在職全職

跳至
[在職媽媽] deleted  

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

thanks for all your sharing.
Stop here

大宅

回覆樓主

我都想做FTM,想小朋友由自己湊大
但又唔捨得份人工,走左好難再找返一份同而家咁既工
但面對工作壓力,工餘想俾晒時間小朋友補償部唔到佢地既時間,身心都好餘

男爵府

開心吸收勳章

我無萬五甘高,正在爭取緊.
但觀其大環境都不是太好.外面的世界好大風雨.
你出來的話未必穩到高人工的.
生活壓力會更大呀.

象牙宮

Laiyi113 發表於 17-6-14 09:43
搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

你有什么大計? 計劃?
人的平均壽命是 8/90.
是否己儲了至少夠養自己的費用吧。

吹水, 呷... 另計。

好好計劃。
搵到一筆夠養到活至80-90歲。早退休。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 17-6-14 10:43
你有什么大計? 計劃?

但儲夠退休時,小朋友已經吾再需要你,我resiged 在一個月.在家好明顯小朋友開心左同关係好左

子爵府

好媽媽勳章

我最後選擇辭職, 其實我都好唔捨得份糧, 但工作忙, 唔夠時間跟功課亦係事實.

惟有同自己講TRAIN佢兩年, 等佢有個自學模式, 我再搵工. 始終都係小朋友緊要的, 自己好話唔好聽, 都半世人了, 仲有咩可以博?

子爵府

好媽媽勳章

333s 發表於 17-6-14 10:43
你有什么大計? 計劃?
做FTM一定要計好數. 我自己計過老公份糧都夠開支, 唔駛動用SAVING, 慳少少仲有錢儲就GO了.
自己SAVING會做些投資, 買股票/樓, 為將來退休/移民/亞仔出國讀書做準備.

象牙宮

rambojai 發表於 17-6-14 12:27
但儲夠退休時,小朋友已經吾再需要你,我resiged 在一個月.在家好明顯小朋友開心左同关係好左
...

取捨和自身條件有关。 短視, 長視各人都不同。
小孩上小學, 中學, 大學.... 己不再需要你了。 長大了, 成長了, 過自己生活吧。

resign 帶來好處, 同時也有其它問題發生。 平衡到就是。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

阿早! 發表於 17-6-14 15:01
我最後選擇辭職, 其實我都好唔捨得份糧, 但工作忙, 唔夠時間跟功課亦係事實.

惟有同自己講TRAIN佢兩年, ...

有同感!

複式洋房

rambojai 發表於 17-6-14 12:27
...

Agree!我目的就係想多d時間倍小朋友,呢d真係錢買唔到!

大宅

回覆樓主

想resign, 但有2個要養,同老公關係又唔好, 老公都唔俾我唔做,所以無得㨂。如resign咗,唔好彩離婚,c6又唔俾膽養費,咁我真係唔知點算⋯

男爵府

回覆樓主

你好有勇氣生兩個,我得一個,工作也暫時不是太大壓力,我好想多陪個囡,但自問不是湊女材料,老公一個又養唔掂頭家,所以算數唔再諗。

男爵府

回覆樓主

但你們有否想過找另一份少人工,無咁大壓力,準時放工呢?
我成日都想

男爵府

回覆 Cordelia78 的帖子

少都係有壓力既。一係就少到得番萬令蚊。我都好struggle, 想唔做,但女家個邊都依靠我,無得唔做

伯爵府

SUKI20062014 發表於 17-6-14 10:40
我無萬五甘高,正在爭取緊.
但觀其大環境都不是太好.外面的世界好大風雨.
你出來的話未必穩到高人工的.

樓主話5萬,唔係萬五。
其實萬五反而無咁掙扎囉我覺得。15000一個月,扣MPF,返工洗費,淨返12000。請個工人基本都去你5000,距打你虎頭,水呀電呀清潔用品用多幾倍,agent fee,機票放大假等,當$6000。

其實一個月就多$5K-$6K可以用。但如果搵五萬就唔同,一個月多3-4萬,好難放棄。放棄左生活質素會大跌。

nicymama    發表於 17-6-21 15:35
wcpcelia    發表於 17-6-18 09:13

男爵府

大豬既老婆 發表於 17-6-15 09:08
樓主話5萬,唔係萬五。
其實萬五反而無咁掙扎囉我覺得。15000一個月,扣MPF,返工洗費,淨返12000。請個工 ...

exactly!

複式洋房

回覆樓主

月入五萬又真係好難放棄!相信收得呢份人工,工作壓力一定唔少!但樓主係咪高學歷又多經驗既人?如果係既,將來再出黎做野,未必搵到一樣五萬,但應該都唔少人工嫁喎!所以而家放棄工作陪小朋友都係值得既!基於無經濟壓力,同埋唔擔心將來搵唔到野做,我都會選擇走!

男爵府

開心吸收勳章

回覆 大豬既老婆 的帖子

原來系五萬...我只能話....好高人工...
好多人要做半年先有...
壓力大人工高是正比的...
所以.加油吧!

對于是地標線底下的我.....好難過

別墅

當你做到某個位, 有時唔係你話想找份hea D低級D既工就得, 如果你做緊5萬蚊既工, 可能係乜乜Senior或Head或Director, 可能普通D或Manager嘅工唔會考慮你?

大宅

Laiyi113 發表於 17-6-14 09:43
搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

唔知樓主可唔可以去第二間公司,或internal tsf去啲冇咁大壓力既位。

首頁
12345...10

尾頁

跳至