婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

BK Milk勳章

我媽咪話我知佢個胸有野浸出黎,我好擔心,我上網睇,有野浸出黎已經唔係初期,但我完全唔知應該同佢去睇咩醫生?或者去邊到做化驗先?大家可唔可以教下我,我又擔心又亂亂,唔該大家

大宅

回覆樓主:

你可以先帶媽媽去見外科或者婦科醫生
或者去睇家庭醫生,再轉介你媽媽去照乳房超聲波同乳房造影

另外,媽媽有無摸到腫塊?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上年去過仁安乳房中心做檢查,是找蔡麗賢醫生的,你上仁安的網找佢地電話打去book就得,應不用等太耐

別墅

BK Milk勳章

回覆 jadejade1888 的帖子

有硬塊,加上佢話有野浸出黎,我諗係既機會好高,但其實媽咪本身我知係唔想做手術,因佢見過以前婆婆做左手術,幾個月後就過左身,但契婆婆堅持唔做手術只食藥,結果生存多over十年,但無論點,我都首先打算陪佢睇醫生先,我上網睇但都唔知應該搵人人都話出名既醫生好丫?定係就咁搵附新既醫生好?我好亂,我覺得自己好無用,淨係識擔心同無助:(

別墅

BK Milk勳章

bb0826 發表於 17-6-3 02:42
我上年去過仁安乳房中心做檢查,是找蔡麗賢醫生的,你上仁安的網找佢地電話打去book就得,應不用等太耐 ...
明白,多謝你呀,等我上網睇睇資料先

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

仲睇資料?今日拿拿聲去私家醫院見醫生檢查啦!再叫私家醫生寫封轉介信再排政府,两邊睇

別墅

乳房硬塊係睇外科啊,快d去睇啦

別墅

不是婦科,外科醫生會安排照乳房x ray及抽針,如果係惡性腫瘤,外科醫生可以安排入院做手術或轉介政府醫院做手術,如果想直接入醫院,先打電話去醫院查清楚能否做到以上檢查,請儘快安排,不要拖延了

男爵府

回覆樓主:

乳腺外科医生

男爵府

redboo 發表於 17-6-3 02:14
我媽咪話我知佢個胸有野浸出黎,我好擔心,我上網睇,有野浸出黎已經唔係初期,但我完全唔知應該同佢去睇咩 ...
樓主想睇政府定私家?快d book 照ultra sound 同乳房x光,等report 出後叫醫生寫轉介信去政府或者想由私家跟進做手術均可。
我自己去荃灣港安照,星期日都有得照. 好多間私家醫院都有得照。
我就自己摸到有硬塊去急症室睇咗寫紙排乳腺科,同時間去私家照,報告出咗確診後第二日call醫院,姑娘通知即時帶x光片同report 俾佢地睇,即時安排下午見醫生。

大宅

育兒性格勳章

睇乳線外科
醫生會即時做乳房超聲波及抽針(如有需要)
報告一兩天就有!
盡快見左醫生先

大宅

回覆樓主:

黄亭亭醫生

男爵府

回覆樓主:

樓主,pls check pm

大宅

識揾一定揾張淑儀醫生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

建議搵私家醫生或私家醫院照超聲波同x-ray先。
但出名的私家外科醫生可能好難約,可以試下樓上JM話港安、仁安,仲有法國醫院,佢地有乳科中心,可以約得快D。

如果真係要做手術,可考慮係私家做切除手術先,因為快D,同時排期係政府做其他治療。我的朋友都係咁。

加油!

複式洋房

想快可以去旺角照MEIK,兩日左右出到result

大宅

redboo 發表於 17-6-3 03:46
回覆 jadejade1888 的帖子

有硬塊,加上佢話有野浸出黎,我諗係既機會好高,但其實媽咪本身我知係唔想做手 ...

唔洗太緊張
你本身有無相熟既婦科醫生?

大宅

我上個月都有同一個問題, 現在已解決了.

半年前已摸到左乳房有粒嘢, 到上個月先的起心肝搵資料, 幸好在這個親子綱見到有介紹乳健中心 (近炮台山站)

4/5 打去預約檢查 (不用先見醫生的)
8/5 X-RAY + 超聲波 **要去中環** (照到有懷疑, 有醫生即時抽粗針)
10/5 上午電話通知要見醫生
11/5 上午見醫生 (壞消息是乳癌, 初步是一至二期, 好消息是原位, 應未擴散, 即時同醫生安排19/5做手術, 在聖保襮醫院做, 費用要9萬尾.)

手術後, 好消息是真的沒有擴散. (星期五上午入院做手術, 星期日中午可出院.)

之後覆診見醫生再睇報告, 是一期惡性腫瘤, 化驗腫瘤性質後, 要食5年荷爾蒙藥, 此藥可在診所買, 亦可寫轉介信到政府醫院取, 記住要去有"臨床腫瘤科"的醫院.

最後要感謝星期四駐在乳健中心的曾X欣醫生, 當日第一次見她, 她講解我的情況清楚, 我可以做的要怎樣, 原來她仲可以同我做埋手術 (因當時我很擔心吾知搵甚麼醫生), 另又要帶小朋友, 時間上需要配合, 她很細心, 了解我的情況後, 即幫我致電回她的診所姑娘安排, 等了一陣, 便安排好入院前的抽血, 心電圖, 照肺等檢查, 待我星期五小朋友上學後便可入院, 下午做完手術, 老公接放學帶小朋友來探我.
當日見完醫生, 安排埋手術日期, 已經放鬆了很多, 現在做完手術, 已可照常生活, 真的很感謝她.

大宅

cninelaic 發表於 17-6-11 00:47

半年前已摸到左乳房有粒嘢, 到上個月先的起心肝搵資料, 幸好在這 ...
你好! 最近家人確診了2期, 請問你有冇做埋重建?
有冇需要化及電療及食藥?
你有冇去乳癌基金會找多些資料?
為你感恩, 祝早日康復!

人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

水晶宮

cninelaic 發表於 17-6-11 00:47

半年前已摸到左乳房有粒嘢, 到上個月先的起心肝搵資料, 幸好在這 ...
你依個真係一個好消息! 我啱啱驗咗, 8成係但報告未出, 醫生都約咗我下星期返去... 唉. 希望吉人天相啦!
有你依個好消息我都安心D.
你好好保重呀!

首頁

尾頁

跳至