在職全職

跳至
[在職媽媽] deleted  

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

回覆樓主:

捱到上小學就 ok啦。佢放學休息一陣沖埋涼你放工就啱啱好。 weekend假期多d陪啦。

大宅

我月入未有五萬咁多,都經常有辭職做FTM的念頭,但始終覺得自己有份糧,使錢自由好多,而且更重要係考試期間請假陪阿仔溫書,經常同佢有衝突,令我覺得如果我係FTM,相處時間多咗,可能更容易傷害母子感情。所以繼續做在職媽媽,而返工之外的時間幾乎俾晒個仔。

男爵府

雖然我冇五萬人工,但其實一個月五萬蚊真的好容易洗左去。我兩個小朋友已經小學,他們細個的時候我好想做FTM.但其實現在回想起來,好在當年冇放棄份工,因為他們大個左跟本不需要我全職照顧。小朋友細個時要返工真是好唔想,時間好快過,熬幾年就寧願返工啦。樓主咁高人工,如果手頭上有資金,可以考慮買東西投資收租收息,被動資產收入多左,心理壓力會冇咁大。

大宅

回覆樓主

我同你情況相似,大仔今年讀小一,細女1.5歲!自從細女出世後,我根本無時間理佢,放工即刻睇大仔功課,一年3次考試,考試前一個月溫習,放工即刻陪太子讀書,考試那個星期更把妺妹送去老爺奶奶家,等亞仔可以專心讀書!我覺得自己十分忽略細女,也有想過辭職!但老公不支持,他不想為仔女降低生活質素,他認為為仔女犧牲太多至自己感到壓力,這些壓力一直轉移到仔女身上,只要他們達不到我們的要求,我們就一定會埋怨,施加的壓力會更大!我同意他的看法,本身對自己都要求高,如做FTM應該都係變態果隻!加上呢份工是我的理想職業,有壓力,但同樣有成功感、滿足感,所以暫時自己辛苦D,5:30起身預備送亞仔返學,lunch 10分鐘食完即刻做野,放工飛奔回家,平時睇完功課就算,爭取時間伴讀、捉棋,盡力做好媽媽角色!一定唔完美,只求盡力!

大宅

回覆樓主

另一個重點係:人工真係唔捨得!亞仔一個月都用2萬,妹妹即將讀PN, 玩下playgroup 都差不多一萬,一年2次旅行,辛苦時買下衫、袋獎勵下自己,私己錢投資下,用錢唔需要太計較,慣了這種生活,辭職後可能要問老公攞家用,雖然老公好鍚我,但久而久之地位一定變得不平等,關係可能變得緊張!所以我唔夠膽辭職!

大宅

starbear616 發表於 17-6-16 06:36
有一個囝囝,剛生了囡囡
唔捨得份工,會繼續做
資源多點,各方面都會比到好d個小朋友
Well said.
Think about if mom makes more than 50k and supporting the whole family while dad's income not stable... of course won't quit.

I can't quit.

with over 15 years of experience, can't start from scratch, a few years went by, your expertise and connection will be way disconnect with the actual work force... It's hard to get back into the game.

So, the game must go on.
Full time working mom....

大宅

readymama 發表於 17-6-18 07:22
回覆 brownleebabi 的帖子

要揾個有錢但捨得俾你花費同肯照顧你父母既先得。如果唔係就算佢揾$200k 個月, ...
damn right! 21st century la... 有時我覺得我地女人好犀利!但在職場上,往往賺得比男人少。其實賺 $200k果個,應該是我們女人!!
Full time working mom....

大宅

purplebonnie 發表於 17-6-20 23:18
另一個重點係:人工真係唔捨得!亞仔一個月都用2萬,妹妹即將讀PN, 玩下playgroup 都差不多一萬,一年2次旅 ...

我老公搵多我少少
但double income生活真係好好多
又唔洗用老公錢
可財政獨立
一家大細生活都好d
自己想買咩就咩
其實我覺得咁樣開心d
唔洗靠老公
雖然可能好多人鐘意比老公養,做少奶奶

大宅

回覆樓主:

有份工生活又真係好唔同....

