時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

小豬翹 發表於 17-7-15 23:42
我要係邊度生,同乜人種生關你咩事!你可能係冇得生,生吾出,又或者生活不幸福,所以一開聲講野就尖酸刻 ...

你e種黃毛除了識得叫人五毛外,仲識得乜?

珍珠宮

唔想做中國人, 唔想下一代做中國人, 其實唯一亦係最徹底既方法就係自己先確保呢世人絶對無下一代存活喺世界上, 然後自己盡快投胎, 祈求自己下世生為絶對無可能帶有一丁點中國人DNA既物種, 即人類以來既生物.

祝唔願做中國人既人盡快得嘗所願, 早日投胎, 還中國人社會一片安寧.

bull2015    發表於 17-7-16 14:02
88muimui    發表於 17-7-16 11:09

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我要係邊度生,同乜人種生關你咩事!你可能係冇得生,生吾出,又或者生活不幸福,所以一開聲講野就尖酸刻 ...
尖酸刻薄果個係你多D囉,你唔想做中國人但又要生仔,人地話除非同基因強大既人生亦講得合理,睇唔到對方講野有幾刻薄。你一開口就鬧人地無腦,又話人地5毛,又話人地冇得生,又話人地生活不幸,居然反過來說對方尖酸刻薄⋯⋯講真邊個care你同咩人生,通常鬧人果個會受番自己鬧既野。

bull2015    發表於 17-7-16 14:03
88muimui    發表於 17-7-16 11:09

伯爵府

都話叫你咪以已度人啦!

珍珠宮

88muimui 發表於 17-7-16 10:56
都話叫你咪以已度人啦!

佢咁既質地,話移民喎,梗係快快請佢走啦。
清潔香港係好事!

伯爵府

wantaima 發表於 17-7-16 12:20
佢咁既質地,話移民喎,梗係快快請佢走啦。
清潔香港係好事!
唔知會唔會同黃人口中嘅蝗蟲一樣, 睇中外國福利, 不過佢移都好, 香港少分毒害

公爵府

keung0413 發表於 17-7-14 10:57
中國一定要係共產黨統治先係中國?
咩係分裂國家 何謂顛覆政權
係極權統治先容不下真心追求自由嘅人

中國即使不是共產黨統治都唔會好得幾多,根本呢個民族劣根性又多,中國人質素普遍不高,加上長年嘅貧窮,當時,根本咩人上場都一樣!

珍珠宮

20020116 發表於 17-7-18 08:15
中國即使不是共產黨統治都唔會好得幾多,根本呢個民族劣根性又多,中國人質素普遍不高,加上長年嘅貧窮, ...

請問你係乜人種?
世界上無論乜野種族,都有好人壞人.
如果硬要話中國人低劣。咁一定有的
比如話依家香港班馬騮已完,比如話香港班賣港黃人等。我相信你身邊全部係包括你自己先會咁深感受吧!

公爵府

wantaima 發表於 17-7-18 11:39
請問你係乜人種?
世界上無論乜野種族,都有好人壞人.
如果硬要話中國人低劣。咁一定有的

我咪中國人囉,我冇崇洋架,但我依然唔會覺得中國人有幾高尚,你睇台灣咪一樣好多黑心食物,中國人劣根性就是自私自利,見錢開眼(可能亦是人類共通性啦)。雖然如此,我仍會接受自己係中國係呢個身份,並且盡量做好自己同教好下一代。

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

echoo 發表於 17-7-14 21:12
"Liu, in his "Charter '08", called for a Western-style political system in China and privatisation ...

果編係 Barry Sautman 同 Yan Hairong 響意見版嘅投稿,唔駛咁多人拎出黎當作衞報社評咁供奉呱.....

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

子爵府

Zenia 發表於 17-7-18 13:42
果編係 Barry Sautman 同 Yan Hairong 響意見版嘅投稿,唔駛咁多人拎出黎當作衞報社評咁供奉呱.....

咁比多個宋魯鄭係BBC發表既文章你參考
http://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-40603104

(分享 ~ 節錄BBC發表文章之最後兩段(emoji))
西方的失靈與衰敗
應該說導致劉曉波悲劇的最大原因還是西方。劉曉波是西方普世價值的信奉者、追求者、鼓吹者,但西方冷戰後的表現卻一而再的對他進行釜底抽薪般的打擊。兩場反恐戰爭令美國由盛轉衰,2008年經濟危機令西方的合法性、正當性遭受嚴重削弱。2011年開始的阿拉伯之春在西方有選擇的介入下變成一場又一場災難,直到2016年英國脫歐、特朗普上台、民粹主義在歐美全面崛起。同時由於種族結構問題,西方也正面臨文明的終結。

可以說劉曉波所信奉的東西正在崩塌。這對他的打擊之嚴重可想而知。雖然他的病有家族遺傳史,他本人也長期患有肝病,但只要他的信仰有著堅實的基礎,對未來充滿信心的話,是不會惡化的這麼快的。對於劉曉波這樣的人,個人、家庭利益的損益對他的影響並不是第一位的,精神的打擊才更為重要。
對於一個歷史人物來說,肉體之死並不是終結,精神和理念之死才是真正的死亡。如果西方不是今天這個樣子,劉曉波死了他也能含笑九泉。但現在則恰恰相反。
可以說,今天劉曉波的人生悲劇,既有他個人的因素,也有中國以自己獨創模式成功崛起的原因,更重要的還是西方陷入困境難已自拔給了他以最致命的打擊。中國的崛起只不過消除了他當下的舞台,但西方的困境則令其失去了對未來的希望與憧憬。正如歷史所一再揭示的,悲劇不會僅僅是個人的,它往往是時代悲劇的寫照。

珍珠宮

20020116 發表於 17-7-18 13:04
我咪中國人囉,我冇崇洋架,但我依然唔會覺得中國人有幾高尚,你睇台灣咪一樣好多黑心食物,中國人劣根性 ...

咁日本/印度,鐘意強奸婦女,玩殺人比賽
美國/英國,鐘意強搶物資,強搶國士、販賣武器
澳洲人,祖先係流放罪犯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
請問有邊個國家人種稱得上高尚?

睇開D啦!世界上既人都係同種!差別只在人心!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

moto1357 發表於 17-7-18 15:18
咁比多個宋魯鄭係BBC發表既文章你參考
http://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-40603104

只可以講有D漢奸以出賣國家而換取金錢同名譽,打算坐多2年出黎收番D報酬,真系人算不如天算,報酬賴低起地球添

首頁

尾頁

跳至