自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

前日無啦啦有兩隻蜜蜂入屋
琴日又三隻
係咪關之前落左甘多日雨事? 有無人都係甘 我係住高層 唔係郊區村屋
屋企有三個細路(三歲加兩個bb)
我好怕針到佢地
知道蜜蜂係益蟲 但麻煩唔好飞入我屋企

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

睇吓附近(例如冷氣機、簷底...)會不會有蜂巢。
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

別墅

我試過有黑蜂入屋, 諗起都怕

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我之前都有隻勁大隻蜜蜂入屋, 半隻手掌大, 嚇到我死, 開了窗又不走, 沒有辨法之下, 唯有 CALL 管理處D人來幫我捉, 佢見到都話噤大隻都打左個突, 佢趕隻大蜜蜂走, 佢唔走, 就打死左佢, 後來佢話果隻應該係蜂后嚟.

珍珠宮

pochacco8217 發表於 17-6-23 08:21
琴日又三隻
係咪關之前落左甘多日雨事? 有無人都係甘 我係住高層 唔係郊區村屋 ...

連續兩日都有,真係要check下有冇巢係附近

男爵府

我都試過, 我都係住高層, 發現冷氣機位有蜂巢, 超恐怕, 後來管理處搵殺虫公司攪掂左, 入面有好多bb

男爵府

蜜蜂多數好天先出來搵食,如果哩兩日都有蜜蜂入屋,好可能附近有巢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

tcka 發表於 17-6-23 09:40
我試過有黑蜂入屋, 諗起都怕

咁驚嚇?

大宅

pochacco8217 發表於 17-6-23 08:21
琴日又三隻
係咪關之前落左甘多日雨事? 有無人都係甘 我係住高層 唔係郊區村屋 ...
屋企有無用遮光紙同窗廉?掲開窗廉睇角位,或者遮光紙遮住既窗,如果發現有細細泥堆,好似薑咁或者似花灑咁,係蜂巢

我屋企畀蜂築過三次巢,撕走遮光紙,無用窗廉,蜂年年都會黎睇境,見到無暗陰位就會走.

前幾日又黎,仲係我面前嚇我,我大聲話,五分鐘後,你唔走,就殺你,佢跟住飛走.

首頁

尾頁

跳至