自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

準備去自己換舊回鄉証,另外同阿仔申請回郷証。見要準備各樣文件:
1. 出世紙/ 特區護照/ 身份證
2. 父/ 母回郷証 ,身份證
3. 手冊 (帶定)
4. 相片
5. 換証費用

因為自己會在公司影印定文件,問題如下:
- 申請兒童回卿証,我見文件幅本一式兩份,請問是分開印?還是兒童passport 連兒童身份證一併印2份?
- 另外父/母舊回鄕証連身份證印?還是分開印都可以?
- 自己大人換領舊証需要影印文件嗎?謝謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

只可同一人的証件可同一張纸一齊影印,否定屈你影印費。佢幫你影,2元一張。

注意,passport相片的格式和回乡証不同

伯爵府

Felix223 發表於 17-7-4 12:59
準備去自己換舊回鄉証,另外同阿仔申請回郷証。見要準備各樣文件:
2. 父/ 母 ...
請致電(852)2998 7888 或電郵至[email protected]

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

相片應該唔用得自備果D
去中旅樓下影吧

大宅

2. 父/ 母 ...

**如果你自己回鄉證已經過期,就要用爸爸身份幫小朋友整回鄉證。

男爵府

Bbpeony 發表於 17-7-4 13:56
**如果你自己回鄉證已經過期,就要用爸爸身份幫小朋友整回鄉證。

我預約時會是我同小朋友去做証,乜一定要帶爸爸證件?

大宅

Felix223 發表於 17-7-4 13:58
我預約時會是我同小朋友去做証,乜一定要帶爸爸證件?

唔係。我意思係本身你自己張證有冇過期。
因為我之前都係同個女一齊去換,兩張都過左期,點知個職員話我本身證件過左期,所以要用爸爸張證。好彩係3個一齊去辦證,所以冇問題,如果唔係就要再約過時間搞。

男爵府

Bbpeony 發表於 17-7-4 14:06
唔係。我意思係本身你自己張證有冇過期。
因為我之前都係同個女一齊去換,兩張都過左期,點知個職員話我本 ...

年齡未滿18周歲須提交本人的香港旅行證件、出生證明、父母雙方的有效回鄉證或香港特區護照,父、母未能提交有效回鄉證或香港特區護照,請提交目前持用的旅行證件;如父母雙方或一方為內地居民,請提交內地居民戶口簿原件。

以上是其中一個中旅社的申請條件, 我自己張証過了期, 如果我帶埋有效的特區護照去, 即是可以?

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bbpeony 發表於 17-7-4 13:56

咁請問如果父母證都已過期,
小朋友又新領證,
咁可以點搞?

男爵府

akachanman 發表於 17-7-4 14:19
小朋友又新領證,
咁可以點搞?

我在#8 又是問提出這個情況。

大宅

akachanman 發表於 17-7-4 14:19
小朋友又新領證,
咁可以點搞?

咁小朋友要有passport才可

大宅

Felix223 發表於 17-7-4 14:14
年齡未滿18周歲須提交本人的香港旅行證件、出生證明、父母雙方的有效回鄉證或香港特區護照,父、母未能提 ...

你個情況同我換證時一樣。但唔同的係我女本身已經有舊證。
我一心以為原本已經有舊證,比較簡單,只帶左出世紙,回港證同我自己身份證去。
大人換證,只要舊證同身份證
小朋友,就有父母的有效證件,所以你證件未過期都可以用,過左就用護照。
但如果有齊證件比佢地揀,佢地一定收爸爸回鄉證去support。
*因為我剛在6月時換完,我見你話自己都要換,所以想提提你。如果再有疑問,最好打去問清楚,唔洗行多次嘛。

珍珠宮

開心吸收勳章

2. 父/ 母 ...
所有野一式二份。。。。盡量自己 copy 到就 copy..

相片盡量係個度影,因為好嚴格架

其他無特別,影印件不足,就係個度有 counter 幫copy.. 但會貴囉

註: 盡量吾好 group 埋影
違規內容

男爵府

蛋皇哥0127 發表於 17-7-4 15:07
所有野一式二份。。。。盡量自己 copy 到就 copy..

謝謝。父或母的有效䕶照和ID card, 是可以?因為爸爸暫時不在港?
是否可提供其中一方的身份証明文件?

子爵府

回覆樓主:

小朋友新證要帶父"及"母 passport或回鄉卡
返而唔使睇父母身份證 (不過我都照帶定副本)

珍珠宮

開心吸收勳章

Felix223 發表於 17-7-4 16:15
謝謝。父或母的有效䕶照和ID card, 是可以?因為爸爸暫時不在港?
是否可提供其中一方的身份証明文件?
...
只需出示 全父 or 全母有關資料 & copy。。

不用兩人一起去或不需提交兩人的資料

違規內容

男爵府

蛋皇哥0127 發表於 17-7-4 16:18
只需出示 全父 or 全母有關資料 & copy。。

不用兩人一起去或不需提交兩人的資料

我仔已經有兒童身份証+特區護照,不是回港証,以我理解,你們所説在此情況只要我母親一方可提供有效的特區護照(因本人回郷証過期10世要續)+身份証正本資料辦理,應該可以?謝謝。因為我打電話去詢問只是電話錄音冇人直接可對口查詢。

珍珠宮

開心吸收勳章

Felix223 發表於 17-7-5 00:17

我仔已經有兒童身份証+特區護照,不是回港証,以我理解,你 ...

咪住……還有
出世紙來proof 妳跟他的關係。睇第一項
盡量有乜帶乜, copy兩份。
在公司copy咪咩都copy 多一1次。
違規內容

首頁

尾頁

跳至