自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上星期全港熱話,譚芷昀 Celine 小妹妹響《全美一叮》獻唱「My Heart Will Go On」爆紅,小弟聽完都深受感動。

睇報道先知原來 Celine 係由佢爸爸譚博士 Dr. Steve 教出來,而且 Dr. Steve 仲開設音樂學校,真係有啲心動,想叫身邊個仔女唱得兩咀嘅家長朋友幫仔女報班啦!

但係見到學費成幾千蚊,家燕媽媽仲對譚博士有微言,話「此人居心叵測」,咁都係睇定啲,費事要朋友曬錢,等小弟搵下譚博士教唱歌資歷,做下 Fact Check 先。

首先就了解下譚博士唱歌點勁法啦。去佢幾個官方網站,包括:

- 個人官網 http://www.tamsteve.com/
- 音樂學校官網 https://www.singandyou.com/
- hmv 藝人譚順生官網 http://www.china3d8078.com/artiste/detail.html?artiste_id=29

都有提到佢贏過好多歌唱比賽冠軍,呢個係以上官網都有登出嘅得獎名單:

​-----
Kowloon City Singing Contest
譚詠麟《忘不了您》
Tsim Sha Tsui District Singing Contest

譚詠麟《小風波》
Hong Kong High School Singing Contest
譚詠麟《霧之戀》
Hong Kong Talent Contest
譚詠麟 《愛在深秋》
My Darling Singing Contest
Lionel Richie《Hello》
Kowloon city Charity Singing Contest
張學友《情已逝》
Silver Star Singing Contest
張學友《情已逝》
Heart to Heart Charity Singing Contest
《大會堂演奏廳》
Pop Song Singing Contest
張學友《李香蘭》

New Creative Singing Contest
張學友《遙遠的她》
Toronto Chinese Singing Contest
張學友《你的名字和我姓氏》
Ottawa Chinese Singing Contest
Mandy 《Berry Manilow》

Mong Shing Chinese Singing Contest
張學友《每天愛妳多一些》
Super Star Singing Contest
張學友《你的名字和我姓氏》

Top Voice Singing Contest
許志安《唯獨妳是不可取替》
Regina Singing Contest
Dave Berry《Now》

Christian Singing Contest
黎明《愛比我重要》
Super Singer Singing Contest
《大會堂演奏廳》
-----

又真係好多獎喎!全部都攞冠軍!但係,點解有啲歌曲年份好似怪怪哋?

Fact Check 歌曲出品年份:
大會堂演奏廳 1988
李香蘭 1990
每天愛你多一些 1991
唯獨你是不可取替 1993
你的名字我的姓氏 1996
愛比我重要 2000

莫非譚博士係 Dr. Stange,定係識用時光機番去舊時參加比賽?其中一首《你的名字和我姓氏》,學友有呢首歌咩?1990年,黎明先剛剛出碟。

Fact Check 博士資歷

見好多報道都有提及譚博士係聲學博士,而佢間公司又提到佢係「聲學訓練專家譚博士」,小弟都好想了解譚博士個 PhD 師承何處,話晒佢間音樂中心兩位歌唱教練,一位 Samuel Kwan 有英國倫敦聖三一 TRINITY ROCK SCHOOL 八級聲樂証書,另一位 Carmen Bat 都有英國倫敦聖三一學院ATCL聲樂文憑,好專業。咁譚博士應該仲勁啦!

但係我搵來搵去,都搵唔到譚博士個 Dr 係來自邊度同咩科,只見官網咁寫:「Steve擁有30年人事管理,行為分析,舞台表演及歌唱比賽經驗。利用超過5百多個案例讓他累積了豐富的認人用人經驗,將實際經驗結合心理學的相關研究,總結出了一套”知人善用”的方法。從中取得良好的應用效果,迄今為止歌唱教學已經有超過10,000小時授課及音樂評判經驗。」

再搵下,見到有一個 Facebook 用戶 「Tutor Kara」,可能係譚博士分身,因為呢位用戶分享好多 Celine 比賽片,又介紹自己係教唱歌。呢位「Tutor Kara」,響Facebook度講咗,2005年響菲律賓馬民拉嘅 University of Science and Technology 畢業,攞到 Doctor of Philosophy in Business Administration。原來係商業學博士,唔係音樂,唔係聲樂喎。都無所謂,高學歷即係有方法,都係好事。但係,小弟搵極都搵唔到馬尼拉間 University of Science and Technology,究竟呢間大學邊度變出來?或者呢個 FB 用戶係 Celine 擁躉開呢,假acc都唔定。

