美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

想搵隻洗臉完5乾又可以洗埋防曬產品,價錢又5太貴,有好介紹嗎?
最好有埋圖

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

seasonbaby 發表於 17-7-8 14:22
想搵隻洗臉完5乾又可以洗埋防曬產品,價錢又5太貴,有好介紹嗎?
最好有埋圖
...

YSL Cleansing cream $7xx但每次衹用兩粒珍珠份量已很乾淨又水潤,我估一支150ml已可用半年。

子爵府

goldpiglet 發表於 17-7-9 03:19
YSL Cleansing cream $7xx但每次衹用兩粒珍珠份量已很乾淨又水潤,我估一支150ml已可用半年。
...

早晚用可以用到半年咁耐?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

goldpiglet 發表於 17-7-9 03:19
...

我只新買了一個月,而且我是沙漠肌,早上只用清水。

珍珠宮

最好有埋圖
...

Shiseido 所有洗面 foam 都可以洗埋防曬。

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

請問樓主你搽幾多度防哂?
如果超過15度以上就一定要用卸妝產品先卸妝,再用潔面產品洗面才算完成卸妝洗面,佢話可以卸埋妝嘅洗面,我勸你唔好,生哂粒粒又要哂錢睇醫生就無謂了

子爵府

aprilbaby04 發表於 17-7-9 23:32
請問樓主你搽幾多度防哂?
如果超過15度以上就一定要用卸妝產品先卸妝,再用潔面產品洗面才算完成卸妝洗面,佢 ...

我每日都用spf50防曬,有斑呀!好怕再深或加多。咁有乜卸妝水好用呀?

子爵府

goldpiglet 發表於 17-7-9 11:31
我只新買了一個月,而且我是沙漠肌,早上只用清水。

我外油內乾,早上5可以只用水洗臉,感覺好似好5乾淨

子爵府

seasonbaby 發表於 17-7-9 23:35
我每日都用spf50防曬,有斑呀!好怕再深或加多。咁有乜卸妝水好用呀?

我用raffine物理防曬,spf好似35,勁貼薄,如果化妝都係礦物化妝品,全部唔需要用缷㛇油!
另外SPF 50有支epionce,呢支適合全日冷氣位,佢補濕好好,佢都係唔需要缷㛇!
only兩次cleanser已經夠!

你想皮膚越用越好,最好先選擇物理防曬。
因為化學防曬嘅化學成份會被皮膚吸收,有d包裝上已標明孕婦不適合,因為佢個原理好似膠袋咁封實皮膚,所以亦需要缷㛇油先洗得到!呢樣亦係谷暗粒原因,皮膚越用越差!

如物理防曬,係用折射原理,成份唔會被皮膚吸收到,一般cleanser係可以洗走曬!有d都標明孕婦6個月bb可以用!

你YouTube search吓袁x明,佢拍左一段解釋防曬,講得好好,物理防曬有好多選擇,睇完佢段YouTube唔係要買佢牌子!

子爵府

最好有埋圖
...

epionce洗面gel $2xx,raffine防曬SPF35 $4xx,JI粉SPF20 唔記得幾錢,epionce SPF50 $3xx

我用呢幾款野,夏天唔洗補粉,夜晚唔洗缷㛇。
兩款防曬都有調色,最鍾意係raffine勁薄貼,兼我係整左眼線同眼眉,所以用左調色防曬霜,平均左膚色,已經有少少淡㛇感。

子爵府

cameo 發表於 17-7-10 02:25
我用raffine物理防曬,spf好似35,勁貼薄,如果化妝都係礦物化妝品,全部唔需要用缷㛇油!
另外SPF 50有支 ...

但是好怕用完物理防曬會白,滲透好慢,返工都無乜時間等

子爵府

seasonbaby 發表於 17-7-10 16:44
但是好怕用完物理防曬會白,滲透好慢,返工都無乜時間等

raffine唔洗等,佢感覺似粉底液,基本用左佢,我薄掃一層JI礦物粉,夠我keep到唔洗補㛇。
但我間中工作環境會勁大冷氣,我嗰朝用epionce係明顯補濕好d!

水晶宮

Raffine唔係純物理,所以質地做到好薄

子爵府

Elenalan 發表於 17-7-10 20:44

thanks!原來係咁!
不過我早期開始用佢時,問左係物理防曬,冇在意再分「全物理」,就當佢一般物理防曬咁,一直冇用缷㛇油都ok嘅!

男爵府

cameo 發表於 17-7-10 17:18
raffine唔洗等,佢感覺似粉底液,基本用左佢,我薄掃一層JI礦物粉,夠我keep到唔洗補㛇。
但我間中工作環 ...

我都好鍾意raffine防曬

子爵府

Elenalan 發表於 17-7-10 20:44

請問,咁即係都要缷㛇?
因我早年開始買時,就話係物理,用一般cleanser洗就ok,咁我一直係咁又完全ok⋯
而家搞唔清「物理」、「全物理」⋯

子爵府

ballballbear 發表於 17-7-10 22:48
我都好鍾意raffine防曬

真心好用呀

大宅

我想問raffine ge防曬一般幾耐要補一次?我到放工個陣已經氧化了

水晶宮

cameo 發表於 17-7-10 23:00
請問,咁即係都要缷㛇?
因我早年開始買時,就話係物理,用一般cleanser洗就ok,咁我一直係咁又完全ok⋯
...

防水型防曬如含有油溶性防曬劑如Octocrylene,Tinosorb S或高度數全物理防曬都唔易卸除,用卸妝產品會比較好。
Raffine度數低應該唔算防水型,如果你平時清潔覺得乾淨又冇長粉刺應該ok吧

子爵府

Elenalan 發表於 17-7-10 23:29
防水型防曬如含有油溶性防曬劑如Octocrylene,Tinosorb S或高度數全物理防曬都唔易卸除,用卸妝產品會比較 ...

長知識謝謝!
因為我都唔想誤導人,但我用左都頗長時間,感覺係ok!
經你講完「全物理」,我大概search過又唔見資料解釋「化學+物理」嘅防曬!

首頁

尾頁

跳至