自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-23 14:04
另外,如果小朋右照完x-ray 真係要帶架,請問個架約幾錢?

個架唔駛錢,只係俾覆診錢

子爵府

好媽媽勳章

meimei小朋友 發表於 17-7-23 09:59
回覆 beverly@mim 的帖子

我見她用一個特別尺放在尾龍骨上量度
咁我大概知係乜,你睇atr個度數就係

子爵府

好媽媽勳章

馬騮狗 發表於 17-7-23 10:18

政府唔會信外面嘅x-ray,只係信佢自己照嗰D。宜家要做嘅係去 ...

係我話乘3左右既,不過我唔包個個都一樣,呢個數字係我自已研究出黎,錯左唔好話我呀

子爵府

好媽媽勳章

meimei小朋友 發表於 17-7-23 10:05
回覆 馬騮狗 的帖子

謝謝意見。請問知唔知私家照x-ray 約幾錢? 可否攞住張x-ray 底片給政府(學童保健:上 ...
我唔贊成去私家照,又要食多次輻射,將來仲要有排照差2個月,應該唔太嚴重先會排2個月排,2個月係會有轉變,但著架都要睇度數,未去到一定度數都係觀察

子爵府

好媽媽勳章

meimei小朋友 發表於 17-7-23 14:04
另外,如果小朋右照完x-ray 真係要帶架,請問個架約幾錢?

照完x光係要先轉介去醫院,見完醫生先決定使唔使著架,要就去令一部門排期,新症$135,之後覆診80,你預要睇幾次先有個架

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

meimei小朋友 發表於 17-7-23 21:56
回覆 beverly@mim 的帖子

請問轉介去醫院,是否大口環?
威院或大口環,睇你住址而定

大宅

小師妹 發表於 17-6-19 16:57
我仔S彎15度,搵中醫針灸做咗三個療程(三個月)已見效,現只7度,我見有好多青少年都係搵佢醫脊柱側彎! ...

可否俾醫生資料

大宅

回覆 kiu-mummy 的帖子

我都懷疑脊醫係度拉拉扯扯幾分鐘是否有用🤦‍♀️次次收收費幾百蚊,還叫我每星期都要復診。

大宅

開心吸收勳章

meimei小朋友 發表於 17-7-23 13:40
回覆 WIN子 的帖子

我都想知有關做運動的資料,謝謝

女教練叫jo
現在在黃埔教人

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我家姐大約有48度,所以我好明白,因為治療其間,除左外觀和心理,生理都有影響,我都是生女,因為女仔發生機會率比男仔高好多,所以我都有上網揾資料,除左著架,也可以睇脊醫,同埋都有d護脊操都有幫助,游水都幾好,可以加強背肌力量。上網話可能會遺傳,所以我個囡三歲逼佢游水。

禁止訪問

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-25 11:28
請問大家,呀囡本身有玩羽毛球和籃球,如果真係要帶架,是否要停晒這些運動?還是練波其間,可除去架,只要 ...

我2/8返去大口環,到時再幫妳問清楚。上次個物理治療師同我講,除咗沖涼同1個鐘運動,其他時間都要戴個架。每日最少戴22小時

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

小師妹 發表於 17-6-19 16:57
我仔S彎15度,搵中醫針灸做咗三個療程(三個月)已見效,現只7度,我見有好多青少年都係搵佢醫脊柱側彎! ...
Please PM
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

do exercise for example swim

首頁

尾頁

跳至