婆媳關係

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

回覆樓主:

陪咩月姐,唔捨得就自己搞掂去。。
我第一胎返外家坐月,冇陪月我啲阿哥阿嫂幫下手咁(濕水野,用力野),但湊都係自己兩公婆搞。。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無言~
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

複式洋房

回覆樓主

你呀嫂既事好睇過電視劇

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

請 24 小時佢諗住夜晚大覺瞓唔使湊呀

叫媽咪企硬唔好比佢返黎坐月,唔係當你地工人咁使,無錢學咩人請陪月,無陪月坐唔到月咩

愛 我 就 別 傷 害 我

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

果然「人無恥,便無敵!」
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

bfbchu 發表於 17-7-6 23:14
請陪月係我哥私下同我妹講 話請8個鐘 但無諗過佢老婆會拒絕 佢都唔知佢老婆原來打阿媽主意
...

你亞嫂真係以為自己有左就大晒。好好提醒你亞哥好好管下佢老婆,唔係比人笑架!

伯爵府

個人覺得根本唔需要24小時陪月。8個小時已經Ok,如果餵人奶其實夜晚都係自己餵,搵個陪月返黎訓有咩用。就算樓主媽咪夜晚都要訓覺啦!

我都算叫中產,都係請8小時陪月,夜晚都係自己餵奶自己湊返。頭幾日可能有幾晚bb會日夜顛倒,咁咪樓主阿哥bb老豆起身幫手囉!陪月幫得一時都幫唔到長期,難度請4-5個月24陪月咩(當然有財力無話唔得)。

大宅

bfbchu 發表於 17-7-6 14:48
話傳統上係99幫坐月。。。。搬走後和平一輪又黎一輪罵戰......組織緊點寫埋下文
...

比幾多錢都不是重點,坐月都是最多一兩個月,最怕之後話攪唔到,要樓主媽媽長期照顧小朋友

翡翠宮

回覆樓主:

say no.
照顧吾掂

翡翠宮

回覆樓主:

比佢黎,一定大把手尾跟
絕對要 no no no

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

叫阿嫂咪諗多啦~~~
點都唔好比佢返黎添架...入左屋..仲有會走??? 可以要你媽媽湊埋B.... (重點: 唔比錢)

子爵府

都有病嘅,要請24小時陪月,當自己係咩?個仔有份生冇份養嘅? 以前冇陪月d 女人咪仲慘。
冇本事照顧就唔好學人生啦,面皮千尺厚

大宅

回覆樓主:

三千蚊想請24小時陪月+工人,仲要包買料錢?日日一隻雞都唔夠錢啦,仲想老人家倒貼呀?

做媽媽既,夜晚餵奶都唔想?叫個老豆餵囉!
其實有冇諗過bb第時邊個揍?工人肯定又唔捨得請,會唔會將個b掉俾奶奶?仲加句個b跟你地姓架!

水晶宮

bfbchu 發表於 17-7-6 18:57
我媽身體唔好。。。煲下湯仲可以 真係無能力照顧到佢 我媽比左2000佢 叫佢買野補身 但真係幫唔到佢坐月.... ...

佢都幾直接喎
遲d會唔會問、可唔可以幫手養大個b, 成件事其實睇你媽有幾堅持

水晶宮

cathy_chui 發表於 17-7-7 00:36
辛苦做ivf想生B、但唔想湊B係咩玩法?

諗住生左唔駛湊有得分

大宅

回覆樓主:

佢2個加埋搵3萬幾。。。唔算少 真心唔明點解成日打老人家主意 其實坐月個度解決左 係我覺得唔憤氣佢地咁樣 係度呻下 我妹已經講明無可能比佢地返黎坐月 依家係味傾邊個湊 佢話無人湊 佢湊就租唔到屋。。。。請工人佢又話唔夠位又話唔夠錢

公爵府

bfbchu 發表於 17-7-7 11:37
佢2個加埋搵3萬幾。。。唔算少 真心唔明點解成日打老人家主意 其實坐月個度解決左 係我覺得唔憤氣佢地咁樣 ...

無人湊就咪生啦,奉指邦佢ga? 如果一早就諗到今日的難題就咪得罪人啦? 公主自己去找母后湊小王子啦!

子爵府

傳統?自己的事自己做,自己請陪月

子爵府

bfbchu 發表於 17-7-6 18:43
我估主因係 因為佢媽話外嫁女唔可以返娘家坐月
煩到連佢媽都怕鬼佢

子爵府

虎到金來勳章

串爆佢啦, 係唔係陀b之後患左失憶症, 半年前係佢自己話唔會返黎住, 好大支野架, 生係佢地要生, 冇人逼佢, 要坐月要湊B佢地自己安排, 唔好係度成日諗住點"r"著數, 成日打你媽主意, 唔單止你媽唔肯, 關係到你媽健康既你兩姊妹都有權出聲say no

叫佢上BK睇下, 呢度好多人都係俾婆婆湊都唔想俾麻麻湊, 佢係咁傳統既就每日向你媽奉茶問安, 三從四德睇怕佢都未學識以為陀B大晒, 叫佢唔好得閒諗多左啦, 諗下自己曾經點對一個大肚婆仲好過啦

首頁
23456...11

尾頁

跳至