跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

唔知有無JM有咁0既經驗, 我老公同仔女都係加拿大籍, 老公入紙申請牛奶金, 但等左好耐無回覆乜都無
打去問佢話要我報稅, 就算0收入都要報, 但因為我申請緊PR, 所以我一路當自己係"外國人", 唔知我要報稅

上星期先至打去稅局, 原來有樣嘢叫做resident for tax purpose, 又同移民局0既resident有所分別, 但就算我打去稅局問, 答我嗰個人都唔係答得好清楚...

三個字... 好鬼煩

子爵府

好耐既意思即係几耐? 加拿大既野, 唔係誇, 如果同香港比, 你要預多5倍時間.

好. 你講得啱PR零收入都要報稅家.

我第一年番黎, (我同小朋友係公民, 老公係PR), 拎齊資料揾會計幫我填. 半年左右就有牛奶金. 個會計幫我填份野, 好似收左CAD100.

我當時心諗, 原來都係有碗話碗咁填啫 (我睇住佢填), 無啦啦就被人收左100蚊.

不過100蚊係買個安心, 佢填就一定冇走鷄.

你會唔會問下會計好D呢?

別墅

FYI: 任何一年內留在加拿大的超過183天的人都被視為稅務上的居民.
ref. - http://www.cra-arc.gc.ca/tx/nnrsdnts/ndvdls/dmd-eng.html

大宅

kimmama 發表於 17-6-28 04:00
好耐既意思即係几耐? 加拿大既野, 唔係誇, 如果同香港比, 你要預多5倍時間.

好. 你講得啱PR零收入都要 ...

我想請問呢…
我今年4月時已寄出報稅表,但因未正式住落所以無申請牛奶金,依家我地開始station la, 係米可以申請呢?

子爵府

scampylwk 發表於 17-6-28 10:47
我想請問呢…
我今年4月時已寄出報稅表,但因未正式住落所以無申請牛奶金,依家我地開始station la, 係米 ...

係。有得date back.

大宅

kimmama 發表於 17-6-28 11:23
係。有得date back.

但我剛剛開始住落,牛奶金唔係由我住落開始計咩?

子爵府

好媽媽勳章

kimmama 發表於 17-6-28 04:00

好. 你講得啱PR零收入都要 ...

我知呢度D嘢耐, 所以我一路都唔會日日CHECK住,
網頁話申請八個星期後會有通知, 我哋再等多個幾先再打去問

問題係... 其實我應該唔算PR... 仲等緊申請

其實我都想搵會計, 但係其實張表真係唔係咁難填, 我覺得我都算special case... 普通H&R BLOCK之類反而可能無稅局回覆咁可靠... 最令得煩係稅局個人都好似好無所適從咁

子爵府

好媽媽勳章

scampylwk 發表於 17-6-28 11:34
但我剛剛開始住落,牛奶金唔係由我住落開始計咩?
我所知住落就可以申請, 所謂DATE BACK係你申請完佢唔係即刻比錢, 所以會DATE BACK番住落之後0既錢

子爵府

好媽媽勳章

bb_g 發表於 17-6-28 08:13
FYI: 任何一年內留在加拿大的超過183天的人都被視為稅務上的居民.
ref. - http://www.cra-arc.gc.ca/tx/nnr ...
經此一役咪知囉... 我身邊從來無人咁晌加拿大留咁耐而又唔係PR

子爵府

好媽媽勳章

ref. - http://www.cra-arc.gc.ca/tx/nnr ...
但係... by the way... 我上年都無留過183日...

男爵府

回覆樓主

冇報稅點幫你啊。

男爵府

回覆樓主:

Hi樓主,我同你一樣case
老公同小朋友已經有加籍上年先來加拿大定居而我就响境內申請緊pr,我老公响呢個税季都有報税亦都有幫我報。我地都未申請到牛奶金因為要等税局寄番D文件收據俾番我地先可以申請牛奶金

男爵府

mrshau 發表於 17-6-29 12:52
Hi樓主,我同你一樣case
老公同小朋友已經有加籍上年先來加拿大定居而我就响境內申請緊pr,我老公响呢個税 ...

你個 case 可以耐d,但一定有。

男爵府

dlee_ca 發表於 17-6-29 13:52
你個 case 可以耐d,但一定有。

冇所謂,因為明白要交税先有權享有福利,所以老公都話慢慢攪都未遲

別墅

wgcw1210 發表於 17-6-29 10:56
但係... by the way... 我上年都無留過183日...

這個計日子方法只是catch all用途(總有人會想盡辦法逃避),只要夠ties其實已經係。

好煩好複雜?係㗎,想享福利就要有一定的義務啊。

子爵府

好媽媽勳章

dlee_ca 發表於 17-6-29 12:51
冇報稅點幫你啊。
我當然知道無報稅唔可以申請, 但因為其實最初係我老公申請, 唔知點解佢哋(CCB)搞搞下變左我係申請人... 我老公一路都加拿大稅, 就算個人無晌加拿大住一路都交加拿大稅...

子爵府

好媽媽勳章

bb_g 發表於 17-6-29 18:11
這個計日子方法只是catch all用途(總有人會想盡辦法逃避),只要夠ties其實已經係。

好煩好複雜?係㗎, ...
我就係今次打完去, 再上網睇晒D GUIDE就明囉... 我以前都有晌度做過嘢交過稅, 奉公守法, 無諗過呢D走精面嘢...
我唔係覺得要報稅煩... 而係覺得連稅局都答唔清唔楚所以煩

我老公打左去CCB三次問, 三次都唔同答法, 先至覺得煩

完全明白有權利有義務!

子爵府

wgcw1210 發表於 17-6-29 20:29
我就係今次打完去, 再上網睇晒D GUIDE就明囉... 我以前都有晌度做過嘢交過稅, 奉公守法, 無諗過呢D走精面嘢 ...
老公打左去CCB三次問, 三次都唔同答法, 先至覺得煩" <- 好同意你呢個感受.. 政府, 銀行, 你以為佢地既職員講既野可信, 但其實未必, 經驗几次後, 我打去邊同邊個講過, 重要事件我都會MARK低, 下次再打去時有証明有人咁講過. 不過佢地仍然可以話 "sorry, they must have made a mistake". 完.

我都中過好多招. 咁諗啦, 唔好太執著, 唔洗太認真.

子爵府

好媽媽勳章

kimmama 發表於 17-6-29 20:37
老公打左去CCB三次問, 三次都唔同答法, 先至覺得煩"
多謝你明白0既感受, 上嚟講亦純為發洩加分享, 等大家為意呢D稅務問題
我都同你一樣, 每次打去都寫低佢哋係邊個, 講過乜嘢嘢, 因為次次唔同講法真係好混亂...

子爵府

路過
想請問一下
呢183日有冇exceptional case 呢?
我唔係加籍/pr
只係因為我小朋友喺度讀書而陪讀
我地冇享受任何福利
如果多過183係咪都被視為稅務居民?
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

首頁

尾頁

跳至