在職全職

跳至
[在職媽媽] deleted  

首頁

尾頁

大宅

我人工都有,仲要有長俸,所以唔捨得辭工,一定搵唔番呢份工,但係工作壓力好大,屋企靠工人睇住5歳女...每日放工回家看功課,湿習,星期六日全天候睇女...職業媽媽不易做(emoji)(emoji)

大宅

flori 發表於 17-11-5 19:52
same here,我都係由一份chur工轉去做一份頹工,寧願搵少啲都希望陪多啲屋企人同埋老公。大前提係人工唔會 ...

同意,而家人工唔差,只係冇額外收入,所以寧願陪屋企人

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我都想呻吓,新工人姐姐做咗2個月,完全上唔到手,見到呀女瘦哂,間屋一塌湖塗,好想辭職,但宜家份工好正,人工ok(底薪都唔止5萬), 老板同同事又ok, 返工時間有需要又可以隨時返屋企,0900 - 1730....但老公工作都好順(佢都唔止5萬),所以每曰都好掙扎...

男爵府

bebe1314 發表於 17-11-27 13:10
我都想呻吓,新工人姐姐做咗2個月,完全上唔到手,見到呀女瘦哂,間屋一塌湖塗,好想辭職,但宜家份工好正 ...

咁咪換工人囉!唔應該想辭左份工,然後去做一份只值$4,410月薪的工作。

換工人的cost,亦只是$1萬咁上下。再唔係,請多個part-time煮飯/打掃,順便教下妳工人做野。

子爵府

2023年兔年勳章

kyliema2006 發表於 17-11-27 14:47
咁咪換工人囉!唔應該想辭左份工,然後去做一份只值$4,410月薪的工作。

換工人的cost,亦只是$1萬咁上下 ...

今年換第四個喇,年頭果個跳工,第2個傷害呀女,第三個老seafood做1個月之後同財仔借錢,借咗10萬走佬,唉

男爵府

bebe1314 發表於 17-11-27 17:50
今年換第四個喇,年頭果個跳工,第2個傷害呀女,第三個老seafood做1個月之後同財仔借錢,借咗10萬走佬,唉 ...
咁又大鑊左D。我工人告訴我,若換工人換得太密,工人可以到入境處blacklist僱主,咁僱主的新申請可能會延遲或不獲批准。

琥珀宮

rambojai 發表於 17-6-14 12:27
但儲夠退休時,小朋友已經吾再需要你,我resiged 在一個月.在家好明顯小朋友開心左同关係好左
...

係呀,自己湊嘅質素好好多,錢係買唔到

子爵府

2023年兔年勳章

kyliema2006 發表於 17-11-27 17:56
咁又大鑊左D。我工人告訴我,若換工人換得太密,工人可以到入境處blacklist僱主,咁僱主的新申請可能會延遲 ...

唉,所以諗緊不如請鐘點姨姨,係貴d,但好似好過菲/印

大宅

回覆樓主:

生完番工我有一段時間適應新Dept,新老闆,難頂都要頂,因為之前舊老闆見我生仔,出左特別bonus,但係要幾年後先cash in 得

我先生份工不穩定,唯有,樂觀地諗,還好自己還有能力,不要放棄

男爵府

bebe1314 發表於 17-11-27 18:29
唉,所以諗緊不如請鐘點姨姨,係貴d,但好似好過菲/印
請個鐘點教妳工人做野及煮飯囉.

子爵府

2023年兔年勳章

kyliema2006 發表於 17-11-29 16:12
請個鐘點教妳工人做野及煮飯囉.

宜家考慮緊,但姐姐太蠢太無記性,可能鐘點要請幾個月。

大宅

個女幾大?可否找人湊住先(找親人或褓母)等工人慢慢習慣屋企工作。你可能要主動仔細安排,再接番女女番來湊

大宅

雖然人工唔及你多!
但ftm 唔係人人做得黎!
每個人都有長處短處,如果要我唔做野
日日係屋企湊小朋友,做家務煮飯!
我仲大壓力,返工同同事吹水又一日
放工就急急腳返屋企湊B,我反而幾enjoy
好珍惜同小朋友相處!
小朋友都好痴我,唔會因爲我唔係ftm
就唔痴我!
所以好睇你點照顧佢,

大宅

MommyPanel勳章

粉紅的喵 發表於 17-12-8 02:06
雖然人工唔及你多!
但ftm 唔係人人做得黎!
每個人都有長處短處,如果要我唔做野

我都好想做ftm, 但政府工找差不多5萬,又多數準時收工,係要返星期六日同要收夜,全家都無人支持我ftm...
雖然我有個幫到手既工人,但2個女都好黏我,有時返weekend時都覺得好對佢地唔住,陪唔到佢地一齊放假去玩。。。

別墅

回覆樓主

我仲未係在職媽媽但考慮緊要吾要小朋
甘岩又有份工可以搵到呢個數但係就要開始搏殺, 吾知仲有冇時間生小朋友
好糾結中

大宅

陪月勳章

回覆 Chengkchk 的帖子

"我人工都有,仲要有長俸,所以唔捨得辭工,......,星期六日全天候睇女...職業媽媽不易做"

我同你差唔多,但無長俸啦,有一大筆P-fund囉。如果返4日工出8成糧,我都lur飯應,起馬可以自己做吓運動同跟足啲細路嘢。但”正苦” 点會有咁既彈性呀!

男爵府

Quality is better than QuantityWorking mom 係非常珍惜返到屋企嘅親子時間!
雖然返到屋企已經好累,不過都堅持湊B!!!

別墅

Hi all!! Luckily i found this feed! i have been thinking to quit my job (also earning over 50K). My gal is months old now and i really want to accompany her growing up. The company that i work for is used to be a good one but during my maternity leave a new boss came on board. She's a tough one and definitely not easy to deal with, this makes me super tired.....................!!! sigh......

複式洋房

回覆 Chengkchk 的帖子

有同感

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

kooliestgirl 發表於 17-6-23 17:56
我搵唔止5萬,仲會年年加,所以點都唔會quit,除非老公發了達la.

不過我只會生一個,要返工同湊2個,我hand ...

真心想知搵50k的各jm是那些行業,要點進修?我搵到30k都願,但有學位有十年以上工作經驗都係似junior 人工

首頁

尾頁

跳至