醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

洗腎 洗肚 可以租機嗎? 政府幾錢 ? 有無jm 家人洗緊 屏時飲食 (emoji)️以比d 咩 另到媽咪多d 營養

珊瑚宮

洗腎前有洗腎姑娘上堂。家屬都要聽
一日洗幾次or一日洗一次。好似要医生批

玩具萬歲!

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

首先要睇吓係咩病令到要洗腎,唔好亂咁食咩營養補品,最好聽醫院營養師教食咩好。另外醫院會安排上堂學洗肚,家人都最好搵一個陪佢學,最緊要係屋企安排一個乾淨既環境俾佢,洗肚水唔駛錢,但喉蓋就要,做有啲消毒用品,第1次多嘢買會用多啲,以後每個月大約千零。
用唔用機洗要睇個病人既需要,例如要返工或者照顧唔到自己,要夜晚先有家人幫到,就可以試吓同醫院申請。
加油!洗腎條路係好漫長,不論病人同家人既壓力都好大。

別墅

Lovely媽咪 發表於 17-7-17 20:29
首先要睇吓係咩病令到要洗腎,唔好亂咁食咩營養補品,最好聽醫院營養師教食咩好。另外醫院會安排上堂學洗肚 ...

謝謝

大宅

Carolinangxie 發表於 17-7-15 22:48
洗腎 洗肚 可以租機嗎? 政府幾錢 ? 有無jm 家人洗緊 屏時飲食 (emoji)️以比d 咩 另到媽咪多d 營養
...

租機果種正如樓上jm所講要向醫院申請,租機果種一日洗一次,多數夜晚訓教洗,如果手洗,一日約3~4次,每次約一個鐘,要醫生按患者身體決定次數。

如果手洗,建議你貴少少買電暖板(我3年前買,約3000左右)電暖板溫度合乎人體溫度,安全一點。因為用暖毡比較麻煩,要預早約一個鐘開定。

老火湯,涼茶,中藥 都唔飲得。飲水份量亦有限制(到時姑娘會講)。

洗腎條路好漫長,患者/照顧者都要努力加油。建議你和媽媽參加你覆診間醫院腎病病友組織,多對病了解或互相支持

加油。。加油。。

別墅

toby125 發表於 17-7-18 20:31
租機果種正如樓上jm所講要向醫院申請,租機果種一日洗一次,多數夜晚訓教洗,如果手洗,一日約3~4次,每次 ...

謝謝你 請問電暖板 有什麼用 ?邊度可以買

大宅

Carolinangxie 發表於 17-7-19 09:39
謝謝你 請問電暖板 有什麼用 ?邊度可以買

要用黎溫住啲洗肚水, 係你訂水間公司有得賣。

別墅

toby125 發表於 17-7-19 18:39
要用黎溫住啲洗肚水, 係你訂水間公司有得賣。

噢 明白

禁止訪問

禁止訪問

別墅

cheese_lai 發表於 17-8-21 21:41
另外,應該是暖水機,一年前買大概三千幾。。。

還有,飲食方面,其實我媽媽可以吃的不用完全戒口,當然 ...

甘點避面呢樣野發生

別墅

cheese_lai 發表於 17-8-21 21:33
我媽媽上年年中開始洗肚,醫院都會睇睇病人可否自己學識洗肚程序,需要有屋企人陪同一齊上堂,直接病人合 ...

我會的 謝謝你

禁止訪問

別墅

cheese_lai 發表於 17-8-21 23:48
其實都好難控制,因為都係醫院先會驗到血液成份。。

食物呢

大宅

cheese_lai 發表於 17-8-21 21:41
另外,應該是暖水機,一年前買大概三千幾。。。

還有,飲食方面,其實我媽媽可以吃的不用完全戒口,當然 ...

我媽都試過, 突然講野累晒脷, 又語無倫次, 結果送入醫院,醫生話腆解質唔平行所引起, 結果昏迷左幾日, 好彩醒返, 但要好耐時間復原。

也有試過毒素高,引起幻覺。

禁止訪問

大宅

cheese_lai 發表於 17-8-24 11:54
情況一樣,但好彩的,我媽媽即日已沒有事,可出院,我亦問醫生澱解質少可以點,咩食物可補充,醫生話冇, ...

真的是沒有。 要每次覆診驗血check,才開藥調教。但有時來得太突然, 跟本冇辦法知道。

禁止訪問

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我媽咪有啲腎友到依家仲係洗肚,食嘢一定要學識小食多餐,除咗某啲鉀偏高既生果,例如香蕉,乾果類唔可以隨便食,因為鉀高係可以令到心臟突然停止.所以基本上照醫院俾個本小冊子教既飲食方法就可以,好多都可以洗到超過10年.
我聽醫生講過其實洗肚一日洗幾次,食嘢可以比洗血放鬆小小,因啲毒素清得快啲,最重要係一定要保持乾淨,我媽咪之前3次腹膜炎,2次係自己唔小心感染,1次係係醫院換喉時感染,最終要轉洗血,同佢最大問題係出水出得唔好,所以啲毒素根本清唔到,試過2次啲毒素攪到個人癲哂,佢講過咩自己都唔知,但真係冇計,越唔俾佢食就越想食,成日偷偷地食,有啲又係突然鉀高,成個人軟哂,即係CALL白車,入到去都唔肯講食咩,後來俾護士問到原來偷食榴槤
唔好灰心,我都見好多腎友可以正正常常咁生活,最重要係控制到飲食,肯做運動,加油!

別墅

Lovely媽咪 發表於 17-8-28 10:45
我媽咪有啲腎友到依家仲係洗肚,食嘢一定要學識小食多餐,除咗某啲鉀偏高既生果,例如香蕉,乾果類唔可以隨便食 ...

我媽咪肯介口的 日日有做運動 我以加怕洗腎之路 辛苦。

首頁

尾頁

跳至