夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同老公同奶奶講,唔駛勞煩奶奶幫手湊,佢退休就自己享受生活唔駛上黎,你有錢請工人,而工人係幫你阿爸湊b同家務,與你奶奶無關,錢亦唔駛佢憂心。

大宅

自己係屋企搞掂老公講掂數先,2個人要同一陣線,無論奶奶講乜都好,只要答再商量下先,遲先再決定咁就得
你有你計劃,奶奶有奶奶講,做乜都唔洗同佢報告的,所以好好再老公傾下先啦,傾既時候要比佢感覺到係對事不對人,大家都係想2個小朋友好

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

kaykaykkk 發表於 17-7-6 23:15
今天產檢完,我同老公為左請工人姐姐既事有衝突,我地本身有一個2歳既仔仔一路係公公湊,我最需要人幫既時 ...

彩佢都傻
又吾係用佢錢
堅持請姐姐

公爵府

回覆 kaykaykkk 的帖子

依家只係開始,要有心理準備往後日子為99嘈,如果你c6係愚孝型,第日有機會會為左99而棄妻女,建議留條後路俾自己,第日唔會咁傷

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kaykaykkk 發表於 17-7-6 23:15
今天產檢完,我同老公為左請工人姐姐既事有衝突,我地本身有一個2歳既仔仔一路係公公湊,我最需要人幫既時 ...

間吓你老公 , 點解唔體諒外父 。

同你 C6 講 , 公公揍得細 B 到 1 歲都唔會俾 99 揍啦 。

問 C6 係咪當外父係工人呀 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fairyfloss 發表於 17-7-7 01:25
緊係兩個小朋友一齊好啦,一個公公湊,一個嫲嫲湊,將來老人家對小朋友好容易有比較,請工人幫公公一齊湊係 ...

絕對同意 , 兩個小朋友分開住感情都無咁好 。

珍珠宮

kaykaykkk 發表於 17-7-7 09:48
我喊緊,佢仲叫我對佢呀媽好啲。我仲嬲食完飯一個人行左番屋企。我地由昨晚到依家都冇講過野!我父母就幫到 ...

同意

複式洋房

回覆樓主:

照請,彩佢都傻

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛同佢地嘈,我一定會堅持請工人幫公公手,bb一定唔會俾99湊,都未湊已經唔尊重自己,又咁多說話,湊埋仲得了!
叫你老公食自己啦~
樓主,你繼續努力,唔好怕對公公不孝,你記得教bb要孝順公公,要記住今日99同老公戈副嘴臉!

子爵府

回覆 kaykaykkk 的帖子

婆媳關係一向都很難解決,我相信你生大b時找自己爸爸去照顧,
除了不放心工人照顧外,
應該經濟也是一個問題,
現在99說她退休後會幫忙照顧細b,
你丈夫會認為是自己媽咪一番苦心,
而你就是不停去說99這樣只是有其他企圖,
這樣說她你丈夫又怎可能同意呢?
你越企硬越去哦丈夫,
只會令到他覺得你就是持有偏見,
問題本身兰實可以用較軟性方法去令你丈夫同意請工人,
可以說為免你爸爸和99都辛苦,
請工人是做家務和粗重野,
99都退休了,
不想她太辛苦,
請工人可以幫輕家務,
又可以令兩邊老人家不用太辛苦,
這樣不是更好嗎?

用就事論事,
不去討論〝人〞的問題,
這樣就可以較為容易被你丈夫聽入耳。
他是夾心人,
作為兒子的他又豈能不去聽自己媽咪的話?
但作為丈夫的他又真的好希望老婆能明白他的難處,
所以兩夫妻可以真的好好坐下來談談,
看看可以怎樣來個說法令99明白,
請工人不是不相信她,
她來你們很高興,
因為始終有一個親人看住個工人的行為,
但是不想她太辛苦,
所以請工人是為她好。

試試用這種方法,
好過你天天和丈夫冷戰,
要知道感情是容易被吵吵罵罵而消磨。
mc <()>

水晶宮

回覆樓主

初生B仲難湊,一個老人家湊兩個,真係冇命咁滯!

別墅

ninachu 發表於 17-7-7 10:10
真係要企硬請工人,老人家點可能一湊二,唔駛瞓咩,其中一個仲係newborn,有湊開bb知道無可能搞得掂,無湊b ...

好同意,我自己湊一個都覺得辛苦,老人家點頂,仲要new born,真係唔好難為你爸爸,你99真係衰,希望你講得掂你c6啦

男爵府

你奶奶固然之自私,要你爸湊,都要你同你爸同意先得㗎
請唔請工人你哋兩公婆自己話事
但你以後要學精,千其唔好同老公嗰邊任何一直接衝突
不停話諗諗,哦哦哦
有乜返到屋企同老公講,等老公同佢自己老媽講
搵啲理由例如阿爸腳痛、佢有時要去覆診、唔請工人唔得

大宅

11年前,男家包括愚孝老公在我陀住大仔時,不停疲勞轟炸我,叫我將亞仔給奶奶湊。我很慶幸我當年企硬,點會給我最寶貴的仔仔給她湊呢?今日我返工,三個仔女同我close ,工人姐姐又幫手,同老公更合拍。

我根本不想她搞我呢頭家,我現在覺得很好,完全不後悔!

樓主,我支持你,一定為你的小朋友及爸爸找到最好的解決辦法,不好給奶奶呢個外人影響你,記得你們兩公婆才是一家之主,b是你生,由你決定边個湊。

複式洋房

小小bb 發表於 17-7-8 14:21
要看你們的經濟情況。如果真的好緊就一家人捱下,下年奶奶會幫手都幾好。可以你奶奶想留點錢你們將來用,因 ...

樓主係咪自入門開始同奶奶唔妥?

伯爵府

回覆樓主

比你老公2個選擇,1係請工人幫公公手湊2個,2係老公轉做full time dad 自己一個湊2個,睇下佢點揀

男爵府

回覆樓主:

咁點解佢又唔體諒下外父?
而且一年後細b俾99湊既話,咪即係兩個b分開成長?佢傻的嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

堅持請工人,邊個反對爆邊個99/c6都無面俾

珍珠宮

回覆樓主:

你老公有咩依據可以話你呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔請姐姐咪樓主你辭工囉,打埋封信,同佢講我已經決定左,既然你唔請人我亦冇心返工,咁咪自己湊囉

首頁

尾頁

跳至