自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想統計一下,大家家中的寶貝's 究竟是
1. 狗咬狗骨,水溝油,互不相讓
2. 兄友弟恭,相親相愛,血濃如水
3. 兩者都有

如果可以不妨寫埋年紀同性別配對

我屋企兩兄弟4歲+1歲
屬於1,好難先會有時有2. (真係極少)

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我屋企~女 仔 女
兩姐弟、兩兄妹、兩姐妹
兩姐弟,細時家姐經常整蠱細佬,大個就好好friend,有傾有講有互助!
兩兄妹,哥哥又係成日撩個妹,但從不欺負妹妹,妹妹有求必應!
兩姐妹,妹妹視家姐為偶像,言聽計從,家姐好錫妹妹!
三個仔女,相親相愛,十幾廿年未鬧過交

珍珠宮

回覆樓主

我自己和家姐係2血濃於水
3個仔前一分鐘打生打死後一分鐘又攬又錫

珍珠宮

回覆樓主:

兩兄弟暫時仲係相親相愛,好少打鬧,不過玩到好嘈,所以見到有人講兩兄弟成日打交,我就覺得原來我仔好乖

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主

一時糖黐豆,一時水溝油

水晶宮

我屋企係 仔 女 女 三個都隔得近

大仔二女只差一年 感情好 妹好聽哥話 但呢家漸大 (5、6歲)開始有各不相讓情況 但大部份時間都能和平

大仔三女 差三年多 感情都好 但果種close不及同二女
因知道呢個細妹最細 基本上乜都讓佢照顧佢 我一向都覺佢唔細心粗心大意 但對住呢個細妹又體貼好多 例如見佢坐枱角旁有機會hum到頭 佢會默默用手包住枱角

二女同三女 就姐妹情深 大仔不在場 基本上佢哋唔會爭唔會嘈 好錫個妹 又係好照顧同埋讓佢 見佢食飯慢會餵佢(我無出過聲要求)

總結:佢地三個兄妹感情係我幾放心嘅事 做大嘅都肯照顧啲細 唔會話不停爭不停嘈(當然亦有呢啲時候啦)

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我屋企仔16仔12女3
2兄弟間中用口互串。間中一齊打機
女細會蝦哥哥。哥哥會嬲一陣
但哥哥又會幫手照顧妹妹。陪妹妹玩。
人多係間中嘈下,但從無打交

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我兩個係兩兄妹,差22個月,大部分時間相親相愛,妹跟住阿哥玩d追逐呀,查案呀,超人打怪獸果類遊戲,兩個自己已經玩得好開心
尼緊2個月後有個細細妹,差得遠就未必咁friend了

公爵府

回覆樓主:

2. 兄友弟恭,相親相愛,血濃於水

兩兄弟12歲+7歲,偶然鬧交都有冇打交,9成9時間感情好好!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

海獅媽媽 發表於 17-7-1 11:19
想統計一下,大家家中的寶貝's 究竟是
1. 狗咬狗骨,水溝油,互不相讓
2. 兄友弟恭,相親相愛,血濃如水
我有兩個女,大女18, 細女15~~
由細到大都好感情,家姐有D藝術家脾氣,細妹好就得人,冇乜脾氣,所以佢地好夾

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

2兄弟,4歲&2歲,系3,有打有鍚

公爵府

回覆樓主:

兩兄弟,6歲同4歲,咩都爭一餐,冇一日唔打交,鬧交鬧到我冇眼睇,兩個都話唔中意對方但又要一齊玩,有野食又分俾對方

大宅

emimi 發表於 17-7-1 12:51
兩兄弟,6歲同4歲,咩都爭一餐,冇一日唔打交,鬧交鬧到我冇眼睇,兩個都話唔中意對方但又要一齊玩,有野食 ...

家姐就黎5歲,細佬10月2歲,細佬成日跟家姐一齊玩, 一齊沖涼,一齊搗亂, 都相相愛,從來冇打交。

侯爵府

回覆樓主

1,女19,女14。一個字, [唉]!如我不在家,細女知家姐喺屋企,會喺街行到食飯先返。

男爵府

回覆樓主

2兄弟,都算相親相愛,從來不打架,偶然一二句口角。可以一齊玩一整日都唔嘈交,我比一包零食其中一個佢地可以自己分庄唔會爭。

衣家感情好好,但我反而希望佢地大個成家後都咁好感情就好了。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

lovebbb 發表於 17-7-1 12:11
兩兄弟暫時仲係相親相愛,好少打鬧,不過玩到好嘈,所以見到有人講兩兄弟成日打交,我就覺得原來我仔好乖
...

首頁

尾頁

跳至