論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地放平日假既姐姐係咪乖啲

子爵府

byanleung 發表於 17-6-5 14:14
有人會話,要學曳電話都得,但係佢哋多數讀書少,頭腦簡單,好易俾人影响
放平日,係少咗機會識人,好似细佬,放咗學返屋企,梗係好過係街,波地流連

但係而家d 工人點會肯放平日吖!

Even 新海外,請佢時,應承放平日,仲話唔使放添,過一,两個月,就會要求放星期日喇!

唔俾放,咪玩嘢,黑面!

333s    發表於 17-6-10 06:27

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放邊日, 都係就自己...
個人感覺, 佢地大把朋友, 放邊日都多FRIEND

大宅

樓上樓下,隔離左右,全部都係自己人,佢哋唔瞓覺都食到人啦,我覺得作用唔大囉。

你逼佢放閒日,佢條氣唔順,同你玩野,你仲麻煩,所以佢想點就點啦

侯爵府

我相反,覺得閒日仲衰!元朗南亞男人很愛向放閒日姐姐埋手(因閒日姐姐的人數很少,有些是一個人獨坐的,好陰功)

請到香港的姐姐,好人變"工主"。要怕的,不要請了。

純的姐姐,咪又是借錢(我覺得是民族性)。咪又是做事三魂無了七魄。

我自問我姐姐叫做純(她自己不放假,要錢; 但要放只會放星期日同朋友拜神)。我炒她?她會笑出來,"多謝太太"。

要就傭主放假無法放星期日的,無可厚非。要害怕姐姐變壞不放星期日的,我覺得不要請了。

我不理姐姐真純/ 假正經了!總之,作為傭主,一切黑字白紙清清楚楚。也不要相信姐姐"融入家中",仆心仆命為我們了。總之,一切management 應是"先威後恩",往後"恩威並重"的去管理她們。

倒轉頭看: 要我一個女人離鄉背井,去中東/ 星馬/ 香港等等。我也不會純。我也很想有朋友,星期日行行街,吃吃東西,去教會,去拜神等等。

水晶宮

咪傻啦, 工人去街市買棵菜、去接送校車都會識到人, 要壞唔洗等放假。

大宅

結論 : interview 時天下無敵, 樣樣都可以,到了香港便無能為力.

大宅

BK Milk勳章

我姐姐系放平日,系乖

男爵府

回覆樓主

唔比放星期日,將心比己,我會成日想見朋友、想跳槽、憎僱主

象牙宮

學坏易, 學好難。
我要求正常... 而己。

你看一下。google 网上多多有你睇。
提供獨立睡房都唔制 招積印傭:唔想湊細路
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19917041&extra=page%3D2

三日就控訴僱主淋滾水http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20170608/518263

受害人:返工十日就損失1萬
http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20170608/517975

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至