自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好多時僱傭合約寫左, 離職3個月內唔可以做返同一行, 其實有冇CASE 係舊公司會追返新公司的賠償呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 17-6-14 20:15
好多時僱傭合約寫左, 離職3個月內唔可以做返同一行, 其實有冇CASE 係舊公司會追返新公司的賠償呢? ...

好難告得入,最多只係刁難下離職員工。 唔會告新公司,違約的是員工。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 17-6-14 20:24
好難告得入,最多只係刁難下離職員工。 唔會告新公司,違約的是員工。
...

我打錯....應該係轉工員工咪好麻煩囉..

例如: 我而家做百佳, 轉工去惠康咁....咁百佳咪可以話我做返同行...

禁止訪問

寶石宮

那些花兒 發表於 17-6-14 20:32
通常呢啲職位都唔使過冷河,高層或者手上有客果啲先要。你做邊行需要過冷河?
...

其實我好多份工都有呢句...我覺得係合約標準..做marketing

大宅

回覆樓主:

冇用,除非你離職後佢有俾錢你放garden leave, otherwise meaningless

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 17-6-14 20:31
我打錯....應該係轉工員工咪好麻煩囉..

例如: 我而家做百佳, 轉工去惠康咁....咁百佳咪可以話我做返同行 ...

如果佢執意要刁難,會煩一陣。 不過我未見過公司告得入任何一個離職者。

試想想,如果一個專業人士,俾你落條咁嘅條款,咪唔洗轉工?

子爵府

我唔識, 不過好多野都係純粹LIST出黎保障公司..會唔會實行又係另一回事.

禁止訪問

珍珠宮

good_pig 發表於 17-6-14 20:15
好多時僱傭合約寫左, 離職3個月內唔可以做返同一行, 其實有冇CASE 係舊公司會追返新公司的賠償呢? ...

正常冇得追,用黎兇員工啫!我之前文職都有呢個條款,都冇人理

水晶宮

回覆樓主:

做金融,Ibanking 嗰D一定要過冷河,一定會告你架。

寶石宮

ChloeMa 發表於 17-6-14 20:53
如果佢執意要刁難,會煩一陣。 不過我未見過公司告得入任何一個離職者。

試想想,如果一個專業人士,俾 ...

其實係咪要proof到,去完新公司對舊公司有利益影響先算呢

大宅

HLDMaMa 發表於 17-6-14 21:03
做金融,Ibanking 嗰D一定要過冷河,一定會告你架。

咪亂up
我做呢行大把朋友轉來轉去都冇俾人告

禁止訪問

水晶宮

candysugar 發表於 17-6-14 22:06
咪亂up
我做呢行大把朋友轉來轉去都冇俾人告

轉來轉去一定要尊守三個月過冷河囉。新公司都吾想take lee 個risk.

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

告唔入的。老公同事試過比舊公司告,敗訴……話個職員難道唔需要生活?是否舊公司照出糧比該員工?所以判舊公司輸。

大宅

HLDMaMa 發表於 17-6-14 22:13
轉來轉去一定要尊守三個月過冷河囉。新公司都吾想take lee 個risk.

但我啲朋友包括我自己從來冇過過冷河嗃,真人真事,而我同我啲朋友亦吾係低級,當然 亦都唔係最高級嗰班
呢d係employment contract 好common 既clause, 實際點運作又係另一回事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我份約一年內不做同行,現職時不可談論、post有關工作內容/客人資料
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

crystal媽咪 發表於 17-6-14 22:19
我份約一年內不做同行,現職時不可談論、post有關工作內容/客人資料

談論,正常舊公司點會知

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 17-6-14 22:20
談論,正常舊公司點會知fb、討論區都唔得,我估暗示,別人有機會估到都唔可以
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至