伯爵府

+3金熱血

Laiyi113 發表於 17-6-14 09:43
搵得呢個數,工作壓力一定大,生完第二個後更加好想辭職,但呢間公司收入穏定,福利好,辭工後搵唔到,好掙 ...

我15年前已經呢個數。

不過裁了員,經過10年薪金又高又低,5年前再穩定起來。

所以,如果另一半唔穩陣,千祈唔好Quit,.到小朋友上中學,就穩定了,那時亦是開始狂洗錢。

男爵府

回覆樓主:

我搵唔止5萬,仲會年年加,所以點都唔會quit,除非老公發了達la.

不過我只會生一個,要返工同湊2個,我handle唔到,同意陪小朋友係重質不重量,我放工後所有野親力親為,我女一樣咁痴我。

其實有無想過轉工? touchwood我份工唔洗點OT,6點就返到家。

禁止訪問

大宅

老公揾好少。。有閃過念頭做FTM,但現實話我知錢/資源對小朋友好緊要。。我黎緊有三個。。。只好見步行步。。

男爵府

如果穩定有HANDLE到壓力的話,QUIT左好可惜呀,好難穩得翻性價比甘高的工啦,市場邊有甘多人工高又中間壓力的工,出面VACANT的5萬工的大多地獄位,OT O 到死或者多公司政治。

公爵府

回覆樓主

樓主公司有冇得申請返少日/部分時間在家工作?我以前公司有呢個做法,主要係比生完bb既媽媽&高級員工(初級冇話唔申請得既,但manager 批唔批又另一回事)申請,因為驚啲媽媽生完就resign。

複式洋房

gooseho 發表於 17-7-10 13:32
如果穩定有HANDLE到壓力的話,QUIT左好可惜呀,好難穩得翻性價比甘高的工啦,市場邊有甘多人工高 ...

你講得arm,quit左就搵唔翻。工作上是可以handle到,主要壓力是來自d公司政治,有人爭上位,有人打小報告,其實一路都有,以前後生未有小朋友唔覺係乜嘢,而且有多d精神去處理,但宜家個心已經係屋企了,成日要爭來爭去好煩,但坐得高位你就要有本事同人爭,唔係下屬唔會聽你。所以明白有人話人工包你呢d係arm既,只有自己取捨。

複式洋房

h9907246 發表於 17-6-29 01:13
老公揾好少。。有閃過念頭做FTM,但現實話我知錢/資源對小朋友好緊要。。我黎緊有三個。。。只好見步行步 ...

你生三個,其實好熱鬧好開心架!但真係要好多資源同時間,覺得你好堅呀!

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

自己份工收入理想,壓力唔算超大,準時放工,唯一係經常飛,小朋友仲bb時真係超級唔捨得,而家小朋友就返學,間中工作攰或者望住小朋友慢慢長大都有辭職念頭,但知道現實唔許可,唔做的話生活質素維持唔到,都係繼續努力吧

男爵府

cometingliu 發表於 17-6-15 23:23
剛生左小朋友,而家3個幾月,我有諗過唔做或者轉part time,我係專業人士,part time周街有,但我都放棄唔到 ...

同路人,我無諗過唔做野,因為我其實好怕要日日留嚮屋企,仲要為左儲錢比仔女第時留學,一個仲可以,兩個去哂我就一定要做野。

只係想多d時間陪仔女同埋跟阿仔d功課,我有諗過幾條路:

(1)找一份能隨時work from home的工作,或返歐美timezone, 但後來發現仔女在家根本做唔到野,你一嚮屋企就會痴住你,同埋好嘈,或聽到佢有唔乖行為忍唔住出後教。(我細女未返學)
(2)搵份準時返工放工既工,一放工即走。人工會少一大截,工作性質一樣,也不見得少左壓力,唔化算。
(3)橫掂而家都嚮火坑,趁仲打得轉份再高d人工但可能再大壓力d既工,咁可以早點儲夠錢。

結果我揀左三....

男爵府

回覆樓主:

其實主要份工長時間定好輕鬆,在公司是否做到私人野,相差好遠

首頁
12345...10

尾頁

跳至