懷孕前後

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

回覆樓主

相信每一個產檢醫生都好盡責,已經一個接一個咁照,之前我去私家診所產檢,4pm照到7點,我係最後一個走,其實係阻住咗醫生收工,唔通你想個醫生趕收工而求其照倆照hea走你?再講早前政府照唐氏,bb又係唔合作,10:30照到1:15pm都係唔成功,其實姑娘1pm lunch, 忙咗成朝,有邊個唔想準時食飯抖抖?最後我3pm先完成,我都唔好意思,因為阻住咗其他人,姑娘大可叫我擇日再嚟,不過正如樓主所講,某啲產檢項目一定要在指定週數完成,所以真係迫不得意先要照咁耐,無人想,孕婦本身都辛苦,我果時仲係孕吐最勢利嘅時候!
希望樓主唔好咁勞氣,對自己同bb都唔好,講真,相信無一個產檢約咗某個時間,而你準時上到去就即刻有得睇,係預咗要等,咪自己帶定啲書,玩下電話去消磨下時間,其實好快過。

大宅

改造人 發表於 17-7-5 17:00
「建議比貴d買好d服務質素」..以我所知,王醫生都已經唔平.... ?
林勇行、劉子健果d都應該唔會 ...

正正大家都幾有趣
覺得等係正常
等都要合理時間 30-45mins已經好夠
等多過1小時 大家都接受
唔諗過咩問題出現要等
白白去等 時間唔係咁用....

大宅

aprilpolly 發表於 17-7-5 17:02
相信每一個產檢醫生都好盡責,已經一個接一個咁照,之前我去私家診所產檢,4pm照到7點,我係最後一個走,其 ...

你都叫做照左比醫生做檢查 bb唔合作
先要等咁耐 照到為止
我係等去見醫生都要等1小時

大宅

Tinny 發表於 17-7-5 16:49
認真講,我睇左咁多次醫生,無論政府定私家,每一次都要等醫生一至兩個鐘頭。我試過約4:15,我4點到左診所 ...

我無講過唔洗等再可以我直接睇醫生
只係等既時間都要合理
請大家明白依家係我去爭取權利去問等既原因
而被拒絕服務....

水晶宮

回覆樓主

唔知樓主最後搵到邊個醫生臨時有期照呢 ? 等得耐唔耐呢 ? "客戶服務" 滿唔滿意呢 ?

伯爵府

其實做醫生真係好大壓力..check得唔細心又俾人話唔專業..check得太細心又俾人話等得耐冇醫德..又唔可以有任何突發野出現..總之個個bb都規定只可照15分鐘..無論佢合唔合作..咁就最起碼可以解決到等得耐而俾人投訴既問題

大宅

媽媽唔好咁激動~

早前去私家產檢, book左10:30
見早我一個time slot既媽媽準時入左去, 仲同老公講: 應該好快到我地

點知一路等... 等左差不多成個鐘都無動靜
最後原來有emergency, call左白車送院...
(希望個位媽媽一切平安~)

產檢有好大變數, 時間控制未必好似普通科醫生咁易control

[By the way, 我book林勇行醫生照結構早上第一個booking, 就好準時唔駛點等~]

男爵府

回覆樓主

我覺得要等同醫德無咩關係囉。
我睇開個醫生都要等,試過等左2個鐘,佢因爲接生/開刀會遲開始睇症,又或者有d病人有問題照耐左,變左全部人順延,醫生有好多突發野要處理,始終佢照顧緊條條都係人命黎。如果你睇嗰個醫生係為左唔想人等,求其照2下見心跳就放你走睇下個,係咪咁唔洗等就叫有醫德?
仲有唔係有錢大哂,除非你好似徐子淇咁有福,個老爺直頭擁有成間醫院,否則貴嘅醫生大把都仲要等。

複式洋房

回覆樓主

其實建議樓主做下資料搜集 就可避免爭辯! 好幾個出名既醫生都坐底等2-3個鐘 現實如此 吳係你嘈一嘈就可改變的。 醫生拒絕為你服務都無可厚非 因為大家心中都已經有介締 你睇佢吳滿意 佢睇你都吳開心 何必呢?

