在職全職

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

RockMusicLover 發表於 17-7-14 03:07
同路人,我無諗過唔做野,因為我其實好怕要日日留嚮屋企,仲要為左儲錢比仔女第時留學,一個仲可以,兩個 ...

其實係咪當自己都搵到下錢,都會想將仔女送去外國留學?我有時覺得自己係祟洋?多餘?我唔知道。

大宅

回覆樓主

搵開呢個數,冇可能唔做!小朋友讀k2學費加學野都一萬,仲要兩個小朋友!遲d細囝讀pn又至少加多5k!
好彩我份工暫時仲唔錯,但因為兩個小朋友,變左係唔想再上一層樓去升職!
只想唔太辛苦又有呢個人工就一定要做落去!
香港地真係咩都講錢(emoji)

男爵府

cometingliu 發表於 17-7-14 10:20
其實係咪當自己都搵到下錢,都會想將仔女送去外國留學?我有時覺得自己係祟洋?多餘?我唔知道。
...

只係因為想比多個機會比仔女.....

公爵府

ApplePie_ellen 發表於 17-6-16 20:52
我要養父母同女,無得揀,幾辛苦幾委屈都要做。

Same here

複式洋房

我應該會揀錢始終小朋友讀書都要用錢

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

搵呢個人工通常係管理級別或專業人仕,如果係專業人仕,有時停咗兩三年再出番黎都應該搵到工,不過預咗會被壓價。

我好彩有個靠得住的家傭,所以返工都放心。工作亦唔洗太過準時,又可以間中work from home.

我諗住賺多約十年錢,希望買多間屋收租,咁我就提早退休了。

別墅

我都五萬以上一個月,有兩個小朋友讀緊幼稚園,返工都好多野要跟,其實我都handle唔到兩個小朋所有事,成日都覺得兩頭唔到岸,成日想辭職,但又唔捨得份人工。已經計劃賺多10年錢,供完層收租樓,就辭職湊小朋友。

複式洋房

回覆樓主:

真係好攰又好大壓力, 人工冇5萬, 但workload好重(可能係我能夠唔夠), 盡量8點前收工, 但公司同屋企距離遠, 轉幾程車返到屋企早極都成9點半。 做咗咁多年, 又唔敢轉工(同有經濟負擔)。個囡就嚟兩歲, 真係陪得佢好少

男爵府

Kamy826 發表於 17-7-19 19:10
真係好攰又好大壓力, 人工冇5萬, 但workload好重(可能係我能夠唔夠), 盡量8點前收工, 但公司同屋企距離遠, ...

返到屋9点几,阿女咪訓左?

複式洋房

nobletree 發表於 17-7-19 19:53
返到屋9点几,阿女咪訓左?

阿囡比較夜瞓,通常我哋10:30要佢入房, 暗佢暗到11:30先瞓到

複式洋房

Laiyi113 發表於 17-6-14 09:43
搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

都係事乎自己心態,同家庭經濟能力負擔

複式洋房

回覆樓主

同埋如果真係工作與屋企距離咁遠,其實可以考慮下搬近公司嗰邊,起碼吾使放工都夜媽媽,又少左時間陪吾到個女,預期如果你吾會辭職的話

大宅

回覆 SUKI20062014 的帖子

是萬 5, 定5萬..個數差好女遠..

男爵府

開心吸收勳章

cutiesasa 發表於 17-7-25 15:25
回覆 SUKI20062014 的帖子

是萬 5, 定5萬..個數差好女遠..
系呀.睇錯眼呀...五萬對我來講是天文數字...

大宅

回覆樓主:

我計埋公司提供住宿都有呢個人工, 但只生了一個女,已9歲!無諗住再生,因我享受每年去3-4次旅行,做下facial, body, 買衫

返工唔多壓力,但要輪班,有時不能放星期六日

用戶要求終止服務

搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

我搵超過6萬,自己份工冇乜壓力,又可以6點幾走人,剛剛在二月尾生左第一胎,打算在一兩年35歲前再生多一個。我放完産假真的唔捨得bb但自問自己唔係FTM 材料,所以我放工返家會好開心因為我可以自己handle 返bb但是我係唔可以一日到黑都handle bb 的媽媽。我覺得只要你有時間就同bb一齊,關係唔會比做FTM 差。

大宅

我之前份工只係接近40K, 只有一個5歲小朋友, 由於老公自己做生意太忙, 想生多個及俾多D時間俾屋企, 最後轉左份公務員工, 希望有個新開始

大宅

我份工搵得多但有壓力 , 老細又計較, 之前放產假已比說話我聽, 返工見老細多過見個囡, 一放工就想撲返屋企
見囡囡, 好想辭職但又唔捨得份人工, 又唔想老公一個人擔起頭家咁辛苦.....

複式洋房

我都係咁的情況啊~ 我想做暫時的ftm ~ bb 剛剛5個月~ 不過呢間公司暫時都幾好~ 唔使點樣OT, 不過都要差唔多7點之前可以走,返到屋企8點,真係無咩時間陪bb ~
不過因為呢個人工,老公同屋企人都唔係好贊同我唔做,因為依家有奶奶湊,而且奶奶湊得唔錯~ 不過我就考慮將來要教的問題~ 所以開始考慮ftm 的計畫~
最大問題係收入會少好多~ 要念辦法維持生活水平下去辭職~

大宅

回覆樓主:

掙扎咗兩年,今年6月正式回歸做全職媽媽。 今個暑假係我第一個每日陪住佢哋嘅暑假。

收入5萬以上其實每個月應該都有一啲儲蓄。 過去兩年我節衣縮食再 節衣缩食。
將呢兩年储落錢拎去投資。 同自己講投資嘅匯報要可以應付每個月自己嘅開支。

我而家每個月有七千幾蚊落袋(吾係家用,系投資果度每月派息派cash),好心滿意足

好好計劃 一下你得到嘅會比失去更多!

首頁
23456...10

尾頁

跳至