婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

事情係咁嘅
我係在職媽媽,返工加埋搭車,一日有成11個鐘不在家,見不到阿B。

阿B 5個月大,頭三個月我放產假都係跟我訓同我湊多。但自從返工後,就交左比奶奶湊。

呢排,阿B 一到晚上九點鐘就會淨係要奶奶抱,唔肯跟我。眼見呢個情緒,我心裡好難堪。

話曬阿B 在我懷中十個月,仲要經歷十級痛,好辛苦先生到佢。我奶奶一個唔該,就搶走左我阿B。都唔緊要,佢明知我因為咁好唔開心,但佢仲要成日強調阿B 痴到佢實一實。我聽仲難過。

我唔係呻醋,我只係好難過。同埋點解我奶奶明知我咁傷心,都日日夜夜阿B 佢一抱就唔喊掛在口邊

咁辛苦出黎做野養埋奶奶比家用,仲要雙手奉上個仔比佢,諗到呢度,眼淚又流了。

Jolin_Yuen    發表於 17-7-17 12:40

別墅

回覆樓主

樓主,我同你一樣係在職媽媽,仔仔七個月大,全人奶,每日都有約10-11個鐘見唔到bb,都係奶奶過黎幫手凑bb(我地唔同住),我放工返到屋企就接手湊,假期都係我湊番,so far 到而家阿仔都好痴我,每晚大約六點左右阿仔見唔到我就開始掹,亦只有我先安撫到阿仔,所以我諗樓主花多的時間同阿仔玩,湊bb,bb自然會痴媽媽,加油

複式洋房

wytagnes 發表於 17-7-16 22:31
樓主,我同你一樣係在職媽媽,仔仔七個月大,全人奶,每日都有約10-11個鐘見唔到bb,都係奶奶過黎幫手凑bb ...

我返工唔定時,要輪班工作
而且我是奶粉B,阿B 可能已經唔記得我陣味。
同埋,
奶奶成日都將阿b 淨係痴佢呢樣野掛在口邊,會令我真係覺得阿b唔要我
其實我已經一放工除左沖涼食飯,就抱住阿b, 放假全日同佢玩。
只係奶奶講得多阿b係跟佢,令我愈來愈覺得阿b係咪真係咁厭我

公爵府

如果樓主的99無惡意的話.就唯有當現在是過度期啦.因孩子總會長大.總會知道誰是媽媽 ? 如果99對你根本上有惡意的話就馬上辭職自己親自湊B (OR搵其他人湊B)

複式洋房

美之選468 發表於 17-7-16 22:41
如果樓主的99無惡意的話.就唯有當現在是過度期啦.因孩子總會長大.總會知道誰是媽媽 ? 如果99對你根本上有惡 ...

我諗佢應該無惡意
只係佢個人鐘意認叻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你諗得太多了,你係bb媽咪,呢個係改變唔到的事實,我相信你來緊十幾廿年亦未必繼續返同一份工,可能第時時間好返少少,咪可以多d時間同小朋友相處。搵食艱難,你以前細個媽媽多唔多時間陪你? 但你唔會因為咁就唔鍾意阿媽架嘛,只要你有一時間就自己湊返,等小朋友大個d會明白既

侯爵府

回覆樓主

唔好怪99
佢肯湊、已經難得;佢唔識顧及你感受,孫痴佢所以「尖尖自喜」

如果許可咪自己做FTM,你唔養埋佢,俾你媽湊/請外人一樣都係「錢」

如果唔願意FTM,咪每日令自己準時放工,直奔回家;間中買d小玩具,一到屋企同佢玩、沖涼,餵奶;放假就帶去街,同99講,佢都需要放假

如果可以拎2、3日大假;帶b去玩;又或者同99講請佢去玩;咁個2、3日你就全天候同仔一齊;好快痴返你

你一定會更加累

我係個人經驗之談

大宅

回覆樓主

大d bb會識分架,不用想太多,加油!
Bb不是痴實嫲嫲就係痴工人架啦
在職媽媽在所難免
盡了自己努力去陪伴bb就可..

