嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問我仔仔5個半月大19/6已經開始食糊仔,第三日已經可以代一餐,咁請問一匙糊你係咪=一匙奶粉?同埋幾時可以代2餐或食粥仔?謝謝

回覆 Apple.w.s 的帖子

Hello Apple.w.s BB好叻叻5個半月已經食固體食得咁好! 剛開始食固體質地會比較稀和幼滑,將飲開嘅奶加入純米糊,質地杰杰地好似芝麻糊咁,一般8-9個月BB會開始食兩餐固體粥和糊都OK,主要因應BB吞嚥/消化能力黎調教質感、份量、餐數,BB有試過水果、瓜、菜蓉未? 媽媽有冇俾BB飲水呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-6-27 17:29
回覆 Apple.w.s 的帖子

Hello Apple.w.s ,BB好叻叻5個半月已經食固體食得咁好! 剛開始食固體質地會比較稀 ...

未試果,瓜蓉,下星期會試。咁1匙米糊係咪=1匙奶粉?因我BB食緊5安奶1餐,而家我用1匙奶粉+4匙米糊可以嗎?
Apple.w.s 發表於 17-6-27 18:09
未試果,瓜蓉,下星期會試。咁1匙米糊係咪=1匙奶粉?因我BB食緊5安奶1餐,而家我用1匙奶粉+4匙米糊可以嗎 ...

Hello Apple.w.s ,一般食固體質地係由稀和幼滑慢慢轉變成柔軟和搗爛,媽媽可以試下將1匙米糊加入1安平時BB飲開嘅奶度,睇下質地係咪稀和幼滑,如果OK就可以跟返依個比例開到大概一個BB碗分量就可以代到一餐奶。每個BB發展快慢都唔同,媽媽按返BB吞嚥/咀嚼能力改變食物質感,慢慢增加米糊和奶嘅比例架。媽媽想俾BB試水果,瓜蓉好好呀,加入糊仔度黎食都可以,留意每種新食物由少量開始同連續試3日呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-6-28 16:37
Hello Apple.w.s ,一般食固體質地係由稀和幼滑慢慢轉變成柔軟和搗爛,媽媽可以試下將1匙米糊加入1安平時B ...

唔該晒,但係我仔仔食開5安奶,而家糊仔嗰餐就2安水+1匙奶粉+4.5匙糊仔先啱食嘅稠度,咁請問以上份量可唔可以代1餐呢?BB食完又冇覺得佢唔飽,咁其实夠唔夠呢?但係飲得咁小水係咪唔好呀?
Apple.w.s 發表於 17-6-28 18:10
唔該晒,但係我仔仔食開5安奶,而家糊仔嗰餐就2安水+1匙奶粉+4.5匙糊仔先啱食嘅稠度,咁請問以上份量可唔 ...

如果適中,BB食完又冇覺得佢唔,大概一個BB碗已經OK,代到一餐奶!BB開始食固體後就要建立飲水習慣,每個BB需要唔同,建議兩餐中間俾水BB飲,如果BB一開始唔肯飲水,可以試下加片檸檬/蘋果係開水度,等D清水有少少香味去吸引BB飲。

首頁

尾頁

跳至