自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

既然話父母一定比得起錢。我諗你父母知自己用物質引誘你係錯左,好後悔,又怕買左電腦你會無心向學,所以先唔買電腦。你當時能生性啲,知道好成績係應份既,無物質都應好好向學,咁咪唔會有他日唔好既結果。唔好時刻只記掛開空頭支票帶來左你乜乜乜,放開吧

男爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:25

我阿媽話估唔到咁贵當年我地住黄埔花園,,而且 ...有二手電腦買,每年我地都會去旅遊美國、英國、意大利、法國好多地方都去過。根本唔存在無錢呢回事

多謝樓主讓我知道, 小康之家, 有物質享受的家亦未必識教養小孩

我相信當年你父母用去旅行既錢用嚟買電腦給你, 你會十分感激父母!
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

我媽都不時開空支票俾我,我細個成日都好失望唔想再信媽咪...大個左,我都學左阿媽對人開空支票,覺得自己好差...依家為人媽媽,我都要小心點,謝謝你的提點!

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

我小時年年考三甲,都冇要求禮物,因為知道父母養小朋友要好多錢,讀好書是我本份。
希望你能學會放下執著,甘樣做人會開心d。

男爵府

回覆樓主

其實唔買都應該解釋一下,答應了又不兌現又真係唔好,最多遲d買,去少一次旅行來買,或者買部平d都好,當冇左件事就真係過份d

大宅

2018復活節勳章

我都試過,雖然當時都會唔開心,但都係默默接受

別墅

20020116 發表於 17-7-17 23:38
老實講,我唔會明白你親身感受,呢件事如果發生喺我身上我一樣覺得好少事,因為我經歷過比呢件惡劣10倍嘅 ...

冇錯
每次諗起自己童年
一啲都唔值得留戀
所以啲人成日留戀
我就一啲唔想再經歷多次

大宅

對孩子講得出做得到

珍珠宮

happiness_0505 發表於 17-8-27 22:28
呢句真心痴線!好大壓力囉!完全扭曲咗婚姻

大個左阿爸先知道以前媽用E D方法黎迫我們考第1,爸話佢毫不知情,叫我要嬲就嬲阿媽,吳好嬲佢=.=”

同埋我當時以為全班考20打後的同學全部都係單親

本來以為爭第1的心態隨住我大學畢業就會結束,但原來,我結婚果時先知道,媽心目中仲有,平輩親戚中都仲有結婚的第1,BB的第1,好彩E 2個第1名比我拎左,妹就慘啦,我婚後有2位單身表姐都極速結婚,媽鬧妹3甲不入,妹小時候考試,不是11就第2,所以佢人生中,比媽嘈快D結婚係第1次比媽哦,因此佢成日WHATSAPP我話好煩,話自己比媽哦左2年都頂吳順,諗起我由幼稚園開始比媽哦到大學畢業都捱得到,好佩服

大宅

回覆樓主

而家大嗰,我知道結婚係兩個家庭的事,但因為和爸媽關係自細唔好,而家好多結婚細緻位,我都好反抗,唔想配合我阿媽,不斷吵交!我內心知道自己唔係因為我嫌煩,純碎係對呢段親子關係的抵抗。

首頁

尾頁

跳至