懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

雖則話我預產9月7(頭一胎),但係一旦剖腹產8月尾都生左了,新請菲傭話要9月1先到港。。。。。。
老媽話日頭會來我家幫手教我,夜晚得我自己同老公(唔洗指意老公勁幫得手)。日頭請個鐘點做家務洗下碗洗下衫,順順利利他捱到菲傭到港甘就開心啦。我見到有姐妹話自己坐月,我真心佩服。
ps奶奶一早打左退堂鼓,因為怕同我唔夾=•=係好事定壞事?

象牙宮

老媽 好過 陪月。

坐月最主要是休息足... 好心情, 沒有壓力。
飲食是其次
好心情。

老媽 至少令你安心。安心就少壓力, 什么不用想了。
老媽至少明白, 你內心需要。 也會花心事令你安心。

陪月是外人, 她能明白你有多少? .... 分秒事事依她的。
和外人相處不易的。 有霸道的陪月。有難相處的人。肯用心對人的陪月有几多?? 對不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

happyamichoi 發表於 17-6-2 22:04
雖則話我預產9月7(頭一胎),但係一旦剖腹產8月尾都生左了,新請菲傭話要9月1先到港。。。。。。
老媽話日頭 ...
非常好。我媽嗰時都係日頭嚟,拎嚟畀我食,陪下我。佢亦唔會好似奶奶咁傳統。雖然湊B沖涼等主力都係我自己,但我覺得媽媽已經幫咗我好大忙,我坐月亦好開心,身體健康,非常感激。

我唔敢想像如果奶奶陪月,或請著個霸道陪月會點,一定勁辛苦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

99唔黎梗係好事.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happyamichoi 發表於 17-6-2 22:04
老媽話日頭 ...

如果有媽媽幫又有工人姐姐做家頭細務嘅話就最好 。

想飲水或其他 -- 媽媽唔該俾杯水我吖 或其他 。

如果有媽媽幫又有工人姐姐做家頭細務嘅話就最好 。

想飲水或其他 -- 自己倒水 或 其他 。

大宅

回覆樓主

我都係媽媽幫手坐月,買餸,煮飯,湯都係佢一手做,太幸福了

男爵府

有媽媽當然好啦,媽媽負責management 工人做operation嘛哈哈

首頁

尾頁

跳至