自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我平時日間合格12x/8x,傍晚後13x 或14x/ 下壓9x.最近半個月有時升到15x/10x, 日間也超標,本身無食藥,醫生開左Olmetec 20mg, 一星期後無改善,咁其實係咪要試耐d先見效?跟住醫生轉左Exforge 5m/160mg, 呢隻藥係咪好強,我怕好傷,想繼續試吓Olmetec, 有無人食開呢兩隻藥?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

首先好多因素影響血壓上升,一定要檢查清楚邊一方面出問題,只是食降血壓藥效果一定不明顯,生活作息要改變、飲食要3高1低、情緒不要太大起伏、有適量運動等。

每一個人身體狀況不同,建議睇專科醫生。

333s    發表於 17-6-20 10:01
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

回覆:alfreday 的帖子

我之前做過體檢,心電圖,腎果d無問題,膽固醇都ok,但血管老化。咁一般食藥要幾耐先見效果?一星期是否太少?

男爵府

SnowlyL 發表於 17-6-20 09:40
我之前做過體檢,心電圖,腎果d無問題,膽固醇都ok,但血管老化。咁一般食藥要幾耐先見效果?一星期是否太 ...
食左藥應該一兩日就見到效果
食左一星期都冇效果,就應該真係唔夠藥力

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

水晶宮

回覆樓主:

如果後生,建議唔好咁快食藥,食左返唔到轉頭,我媽4x歲開始食,現在6x已好多問題 (蛋白尿,心臟衰竭…), 根本血壓上升係反映身體問題,係一種代償機制,血行唔好,以正常血壓去pump血唔能夠送夠血到各器官,先要高血壓代償。食西藥去唔俾血壓升高,如身體病因冇處理,血循環持續不足,各重要器官仍然唔夠血氧只會繼續衰退惡化,終有一日出現心臟發大、心律不正呢d情況去代償,pump血力不足=心臟衰竭。

我覺得如果超重先去減磅,調節生活飲食作息,再加中e調理,生活調節半年都冇效先考慮食西藥。

我不是專業醫生,以上意見純粹基於個人經驗。我本身已很瘦不能靠減肥去減血壓,但靠調理身體+飲食+運動,血壓減低了廿幾度。

象牙宮

SnowlyL 發表於 17-6-20 09:08
我平時日間合格12x/8x,傍晚後13x 或14x/ 下壓9x.最近半個月有時升到15x/10x, 日間也超標,本身無食藥,醫 ...
Olmetec 20mgExforge 5m/160mg

你可以, 网上查它的副作用。

食"內科藥", 通常並非即時有效。需食一段時間。不似感冒, 咳, .... etc

醫生配藥, 根據體重, 身高, 病情, 由低分量開始。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:Elenalan 的帖子

我都好廋,40幾歳,就係怕負作用,我之前都控到d, 今個月唔知攪咩鬼。

水晶宮

SnowlyL 發表於 17-6-20 10:39
我都好廋,40幾歳,就係怕負作用,我之前都控到d, 今個月唔知攪咩鬼。

...

精神緊張都有好大影響,肌肉不能放鬆血管也不能放鬆導致舒張壓高,如果瞓好食得清淡+持續運動都冇效,先考慮食藥。

大宅

回覆:Elenalan 的帖子

多謝意見,我都想再調理吓先,呢半年已差不多日日30分鐘運動,我始終膽心十年八年後d副用出晒嚟,到時好大獲,呢輪生曬暗瘡,或者睇吓中醫,不過食左幾日血壓丸,應該停得切卦,希望唔好彈升。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Elenalan 發表於 17-6-20 10:08
如果後生,建議唔好咁快食藥,食左返唔到轉頭,我媽4x歲開始食,現在6x已好多問題 (蛋白尿,心臟衰竭…), ...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

血壓藥食1-2日就會有效果,
我最高試過17X/11X
食左Exforge 5mg/80mg幾年
血壓一直keep得好好
醫生話呢隻藥較少副作用
如果你擔心, 試下睇第2個醫生

男爵府

Peanuts 發表於 17-6-20 11:02
血壓藥食1-2日就會有效果,
我最高試過17X/11X
食左Exforge 5mg/80mg幾年

我老公都食呢隻,控制得唔錯

男爵府

我平時日間合格12x/8x,傍晚後13x 或14x/ 下壓9x.最近半個月有時升到15x/10x, 日間也超標,本身無食藥,醫 ...

我食左血壓葯十幾年。醫生話血壓葯要同時食兩隻,比食一隻嘅效果好好多,而且份量亦可以少啲。你問下你醫生。

大宅

回覆:Peanuts 的帖子

咁暫時身體有無問題,例如腎功能? 係咪算靚約?大約幾錢盒?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

SnowlyL 發表於 17-6-20 13:24
咁暫時身體有無問題,例如腎功能? 係咪算靚約?大約幾錢盒?
身體冇問題
診所配藥$260/盒我去藥房問過$320/盒

大宅

回覆:Peanuts 的帖子

謝謝回覆

男爵府

你在家量定係診所量?發現在家和診所有分別

男爵府

回覆樓主:

又話唔可以快,咁可以做那樣運動?

大宅

回覆:wong0723 的帖子

在家量是較診所高,但這兩星期在診所都15x, 但在家有時坐定量兩次,兩次都可以有10度8度分別。如能控回兩星期前就好了。

珊瑚宮

血压藥有机会食到腎衰竭
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至