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我明白你的難過,因為我同你差不多,都11個鐘不在家返工,不過我係餵人奶同埋奶奶不同住,初初bb係跟奶奶多(我估),同埋我奶奶成日都好興奮話同bb一起成長點點點,當正自己係ar 媽咁

現在bb14個月,非常跟我,我一返到屋企一定要我抱佢,仲會拿拿林同奶奶講拜拜(平時我返到屋企15分鐘後奶奶就走),晚上又要我氹睡,完全唔跟老公。我出門返工又會扮哭想留住我,唔想奶奶抱,簡直係貼身膏藥

我諗係你差在無餵人奶,不過你輪班唔餵人奶先好。因為我朋友輸班但餵人奶,佢bb在6個月果時哭得好慘,因為唔知道媽媽幾點回家,好無安全感,佢病一定要我朋友抱住睡,我朋友之後病到死死下,因為無點睡過,最後頂唔住轉餵奶粉,因為唔想bb再做貼身膏藥,而且安全感對bb成長好重要

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我曾經都好似你咁,其實係荷爾蒙問題,頭一年都會咁,好正常

最緊要你奶奶唔會講媽媽唔要bb呢d癈up

同埋你細心d諗下,你現在仲記唔記得兩歲之前d嘢,唔記得la, 所以最緊要令佢有安全感人格發展先好,大日感情慢慢就會來

禁止訪問

複式洋房

rayrayus 發表於 17-7-16 23:01
你諗得太多了,你係bb媽咪,呢個係改變唔到的事實,我相信你來緊十幾廿年亦未必繼續返同一份工,可能第時時 ...

嗯!我成日都會用我始終都係bb 阿媽黎安慰自己,呢個係不變嘅事實

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

老人家鍾意認叻,我b 係婆婆幫手湊,都會咁架,老人家無咩興趣,有樣野有成功感就會不停講,我明白樓主你感受,因為我都經歷過,放心啦,bb 慢慢大、會知道你係媽媽,會痴你架
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

jacobkit 發表於 17-7-16 23:35
我曾經都好似你咁,其實係荷爾蒙問題,頭一年都會咁,好正常

最緊要你奶奶唔會講媽媽唔要bb呢d癈up

無錯,我覺得生完個人好似無以前咁樂觀
成日都好大疑心
奶奶其實真係無惡意,而且佢湊阿b一日訓得六個鐘,我都好感激佢
但有時就真係控制唔到自己諗到好極端

複式洋房

wonghiuyeezozo 發表於 17-7-16 23:37
我都覺得奶奶冇惡意 你交左比奶奶 奶奶一手一腳湊個b 當然都想佢痴自己 正如你生佢 都想佢痴你
就算你請工 ...

係,放工返屋企係真係好攰 :(

複式洋房

newspaperhang 發表於 17-7-16 23:46
老人家鍾意認叻,我b 係婆婆幫手湊,都會咁架,老人家無咩興趣,有樣野有成功感就會不停講,我明白樓主你感 ...

無錯,我奶奶成日都沾沾自喜
不過無辦法,揾食艱難。
一定要佢湊

禁止訪問

男爵府

蘇菲薊 發表於 17-7-16 21:46
事情係咁嘅
我係在職媽媽,返工加埋搭車,一日有成11個鐘不在家,見不到阿B。
我都試過你情況,不過唔係奶奶,係我媽。bb細個(大約6個月前)都係咁。仲發過亞媽脾氣,當亞b喊要婆婆,我攬實唔放話亞媽,你搶抱以後你湊我唔湊啦。我都傷心左好耐。但後來bb大大下,同佢玩多d,就鍾意跟我。忍下,當bb需要玩多過照顧,而你又滿足到佢,佢會跟你。bb跟奶奶,因為奶奶照顧得bb好好,但講到玩,奶奶一定唔夠你好玩。

大宅

蘇菲薊 發表於 17-7-16 21:46
事情係咁嘅

bb跟你99咪好囉~你想佢唔跟, 你每日返工, 都想bb喊到撕聲力竭,打哂交先出到門口, 戈時又話難安心啦~, 你要返工冇辦法咪放手俾99湊囉,現家得閒咪休息下囉, 到你丫b認人點都知你係佢丫媽, 當佢歲幾行來行去要教學, 你咪有排跟, 到時你就覺冇人幫到你,99想同你爭跟都唔識,

大宅

蘇菲薊 發表於 17-7-16 22:38
我返工唔定時,要輪班工作
而且我是奶粉B,阿B 可能已經唔記得我陣味。
同埋,

放心,樓主放假多些陪B B玩,B B大些會知你是佢媽媽,加油

首頁

尾頁

跳至