大宅

shampagne 發表於 17-7-5 18:06
其實建議樓主做下資料搜集 就可避免爭辯! 好幾個出名既醫生都坐底等2-3個鐘 現實如此 吳係你嘈一嘈就可改 ...

我只係對出面安排既服務既姑娘唔滿意
我見都未見過醫生 我正正相信佢既專業去提供服務
佢依家一句 聽完經理講完 而得出呢個結論

大宅

hung129 發表於 17-7-5 18:32
我只係對出面安排既服務既姑娘唔滿意
我見都未見過醫生 我正正相信佢既專業去提供服務
佢依家一句 聽完經 ...

更何況我唔係嘈兩句就想改變
我就係唔明白點解係有咁既安排
去了解 去提問 發現安排失當就拒絕提供服務
明顯佢地出面班姑娘安排有問題所致

大宅

KILW 發表於 17-7-5 17:53
我覺得要等同醫德無咩關係囉。
我睇開個醫生都要等,試過等左2個鐘,佢因爲接生/開刀會遲開始睇症,又或者 ...

有醫德既醫生唔會因爲出面安排人流問題而拒絕服務
依家佢正正因為呢個原因而拒絕提供

大宅

hung129 發表於 17-7-5 18:36

更明顯係出面那位經理同醫生講完
佢地夾埋 一齊拒絕提供服務
醫生出面見我一面
同我講聲未能滿意我服務而唔做
佢連我既服務係咩都未提供
佢又點知我要咩....

大宅

JO-YANYAN 發表於 17-7-5 17:42
媽媽唔好咁激動~

醫生有突發case 我理解
要等好正常
今日正正無事發生
那位經理都無提及...所以不是大家所講
正正無突發 都要安排咁耐
係咪好應該去反思一下客戶服務出現左咩問題
大家覺得去到白等最少一兩個鐘係理所當然?
制度同服務唔可以再有改善?

大宅

JO-YANYAN 發表於 17-7-5 17:42
媽媽唔好咁激動~

我第一胎都係book林醫生
起碼那邊有服務可言

大宅

回覆樓主

我是6月6日王紹宏照結構又有相同體驗。我是11點3時間。佢地會早2日及早一星期提我,確認準時出席。到當天,我拎半日上午假上左車去到旺角,先通知我要遲2個鐘(改時間)。但我已上左車並差吾多到。而老公都特訂拎幾個鐘出來陪我睇。
去到真是超多人,連位都冇得坐,太多大陸人啦,登記完佢話等叫名,我地等到11點9吾對路問佢,佢話最快要12點半先到我(前面仲有3個)。我老公同我出聲同佢嘈,結果攝左我地下一位。
我想講,如果吾是影響我假,我等是沒問題,冇返工,等幾耐都可以,但有約到其他人(老公閃出來幾個鐘),準時就變得好重要。

大宅

Jen_Rowen 發表於 17-7-5 18:55
我是6月6日王紹宏照結構又有相同體驗。我是11點3時間。佢地會早2日及早一星期提我,確認準時出席。到當天, ...

謝謝你分享經驗
明明準時而得不到服務....
唔準時改既人就要後面既人去等同懲罰...
我都住等遠 車程都要一小時
唔係診所打黎話延遲就延遲
真係太難理解同接受今日既對待方式

子爵府

我照羅宇帆,都係等超過一個鐘,當時唔明白,點解會OVERTIME,唔係人人都約莫半個鐘架咩?

我係LAST ORDER,完BB好合作,好快照完,醫生好開心同我地講:恭喜呀,BB一切良好,今日照左好多個,當中都有各種大大小小的問題。

當刻我明白到,醫生職責唔只係照架,照左發現疑問,佢地要解釋同安撫準父母架,所以時間一定難控制。

如果個醫生勁盡責,捉緊TIME SCHEEDULE,一夠鐘趕你走,叫你問返主診醫生或毫無安撫,你會點?

讚佢有醫德,唔使下一位媽媽等太耐?

定鬧佢向錢看,但求盡快照晒,袋錢落袋?

子爵府

劉子健真係幾好,係完全唔使等,樓主考慮下

男爵府

hung129 發表於 17-7-5 18:36

人流控制有問題,醫生無叫其他人走,咁佢對其他人有醫德,係對你無... 咁對你黎講,唔睇佢咪仲好。

首頁
12345...13

尾頁

跳至