咁譚博士嘅「聲樂」教學法又點來嘅呢?2014年6月10日,香港商報訪問過佢,報道咁寫:「譚順生自15歲開始唱歌,參加海內外不少歌唱比賽并屢獲獎項。他的歌唱生涯,除了是無師自通,更自創新法,能夠在短時間內為不同人士訓練他們的歌唱技巧,他自創一套「知人善用」的方法,迄今為止歌唱教學已經有超過10000小時授課及音樂評判經驗。」

原來係「無私自通」,真係天才博士呢。

香港商報:歌唱訓練成企業培訓新趨勢
http://www.hkcd.com.hk/content/2014-06/…/content_3348014.htm

其實搵一位教唱歌名師,背景真係唔重要,最緊要有高徒,Celine 又真係好唱得又可愛嘅。

大家都聽過佢個女嘅演出,咁都欣賞下小弟精心推介,由譚博士親身演繹、台風十足嘅《剪愛》同《心血》啦:

剪愛 covered by Dr. Steve
https://youtu.be/sexqJ7F5Ho0

心血 covered by Dr. Steve
https://youtu.be/kSGw2pNvEtI

#以上全部資料都係Google到

https://www.facebook.com/desplaylab/posts/1934300396784654

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有佢唱歌添

男爵府

good_pig 發表於 17-6-20 21:52
上星期全港熱話,譚芷昀 Celine 小妹妹響《全美一叮》獻唱「My Heart Will Go On」爆紅,小弟聽完都深受感 ...

bk果然多高人

珍珠宮

good_pig 發表於 17-6-20 21:54
有佢唱歌添

心血首歌,句(那麽多)都吾到key,

剪愛首歌又無唒假音!
karaoke水準, 真係識教唱歌架?!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

等繼續爆料
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

回覆樓主

d人真勁

寶石宮

melonfans 發表於 17-6-20 22:09

心血首歌,句(那麽多)都吾到key,

算OK的唱K

子爵府

回覆樓主

唔評論譚爸爸為人,但憑此事令我覺得,好多香港人真係唔睇得人好,憎人富貴,好似要想方設法從各種渠道踩人落地為止

LOVE074    發表於 17-6-21 10:53

侯爵府

醒目開學勳章

有佢唱歌添

多謝你嘅殘酷分享!

真係好難頂!我冇辦法聽晒全首歌!

Un 頂 able!

表演一首歌,唔係話你咬字正、音準......就一定都好聽。

某些人聲要配合某些key。

有啲人把聲係入唔到屋,冇觀眾緣!

sklui    發表於 17-6-20 23:33

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

1989年唱許志安《唯獨妳是不可取替》?
作大都做下cross check啦

珍珠宮

good_pig 發表於 17-6-20 22:14
算OK的唱K

唱成咁!聲學畢業—定無可能!

wcpcelia    發表於 17-6-21 09:11
good_pig    發表於 17-6-20 22:28

侯爵府

醒目開學勳章

babyhoi 發表於 17-6-20 22:17
1989年唱許志安《唯獨妳是不可取替》?
作大都做下cross check啦

先知/預言家?
時空穿梭?

男爵府

好媽媽勳章

有佢唱歌添

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

完全滿足我好奇心,佢個博士原來係咁得嚟。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Yukyuk 發表於 17-6-20 22:15

多謝你嘅殘酷分享!
X2
感激遇上你~

公爵府

回覆樓主:

勁喎……叫起底組
D記者就吾洗四圍揾料慳番好多時間

寶石宮

maggie196 發表於 17-6-20 22:15
唔評論譚爸爸為人,但憑此事令我覺得,好多香港人真係唔睇得人好,憎人富貴,好似要想方設法從各種渠道踩人 ...

即係咁, 佢唔係響家燕姐果度玩到咁大...應該冇咁多火頭..

寶石宮

katherine.k 發表於 17-6-20 22:28
勁喎……叫起底組
D記者就吾洗四圍揾料慳番好多時間

我都係睇人地FB FWD

男爵府

good_pig 發表於 17-6-20 21:52
上星期全港熱話,譚芷昀 Celine 小妹妹響《全美一叮》獻唱「My Heart Will Go On」爆紅,小弟聽完都深受感 ...

超普通k lor

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggie196 發表於 17-6-20 08:15
唔評論譚爸爸為人,但憑此事令我覺得,好多香港人真係唔睇得人好,憎人富貴,好似要想方設法從各種渠道踩人 ...
應該講,香港人都好反感大人用小朋友賺錢,以前d童星都係拍戲為主(小柏林,唐寧),但而家好多童星好似商業機器一樣,拍廣告,比賽當職業咁,呢個阿爸仲自己開學校賺錢,銅臭味好濃,唔得人鍾意都正常

首頁
12345...13

尾頁

跳至