里消左幾多...老實講我都唔知準唔準。.

男爵府

youarepigs 發表於 17-6-1 14:16
咁做gym呢d呢,
我係mfp入strength training, ...

比個圖你睇,會係咁。

大宅

減齡達人勳章

你估我唔到 發表於 17-6-1 14:50
我用我endo做例子講, 始終我唔係用mfp不過我相信都係咁上下既野。首先跑步前你要好似平時咁, 入mfp/endo話 ...

好詳盡呀 我明白曬!
多謝你

男爵府

畀面勳章

palmchristy 發表於 17-6-1 10:40
如果鍾意跑步同做運動, 會發現幾有用. 當你睇到每日步數或活動分鐘數未達標時, 就有動力出去走返轉.

我發 ...

我今晚已經去了買Alta HR,想問你之前提及可係apps度入食個d乜,係邊度做?thx

珍珠宮

小B仔 發表於 17-6-1 23:01
我今晚已經去了買Alta HR,想問你之前提及可係apps度入食個d乜,係邊度做?thx
...

好快手喎,幾錢?你呢隻有咩優點?

男爵府

小B仔 發表於 17-6-1 23:01
...

你真快手.

假設你已安裝 fitbit app並完成登入程序. 你應會見到畫面有一堆icon, 其中一個是碟上有刀义, 寫著"已攝取0卡路里...", 按這個.

你會見到一個名為"飲食"的版面, 右上角有 "123" "+". 按"+" 後, 你會見到一個版面, 按右上角的 放大鏡搜尋, 然後在"搜尋食物"的位置輸入keyword, 例如: "豬" "牛" "雞" "米" "飲料" ..., 之後選合適的, 再輸入份量大小 (例如: 100公克), 點選進餐時間的, 按"記錄此項"就完成了. 慢慢習慣後你會對何為100公克有概念.

你的輸入項目會顯示在 "常用" "最近" 欄目, 初期辛苦地記錄一輪後, 就會越來越輕鬆了.

遇到有找不到的食物, 例如: 蝦餃, 你就要上網找其資料. (例如 薄荷網(很多中式食物) 或者一個名為 營運港健康的app (很多港式食物)) 然後手動輸入到fitbit, 只須輸入其 "100克" 之下的 "卡路里" "碳水" "總脂肪" "蛋白質" 4項基本資料就可以了, 其他營養資料不用花時間輸入.

如果不用手機fitbit app, 也可以用電腦 fitbit 網站, 用你的資料登入, 也會有一個更容用的介面方便你輸入食物資料.

男爵府

畀面勳章

回覆 mmya 的帖子

我買了玫瑰金, 所以$1498
功能都係一般的心率監測, 睡眠監測, 步數、卡路里和距離

男爵府

畀面勳章

回覆 palmchristy 的帖子

快d 買左佢, 費事自己諗來諗去

你的解釋好詳細, 我今晚返去試下, 謝謝你

palmchristy    發表於 17-6-2 11:14

首頁

尾頁

跳至